Disse grilltabbene må du unngå

Lar du gassflasken stå i skapet under grillen mens du bruker den? Da risikerer du i verste fall en eksplosjonsartet brann i grillen.

Mange tror man kan sette gassflasken i skapet under gassgrillen under grilling. 

– Jeg skjønner at det er fristende. Det ser ryddig ut og flaska passer gjerne fint inn. Men resultatet kan bli katastrofalt, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til Newswire.

Gassflaskene er ikke konstruert for å tåle varmen som oppstår inne i en aktiv grill. Når varmen stiger, vil trykket i gassflasken øke.

– For at ikke flasken skal eksplodere, er den konstruert slik at sikkerhetsventilen slipper ut gass for å lette på trykket. Den svært brennbare gassen vil da spre seg rundt inne i skapet. En liten gnist fra grillen kan være nok til å starte en eksplosjonsartet brann, sier Kalheim.

Propangass skal behandles med respekt, den utvider seg 250 ganger når den eksploderer.

– Riktig plassering av gassflasken er så langt unna grillen at det ikke kan dryppe fett på den. Gasslangen er gjerne en meter lang, og det er tilstrekkelig, sier Kalheim.

Gassflasken skal heller ikke stå i direkte sollys. Hvis den blir for varm, vil den slippe ut gass.

Sjekk gasslangen

Alle eiere av en gassgrill bør sjekke slangen mellom gassflasken og grillen. Hvis slangen har sprekker lekker gassen ut og kan gi eksplosjonsfare. Gasslanger bør byttes ut etter to til fem år, anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 

Godkjente gasslanger er datomerket med produksjonsdato.

– For å vite sikkert om slangen er trygg, bør du se nøye på den og gjøre en enkel sjekk selv. Kontrollér datostempelet, men test også slangen ved å bøye på den. Ser du sprekker, bør den byttes, sier Espen Nordheim i Elkjøp til Newswire.

Hvor lenge slangen holder seg kommer an på hvordan du oppbevarer grillen. Hvis du oppbevarer grillen ute i all slags vær, forkortes slangens levetid. 

Sjekk også slangen gjennom sesongen for å sjekke at den ikke lekker ut gass. Du trenger en pensel og en flaske oppvaskmiddel. 

– Lag en tykk såpevannsblanding som du smører på slangen og begge koblingspunkter. Så åpner du for gasstilførselen for å lage trykk inni slangen. Dersom den ikke er helt tett, vil du se bobler, sier Nordheim.

Sett gassgrillen minst én meter fra veggen

Mange plasserer grillen for tett inntil veggen.

– Avstanden bør være minst én meter. Grillen skal heller ikke stå under takskjegget eller under en markise. Varmestråling eller flammer fra grillen kan føre til at det tar fyr i omgivelsene, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Hvis det oppstår flammer i grillen som du ikke har kontroll over, skal du raskt stenge av gassen.

I tillegg bør du koble fra gassbeholderen og dra den godt unna.

– Ikke slukk en brann i grillen med vann. I en fettbrann vil vann bare gjøre flammene større. Prøv heller å kvele flammene ved å legge på lokket eller ved å bruke et brannteppe, sier Kalheim.

Når du griller, bør du ha tilgang på slukkemiddel, for eksempel en slukkespray eller et brannslukningsapparat.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Kilde: Newswire