Stell pent med plenen

Gressplenen er husets grønne utegulv. Hva er vel mer innbydende enn en frodig, grønn og velstelt plen?

Underlag for hagemøblementet, lekeplass for barna, badminton- og krokettbane. Stedet du kan legge deg ned med et gresstrå i munnen en solvarm sommerdag. Se på makrellskyene som skaper små kunstverk på en knallblå himmel.

Gressplenen har mange funksjoner og er en viktig plass i sommerhalvåret. Enten du har hage i parkdimensjoner, eller en tomt i litt mer beskjedent format, kan du med planlegging og en smule arbeidsinnsats nå målet om drømmeplenen.

Tips for en flott plen:

  • Når snøen forsvinner, begynn å kalke gresset for å gi jorda en høyere Ph-verdi. Da holdes mosen på avstand. Mose et er stort problem fordi den tar knekken på gresset.
  • Gjødsle plenen godt gjennom hele sommeren.
  • Plenen skal egentlig vannes for å holde seg pen. Men dersom du bor i et område med vanningsrestriksjoner kan det være bedre å ikke vanne. Gresset har egenskaper som gjør at det vil ta til seg vann når regnet kommer. Tåler du noen dager med gult gress på sommeren, kan du spare mye vann.
  • Gressklippere med oppsamler gjør at du slipper å rake. Lar du være å rake, og klipper plenen ofte, kan du la gresset ligge. Det gir næring til plenen.
  • Mange ser på ugress som et stort problem. For å få bukt med det, er du nødt til å slå gresset ofte og kanskje ty til plantevernmidler. Men husk at kjemikalier er skadelige.

    Eller du kan anskaffe en av de mange typene mekaniske ugressfjernere som finnes i handelen. Det er heller ikke noe i veien for å bruke håndkraft og nappe opp det som måtte finnes av ugress. Ugress er egentlig ikke farlig, og ofte er forekomst av ugress et tegn på at det er behov for jordforbedring. Når jorden holder god standard, vil ofte en del av ugresset forsvinne av seg selv.

  • På høsten skal du slutte med gjødslingen så gresset rekker å avmodne før snøen kommer. Du bør heller ikke slå gresset etter utgangen av september. Det forhindrer gressets herdingsprosess. Gresset trekker til seg vann for å få næring til å vokse. Når telen kommer, blir vannet etter hvert til is. Da forsvinner oksygentilgangen, og plenen kan dø. Et hjelpemiddel i denne sammenheng er å strø aske på snøen når våren igjen nærmer seg. Da smelter snøen raskere og gresset får igjen tilgang på oksygen.