Til kamp mot mosen

Gå til kamp mot mosen og slå til der det rammer den mest.

Mose kan være en glede eller et irritasjonsmoment. Noen liker den myke følelsen av mose under føttene, andre kan ikke fordra at gresset blir trengt bort fra plena. Hvis du tilhører den siste kategorien, er det bare å sette i gang kampen mot mosen.

Skal du gjøre kål på mosen, må du først forstå vekstvilkårene dens.
– De beste forholdene for mose er sur jord. Det sier kanskje ikke så mye for mange, men enkelt forklart kan man si at om det er mye skygge og fukt i hage, blir det gjerne sure forhold, og det er ypperlige vekstforhold for mosen, sier Marit Næss som driver Marits Hageplanlegging.

Slipp inn lys og luft
Første bud er altså å endre forholdene i hagene. Gå ut en solskinnsdag og vurder hvilke deler av hagen som ligger i skygge og om det er noe du kan gjøre for å endre på det.

– Er det en hekk som skaper skygge, kan du åpne den litt opp slik at den slipper inn mer lys og luft, og dermed skape dårligere forhold for mosen, foreslår Marit.

Enkelte skygger kan du ikke gjøre noe med, som for eksempel slagskygge fra huset. Områder som ligger i skygge store deler av dagen, vil gjerne være fuktigere enn de delene av hagen der sola slipper til. I slike tilfeller kan du bedre forholdene ved å sørge for god drenering av jorden. Det samme er tilfelle om du har vannansamlinger på plenen. Dette er gjerne et tegn på at jorden kan være tettpakket og trenger å tilføres grovere masse slik at luft kommer til gressrøttene og vann lettere renner vekk.

Gjør jorden luftigere
– Mose har ikke røtter på samme måte som gresset, og du kan gjøre forholdene verre for mosen ved jordforbedring. Spe opp jorden med bitte små lecakuler eller grus, slik at vannet ikke blir stående, men renner lenger ned i jorden. Du trenger ikke gå dypere ned enn gressrøttene, det vil si rundt 10-15 centimeter, sier Marit.

En plenlufter, som penetrerer jorda, vil også bidra i kampen mot mosen, og kan godt brukes et par ganger i løpet av sesongen.
– Denne skaper lufttilgang til gressrøttene, slik at gresset trives bedre. Mosen, derimot, liker ikke luftige og lette forhold, så den vil få det verre.

I tillegg kan du bruke en mosefjerner, som rusker opp mosen slik at du får fjernet den fysisk. Det er likevel ikke nok å bruke mosefjerner alene, for mosen vil raskt komme tilbake om ikke vekstforholdene endres.

– Det beste er å bruke både plenlufter og mosefjerner, men da er du gjerne mer enn en hobbygartner. Det koster jo å skulle gå til innkjøp av slike maskiner, sier Marit.

Alternativene er at man låner av hverandre i nabolaget, at naboene i gata går sammen om kjøp av utstyret eller at du leier maskiner for bruk en dag eller to.

Ikke kalk uten jordprøve
Enkelte sverger til kalk i kampen mot mosen, men her kan du gjøre like mye skade som gagn.
– Det foregår en konkurranse mellom gress og mose, og målet er jo ikke bare at mosen taper, men at gresset vinner. Hvis du kalker, gir du mosen dårligere vekstforhold, men du forringer også vilkårene for gresset, sier Marit.

Kalken vil riktignok forhøye pH-verdien, slik at jorda ikke er like sur, og mosen ikke lenger trives like godt. Men samtidig vil kalken binde næringsstoffene som gresset trenger, slik at det ikke vokser frem like frodig og sterkt.

Hvis du absolutt vil kalke, bør du først ta en prøve av jorda og sende den til Jordforsk på Ås. På denne måten kan du få sjekket kalkinnholdet i jorda for å få en indikasjon på om det er hensiktsmessig å kalke. I tillegg får du en analyse over hvordan det står til med de andre næringsstoffene i jorda.

– Da kan du få gjort mye med vekstforholdene ved kun å tilsette det som det er underskudd på, sier Marit.

Små triks sesongen gjennom
I tillegg til å legge vekstforholdene til rette for gresset, ikke mosen, kan du gjennom sesongen bruke et par små knep for å gjøre det utrivelig for mosen. Det ene er å rake hyppig og å fjerne det du får opp av mosen. Det bidrar samtidig til å øke lufttilførselen for gresset, og det er alltid bra for plenen.

Det andre trikset er å vanne om morgenen heller enn kvelden. Da rekker ikke vannet å bli liggende som et fuktig teppe i jordskorpen gjennom natten, og dermed får mosen mindre gode vekstforhold.

Her er lesernes tips fra diskusjonsforumet:
* En leser foreslår å bruke mosefjerner (jernsulfat) som dreper mosen, men ikke gresset. Vedkommende anbefaler også å ta mosen FØR gresset kommer for fullt.

* En annen foreslår en mekanisk mosefjerner og skriver: «Mekanisk mosefjerner fungerer veldig bra. Leies på FellesKjøpet for en billig penge. Men, etter bruk må man legge til rette for at plenen skal trives best mulig. Så med reperasjons frø. Bruk full gjødsel. klipp ofte, men ikke for kort.
Plenavklippet kan med fordel brukes for å hindre ugress i blomsterbed. Legg tykt lag (10-15cm) med nyklippet gress der det er ugress. (Det går varmgang og råtner og hindrer sollys å komme til ugresset).»

* Det finnes også mer kreative hjemmelagde løsninger, en skriver: «I fjor sommer laget jeg meg en mosefjerner – en plankebit, lange spiker og et kosteskaft….rusla rundt på plenen og stampet denne nedi der det var mose. Nesten gratis, effektivt og helt uten kjemikalier……morsomt var det også!»


Les hele diskusjonstråden her!