Grillsesongen er her, og i flere hager er den populære gassgrillen husets viktigste matlagingsredskap. Men etter en lang vinter i boden eller kjelleren er det viktig å sjekke om gassgrillen fortsatt er i toppform – og det viktigste er å sjekke slangen mellom gassflasken og brenneren!
Skift gummislange annethvert år
Gummislanger blir verre med alderen, og de bør faktisk skiftes annethvert år hvis du vil unngå gasslekkasjer og i verste fall brann under middagen.
Hvordan grillen oppbevares kan også påvirke om du må bytte slangen tidligere. Det sier Jonathan Lorentzen, salgssjef for grill i Elkjøp, i en pressemelding.
– Gummislangen på grillene som selges er laget av en type gummi som tåler opptil minus 30 grader, så selv om grillen har stått ute hele vinteren, betyr det ikke nødvendigvis at den må byttes. Disse slangene inneholder imidlertid en større andel naturgummi enn PVC-slanger, noe som gjør dem mer sårbare for sollys. Derfor er det viktig å sjekke slangen for lekkasjer før du begynner å grille i år, sier han.
Test: Se etter sprekker og bobler
Den første testen av tilstanden til gummislangen er bøyetesten.
Hvis slangen har tydelige sprekker når du bøyer den, må den skiftes. En enkel måte å sjekke gummislangen for lekkasjer er å bruke oppvaskmiddel. Du trenger oppvaskmiddel og en pensel.
Slik gjør du det
- Bland to deler oppvaskmiddel med en del vann, og pensle slangen og koblingene med blandingen.
- Slå på gassen slik at det blir trykk i slangen. Hvis slangen eller koblingene ikke er helt tette, vil det dannes små bobler der gassen siver ut.
Hvis slangen lekker skal den skiftes. For de fleste grillmodellene som selges, er det mulig å kjøpe løse slanger og koblinger, så en defekt slange betyr ikke nødvendigvis at du må kjøpe en helt ny grill.
Unngå fettbrann
Mange grillbranner er faktisk såkalte fettbranner, og skyldes at grillen ikke er ordentlig rengjort. Det medfører at gammelt fett i bunnen av grillen tennes og begynner å brenne.
– Når du griller biff, koteletter og annet kjøtt med høyt fettinnhold kan det oppstå små flammer, og det er helt normalt, sier Jonathan Lorentzen, og fortsetter: – Men oppstår det flammer du ikke har kontroll over, skal du lukke lokket og skru av gassen. For sikkerhets skyld kan du også koble fra gassbeholderen og flytte den vekk fra grillen, foreslår han.
Sjekkliste for sikker bruk av gassgrill
Brann i en gassgrill er heldigvis sjeldent, og med litt forhåndsregler er det trygt og godt å grille med gass. Se sjekklisten her:
- Sjekk gummislangen mellom brenneren og gassbeholderen. Gjør bøye- og bobletesten
- Plasser grillen minst én meter unna brennbare materialer som vegger, busker og møbler
- Hold alltid lokket åpent når du tenner grillen
- Sett gassbeholderen litt unna når du griller – den skal ikke stå i oppbevaringsrommet under grillen
- Koble fra gassen når grillen ikke er i bruk
- Rengjør grillen for å unngå fettbrann
- Beskytt grillen med et overtrekk for å unngå rust og skitt