6 tips til grønnere gressplen

Vil du også helst bo der gresset er grønnest? Her får du smarte tips for å få en tett og jevn plen i hagen din – uten mose.

1.Lufte og rake

Mange steder i landet har det vært en mild og fuktig vinter, noe som har gitt gode vekstvilkår for mosen.

Det krever litt innsats for å komme mosen til livs: Først bør du dra over plenen med en plenlufter, og deretter bør du rake gresset grundig med en stålrive.

Samle sammen mosen og fjern den. 

2. Gjødsling 

Den mer langsiktige kampen mot mosen handler egentlig om å gi gresset så gode vekstvilkår som mulig.

Derfor er det veldig viktig å gjødsle plenen godt – tre ganger i løpet av sesongen.

Den første gangen bør være midt i april, neste runde rundt sankthans og til slutt en siste gjødsling i midten av august.

Å gjødsle bør du gjøre når gresset er tørt, slik at den ikke klistrer seg fast til gresset. Bruk mineralsk gjødsel, og følg mengdeanvisningene på pakken.

Du kan alternativt bruke organisk gjødsel om våren. Det avgir næring sakte, fordi mikroorganismene i jorden må bryte ned gjødselen.

Da sikrer du at plenen har næring nok hele sommeren, og så kan du eventuelt supplerere med litt mineralsk gjødsel i august. 

3. Vertikalskjæring 

Vertikalskjæring gjøres ofte samtidig som du lufter plenen, og poenget er å løse opp harde jordklumper og få opp dødt materiale, samtidig som gressrøttene deler seg og dermed sprer seg lettere.

Dette er sjelden nødvendig å gjøre på en relativt ny plen, mens en eldre plen bør vertikalskjæres ved behov.  (mange maskiner kan gjøre begge deler) Plenlufter/vertikalskjærer kan leies på f.eks hagesentre. 

Stiga Combi 40 AE gressklipper har kraftig 48V batteri og 40 liters oppsamler. Kr 1399, Jernia.

4. Toppdressing 

For å gjenvinne balansen i plenen og jevne ut dumper og hull etter vinteren, er det ofte nødvendig ha på en toppdressing – altså tilføre mer jord.

Dette kan godt være en blanding av jord, kompost og sand, som ikke bør dekke mer enn en tredel opp på de eksisterende gresstråene.

Det finnes også kombinasjonsprodukter som i tillegg gir plenen gjødsel, mosemiddel eller ugressmiddel.

Uansett bør ikke dette gjøres før plenen har fått skikkelig fart på seg, gjerne mot slutten av mai i begynnelsen av juni. 

5. Ettersåing 

Kanskje du tenker «alt som er grønt, er plen – så hvorfor skal jeg etterså?» Det er det flere gode grunner til at du bør gjøre.

Hvis du bare lar gresset spre seg av seg selv på de bare flekkene, vil det i stor grad være ettårig raigress som etablerer seg i plenen. Den er nemlig den eneste gresstypen som er i stand til å blomstre og sette pollen og frø når den blir slått jevnlig.

Du bør altså etterså for å forbedre plenens kvalitet. Du kan for eksempel så en gressblanding med mikrokløver i, som sprer seg raskt, dekker bare flekker og hindrer ugress i å komme opp.

Nelson Gardens plenfrøblanding Reparera er perfekt til å etterså flekker og fikse skavanker i plenen. Den spirer allerede innen en uke, kr 199 for en kilo.

Mikrokløver tåler tørke, pluss at det samler opp nitrogen fra lufta og omdanner det til gjødsel for plenen. Vil du ha mer «ekte» gress, anbefaler vi at du ser etter frø merket med Quick Action.

Det etablerer seg fort, men vokser sakte, er motstandsdyktig mot sykdommer og har en fin, mørkegrønn farge. Uansett hva du velger, bør du ikke gå for de billigste gressfrøene.

Stort sett vokser gresset raskere jo billigere frøene er, og da må du også klippe plenen hyppigere. 

AL-KO Combi Care 38 E er en kombinert plenlufter og vertikalskjærer. Kommer med oppsamler, kr 1579.

6. Vanning 

En ny plen bør vannes ofte, men ikke vann med en gang du har sådd – da skyller du bare bort frøene. Det er best å så på fuktig, men ikke våt jord.

Det er viktig å vanne nok når du først vanner – gjerne i 10–15 minutter, til plenen er skikkelig våt.

Men ikke vann for ofte, da lærer du ikke plenen til å klare seg selv ved hjelp av det naturlig regnvann gir den.

En eldre plen tåler tørke bedre og trenger bare å vannes ukentlig – om den er tørr.