Fryd med prydgress i hagen

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Det kan gi hagen din det lille ekstra.

Hvis du har lyst å prøve noe nytt i hagen, bør du vurdere prydgress. Gress er ikke lenger bare gress. Med prydgress i hagen, bringer du et helt nytt element inn i uterommet.

Plant prydgresset som en del av samspillet med andre planter, eller la det stå alene som en elegant skulptur. Valget er ditt. For en oversikt over ulike sorter prydgress, anbefales boka «Prydgress» fra Landbruksforlaget.

Prydgress i samplanting
Prydgress kan skape spennende kontraster til staudebedet. Du kan utnytte høyde til dramatisk effekt, eller la slanke blad stå i kontrast til fyldige blader fra andre planter. Det er heller ikke noe i veien for å plante prydgress samme med trær og busker, ettersom det finnes gressarter som trives godt i slik skygg.

Prydgress ved vann
Det er blitt stadig mer populært med vann i hagen, og prydgress passer svært godt inn i vannhagen. Raslingen i bladverket og planten som speiler seg i vannet gir en meditativ ro til hagebildet. Mange gresstyper trives spesielt godt i fuktigheten ved dammen eller bekken, og enkelte sorter kan du sågar plante midt i vannet, i den grunnere delene av dammen.

Prydgress som skulptur
La prydgresset stå alene, og det blir som en vakker skulptur i hagen. For å få best effekt av en slik levende skulptur, er det viktig å velge en art sort som har en viss størrelse og helst har elegante blader og kanskje også blomster. Velger du en sort som i tillegg ser vakker ut i høstfarger, har du truffet jackpot. En slik plante kan stå alene og være slående ved en enkel betongvegg, den kan hilse gjester velkommen ved inngangsporten, eller være selve smykket i hagen.

Prydgress i krukker
Det er ikke noe i veien for å plante prydgress i krukker. Da har du også muligheten til å flytte planten rundt i hagen i løpet av sommeren. Sørg for at krukken har hull og at det ligger noen centimeter med dreneringslag av lecakuler, grus, potteskår eller lignende i bunnen. La krukken være stor nok til at røttene for bre seg utover, og dekk jorden med steiner, grus eller bark for å holde på fuktigheten. Du kan ha både ettårig og flerårig gress i krukker.

Ideer hentet fra boka «Prydgress» fra Landbruksforlaget.