Ta vare på gressplenen

Er du en av dem som tar ut hageslangen og vanner plenen så fort sola titter frem? Ikke gjør det! En plen bør vannes sjelden og rikelig.

Selv om du kanskje ikke har håp om å få en plen som ligner en golfbane, kan riktig vedlikehold og stell føre deg nærmere målet om at en plen ivertfall bør være grønn.

Vanning
En etablert plen bør vannes sjelden og rikelig (tilsvarende 20-30 mm nedbør –sett ut regnmåler under vannsprederen). Ved sjelden og rikelig vanning vil plenen være bedre rustet for uttørking da dette gir dypt rotsystem. Hyppig og lite vanning vil føre til at røttene holder seg i det øvre jordsjiktet.

Dersom du har begrenset tid til hagearbeid og ønsker å prioritere hva du skal vanne i hagen, kan gressplenen stå nederst på listen. Selv om den tørker og blir ganske brunsvidd, vil den ganske fort bli grønn igjen når regnet kommer. Blomster og busker kan dø helt uten tilstrekkelig vann.

Klipping
Gresset bør være 5 cm høyt om sommeren og 6-7 cm om høsten da kort gress overvintrer dårligere. Ideelt bør man ikke klippe mer enn 1/3 av gresstrået i sommersesongen og det bør klippes minst en gang i uken.

Mose
Mange hageeiere har et problem med mose i plenen. Dette kan ha mange årsaker; jorda kan være for fuktig, sur eller næringsfattig, voksestedet er skyggefullt eller gresset er klippet for kort.
Ta en jordprøve av jorda for å finne årsaken til problemet. Du får kjøpt jordprøveposer hos hagesentrene. Mosefjerner, som består av jernsulfat og gjødselstoff, kan brukes dersom problemet er stort. Den tørre mosen kan rakes vekk med jernrive.

Hvis årsaken til mosen er skygge (som det ganske ofte kan være), kommer mosen veldig fort tilbake igjen. Det må derfor gjøres noe med årsaken til mosen for å få en varig løsning. Tips til årsaksutbedringer: Gjødsle kraftigere, kalke, drenere fuktig jord, klippe gresset høyere og eventuelt vertikalskjære (lufte) plenen med plenlufter. Plenen vil etter kort tid vokse seg vakker og slitesterk.

NB! Mosefjerner misfarger og forårsaker rust på betongstein og asfalt!