Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

En grønn og velstelt gressplen å tilbringe sommerdagene på er ikke helt feil.

Du kan selvfølgelig så gresset selv, men for deg som er en smule utålmodig, har vi et annet forslag – ferdig gressplen. 

– Ferdigplen er helt suverent. Du får en plen som er tett, uten ugress og som kan brukes etter bare én måned, sier Olle Berg, forfatter av boken «Gräsmattan – så lyckas du».

Hvor mye koster ferdigplen?

Om du sår en gressplen tar det 3–4 måneder før den begynner å ta form, og nærmere to år før den er like tett og slitesterk som en ferdigplen.

Ulempen er at ferdigplen koster mer – den er mellom ti og tjue ganger dyrere enn å så sin egen plen. 

– Men det varierer så klart veldig med hvor stor hage du har, sier Olle Berg. 

Om du planlegger å legge ferdigplen på rull, er det viktig å sjekke kvaliteten på gresset. 

– Man pleier jo å si at man får det man betaler for, og sånn er det med ferdigplen også. Kjøp plenen av noen av de mer kjente firmaene, slik at du vet at kvaliteten holder mål, sier Olle Berg.   

Hvordan legge ferdigplen?

Ferdigplen kommer som rull. Foto: Lars Berg 

Forarbeid du må gjøre før du legger ferdigplen

Forarbeidet med ferdigplen gjøres på samme måte som om du skulle så plen. Det er viktig at gressmatten får god kontakt med jorden, slik at røttene og gresset kan vokse. 

Området der ferdigplenen skal legges må være drenert og grovplanert. Det vil si at røtter, steiner og annet som ligger i veien skal fjernes. Området skal bearbeides med spade eller jordfreser til en dybde på omtrent 30 centimeter. 

Lett sandjord forbedrer du med 3–6 cm torvjord, og leirejord byttes ut mot et 20–30 cm tykt lag plenjord. Neste skritt er å grunngjødsle med cirka fem kilo per kvadratmeter. Fres ned gjødselen omtrent 10 cm ved hjelp av en jordfreser. 

Pakk så overflaten tett og fin med en plentrommel. Pass på at alt forarbeid er klart før plenen blir levert. Gress er ferskvare, så det er viktig å legge den på med én gang. 

Tips: Om du ikke har plentrommel, kan du bruke en pallekarm som du drar rundt og gjør bakken flatere med.   

Utrulling av ferdigplen

Ferdigplen bør legges så snart som mulig etter levering, avhengig av temperatur og fuktighet, men det bør helst ikke gå mer enn 24 timer. 

Legg den første gresslengden ved en rett kant og fortsett å plassere lengdene i samme mønster som en teglsteinsvegg, slik at skjøtene på kortsidene av gresslengdene ikke møtes.

Derimot skal skjøtene på langsidene legges tett og presses sammen. Tenk også på at du bør rulle ut gresset slik at vekstretningen blir den samme over hele plenen.  

Skjær til kanter og endestykker med en skarp kniv for å få det jevnt. 

Tips 1: Legg ut en planke å gå på for å slippe fotavtrykk på den nye plenen. 

Tips 2: Hvis du skal rulle ut plenen i en skråning, kan du feste hjørnene med teltplugger eller lignende slik at plenlengdene ikke sklir nedover.  

Etterarbeid med ferdigplen

Vann godt rett etter at du har lagt plenen, slik at både gresset og jorden under blir gjennomvåte. Fortsett å vanne rikelig de neste 2–3 ukene.

Vent med å klippe gresset til det har vokst til cirka 6–8 cm, og klipp da en tredjedel av lengden. Etter 3–4 uker bør du gjødsle plenen, og så vanne skikkelig godt igjennom.

Plenen tåler lett bruk allerede etter to uker, men vent enda et par uker med å leke, spille fotball eller å løpe på den, så holder den seg bedre. 

Kilder: Boken «Gräsmattan – så lyckas du» av Olle Berg, Blomsterlandet.se.