Hold plenen grønn

Slik holder du plenen grønn - sommeren gjennom.

Den perfekte plen er drømmen for mange. Foto: Newswire
Den perfekte plen er drømmen for mange. Foto: Newswire.

– En vakker plen trenger næring, derfor er det første du bør gjøre å gi den en omgang plengjødsel når gresset blir grønt. En riktig gjødslet plen klarer som regel å utkonkurrere mose. Gjenta gjødslingen to ganger senere i vekstsesongen, sier Peter Hjuler i Bayer Garden til nyhetsbyrået Newswire.

Unngå løvetann
Det er viktig å følge med tidlig i vekstsesongen, for ugress kan bli et problem veldig raskt. Det finnes i dag plenrens som virker mot alt som gror med tofrøblader, men som er harmløst for gresset.

– Løvetannen bør tas før den begynner å blomstre. Plenrens fjerner både mose og løvetann i én operasjon, sier Hjuler.

Felles for plenrensemidler er at de virker best i oppholdsvær, og du skal ikke klippe gresset i dagene før og etter at de er benyttet.

Klippingens kunst
– Når gresset virkelig skyter fart, er det lurt å klippe det én gang i uken. Mange gjør den feilen at de klipper plenen for kort, eller for ofte. Den bør ikke være under tre centimeter.

Klippes plenen for sjelden, kan ugresset spre seg lettere. Klippes den for ofte, blir gressrøttene svake og mer utsatt for slitasje og sykdommer. Og klipper du plenen for høyt, blir det fotspor i gresset som ikke forsvinner.

Utsett vanningen
En plen kan svis totalt i en tørkeperiode, men den blir grønn igjen når det begynner å regne.

– Mange er litt for ivrige til å vanne plenen. Du trenger bare å bare vanne når det er langvarig tørke. Og har du først begynt å vanne, bør du vanne til tørkeperioden er over.

Vanner du ofte og lite, øker bare vannbehovet til gresset enda mer. Det er en ond sirkel. Skal du vanne en etablert plen, bør du gi den en skikkelig rotbløyte, sier Hjuler.

– En nysådd plen bør du ikke vanne i det hele tatt, for det fører til at gresset kun utvikler røtter i det øverste jordlaget, advarer Hjuler.

Så på nytt
Noen ganger blir deler av plenen stygg, og det oppstår brune flekker.

– Da skal du rake opp det aktuelle området og så på nytt med en plenfrøblanding som inneholder raigress. En slik kvalitetsblanding gjør at gresset vokser raskt og blir tett og fint, sier Peter Hjuler i Bayer Garden og plantedoktoren.no.