Fem miljøsparende vanningstips

Fjorårets tørke ble en tankevekker for mange. Ubegrenset tilgang til vann er ikke en selvfølge, selv ikke i Norge. Se her fem  tips rundt vannbruk og vanning.

Alle oppfordres til å tenke mer på miljøet, og spesielt når det kommer til vanning. Den svenske hageentusiasten, Victoria Skoglund, har sammen med Gardena i en pressemelding satt opp en liste med fem smarte tips som gjør vanningsjobben enklere og mer mijøvennlig.

Fjorårets tørke ble en tankevekker for mange. Ubegrenset tilgang til vann er ikke en selvfølge, selv ikke i Norge. For å øke bevisstheten rundt vanning, Victoria sine fem beste tips rundt vannbruk og vanning.

1. Bruk regnvann

Nå har det blitt mye enklere å vanne med regnvann. Den vanligste måten å samle regnvann er med en regnvannstønne. Den er både lett å finne plass til i hagen, og den er lett å bruke og vedlikeholde. Se her hvordan du får mer ut av regnvannet med en regnvannstønne.

For effektivt å bruke regnvannet kan du investere i en batteridreven vannpumpe, som henges på kanten av tønnen.

2. Vann «mykt»

Velg riktig stråle, en som kan justere mellom hard og myk stårle, for å spare vann.

Mykgjør jorden med en myk vannstrøm slik at vannet når helt ned til røttene. På denne måten unngås unødige vannmengder å gå til spille.

3. Vann effektivt

Vann tidlig om morgenen, og ikke når solen står høyest på himmelen. Ved høyere temperaturer og direkte solskinn fordamper vannet raskere. Det er viktig å huske på at nye planter trenger ekstra mye vann. En løvetannstikker kan være smart å ha for å lage vanningshull rundt plantene. Vann direkte ned i hullene så havner vannet der det skal – ved røttene.

4. Gi jorden nok vann

Vanner man lett på overflaten vil røtter søke seg oppover og bli mer sårbare. Et godt tips er derfor å vanne ekstra når det regner, da hjelper man jorden å bli gjennomvåt. Dryppvanning fungerer også veldig bra da det gir jorden tid til å trekke til seg vannet ordentlig, og ikke sløse med det.

5. Kultivering av jorden

For at plantene og jorden lettere skal absorbere vann, er det viktig å løsne opp jorden med en rake. En blomsterrive er et forslag på et praktisk og lite verktøy som kan brukes til å rive, løsne og jevne jorden.

Kilde: GARDENA