Plenen trenger ikke masse vann selv om det er tørt

Når gressplenen blir tørr og gul er det fristende å gi den ekstra mye vann. Men det behøver du ikke, sier gartner.

Det har vært en varm og tørr sommer, særlig på Østlandet, og i slike forhold kan gressplener fort bli tørre og gule.

Da er det fristende å pøse på med ekstra mye vanning på plenen. Men med vanningsrestriksjoner flere steder i landet, bør man begrense dette.

 

I tillegg sier nå ekspertgartner Alf Erik Finsrud – faglærer innen gartner- og landbruksfag – at man IKKE trenger å vanne plenen noe ekstra tross det tørre været, ifølge NRK

– La plenen få gro og leve sitt eget liv. La røttene få lov til å vokse seg nedover i bakken. Slik søker gresset etter fuktighet lenger ned i jorda. Da får du en mye sterkere og kraftigere plen også året etter, sier Finsrud.

Dette strider litt mot hva mange tror; nemlig at man bør vanne plenen mer hvis været er tørt. Men Finsrud sier det ikke er grunn til bekymring:

– Det er ingen krise hvis plenen blir litt gul. Glem det estetiske når det er så tørt, sier Finsrud.

Mye vann er en bjørnetjeneste

Forklaringen på dette er at gresset tilpasser seg tørken. Å vanne gressplenen i ekstrem varme og tørke vil kreve store mengder vann, og egentlig være en bjørnetjeneste for plenen.

– Røttene på gresset har en evne til å søke seg nedover i jorda. Hvis du vanner, søker gresset seg i stedet oppover til overflaten og suger vannet som ligger i jordskorpa. Da må du fortsette å vanne fordi du har vennet gresset til det, forklarer Finsrud.

Unngå å vanne på dagtid

Vanner du blomster og busker på morgenen eller kvelden, tar de til seg langt mer vann enn hvis du vanner på dagtid (Foto: Pixabay)

 

Forøvrig trenger alle vekster vann, og i varmen er det å IKKE vanne på dagen et vanningstips du kan benytte deg av.

– Hvis du vanner på dagtid vil cirka 60–70 prosent av vannet fordampe. Men hvis du vanner på morgenen eller kvelden, vil plantene ta til seg cirka 80 prosent av vannet du gir dem, forklarer Finsrud.

Kilde: NRK.no