Test av 8 oppladbare gressklippere

Oppladbare gressklippere har mange fordeler. De er nesten lydløse, du snubler ikke i ledningen – eller klipper den av. Du skal ikke fylle på bensin, og de lukter ikke. Ulempen er at den må lades opp og har begrenset driftstid på en opplading. I denne testen kan du lese mer om hvor langt utviklingen er kommet.

Nå er litiumionbatterier blitt så gode, at det faktisk er morsomt å slå gresset med en batteriklipper.

Nå er litiumionbatterier blitt så gode, at det faktisk er morsomt å slå gresset med en batteriklipper. Den verken bråker eller oser. Den bare klipper – nesten like bra som en bensinklipper.

Men det er hardt og krevende å tilføre energi til en gressklipper, så batterienes styrke har stor betydning. Vi har kjørt i både tørt og fuktig gress, for selv om produsentene garanterer et visst antall m², gjelder det bare hvis du kjører i lysegrønt, tørt og ikke for høyt gress.

Dette er dessverre ikke virkeligheten for oss alle. Noen ganger må gresset slås før grillgjestene kommer, uansett om gresset er en anelse for vått.

Vi tok oss friheten å sjekke om testmaskinene våre kunne tåle en slik medisin. Det kunne faktisk flere av dem. Se hvem som klarte seg best i testen. Når du klipper fuktig gress, må du likevel regne med
at batteriet ikke kan klare like mange m² som ved tørt gress.

I tillegg betyr ladetiden mye. Må du vente 5-6 timer før du kan fortsette, forsvinner noe av gleden. Vi har også lagt vekt på hvor lette maskinene er å bevege rundt. De veier 15-20 kilo, og vi vil i hvert fall oppfordre deg til å velge en modell med ganske store bakhjul.

Det letter manøvreringsdyktigheten. Om du velger å bioklippe, og dermed gjødsle plenen, eller du vil bruke oppsamler og slippe gress i hele huset (smart hvis du har barn), er opp til deg. Men vi har primært sett på hvor gode maskinene er til å klippe og til å samle opp.

Slik har vi testet:

Styrke vekter vi med 50 %
Alle maskiner kan klippe en helt tørr plen ned fra 7 til 4 cm, og samle gresset i oppsamlingsboksen. Vi prøver derfor også å klippe i fuktig gress. Vi klipper 10 lengder à 25 m, og vurderer effektivitet og utholdenhet. Fem av maskinene har 2,6 Ah batterier, så det er utgangspunktet. Større batterier forventer vi lenger driftstid av.

Betjening vekter vi med 30 %
Oppstarten skal være enkel. Det samme med justering av klippehøyden. Boksen til gress skal være rask å av- og påmontere og tømme, og  det skal være lett å slå sammen maskinen. Det er viktig hvor mye strøm det er igjen på batteriet etter testdistansen; det gir en idé om samlet driftstid/-areal. Ladetid og avlesing av ladetilstand vurderes også.

Ergonomi vekter vi med 20 %
Vi ser på maskinens komfort og justeringsmuligheder av høyde/vinkel på grepet. Er det mulighet for å skifte håndstilling underveis? Vi kikker også på manøvreringsdyktighet på plant og ujevnt terreng, samt muligheten for å løfte maskinen inn i en bil.

Dette betyr karakterskalaen:

9-10: Toppkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8: Riktig god. Mengder av kvalitet.
4-6: Middels. Gjennomsnittsprodukt.
2-3: Dårlig. Under middels, bør unngås.
0-1: Elendig. Gå langt utenom.

RYOBI RLM 36X40 LI

Sterk og utholdende gressklipper

Sterk og utholdende

Konklusjon: Effektiv i både tørt og fuktig gress. Veldig sterk og går lenge på en opplading. Gode ergonomiske grep, men ganske tung å dytte.

Styrke: Den er sterk, og har ingen problemer, selv om gresset er langt og fuktig. Klipping og oppsamling skjer effektivt. Og de ti klippede lengdene tok bare ca 25 % av batteristrømmen.

Betjening: Startknapp og gode kontakter i grepene gjør oppstarten trygg og enkel. Veldig god innstilling av klippehøyder. Oppsamler er litt vanskelig å montere, men lett å ta av
og tømme. Maskinen slås lett sammen. Kan omstilles til bioklipping. Kronglete å ta av batteriet, men ladeindikator med fire LED-lys er prima på både batteri og grep. Litt lang ladetid.  

Ergonomi:  Høydejustering av grep er vanskelig. Det krever at du tar ut skruer og låsegrep. Grepet kan ikke vinkles, og det sitter for lavt hvis du er over 180 cm. Høy vekt og små hjul gjør den litt tung å håndtere.

Styrke: 9
Betjening: 9
Ergonomi: 6

Samlet karakter: 8,4

Batteri: 36 V/4,0 Ah Li
Maks. areal:600 m2
Ladetid: 2 timer 15 min.
Klippehøyder: 6 trinn, 20-70 mm
Klippebredde: 40 cm
Klippesystem: Oppsamling/bioklipp
Vekt: 17,8 kg
www.ryobitools.eu

EINHELL GE-CM 36 LI

Gressklipper til tørt gress

Bare til tørt gress

Konklusjon: Maskinen kan nesten ikke slå fuktig gress. Den bruker to 18 V batterier, som passer til andre maskiner og verktøy. Det er smart tenkt.

Styrke: Ingen problemer med å klippe og samle opp tørt gress. Men den klarer ikke fuktig gress. Utkastet tettes, og selv om vi satte ned ganghastigheten, gikk den i stå.

Betjening: Enkel oppstart og fint lesbar skala til klippehøyde. De to små batteriene har hver sin lader, slik at de kan lades opp samtidig. Du må skru litt for å slå sammen maskinen. Ledningen ble klippet over da vi prøvde. Rask ladetid.

Ergonomi:  Akseptabelt, mykt belegg på håndgrepet, men ingenting på sikkerhetsbøylen. Grepshøyden justeres enkelt til alle høyder. Utmerkede hjulstørrelser gir god manøvreringsdyktighet. Stort transportgrep, men det mangler et håndgrep i fronten for enkelt å kunne løfte klipperen inn i bilen.

Styrke: 3
Betjening: 7
Ergonomi: 8

Samlet karakter: 5,2

Batteri: 2 x 18 V/3,0 Ah Li
Maks. areal:300 m2
Ladetid: 60 min.
Klippehøyder: 6 trinn, 25-75 mm
Klippebredde: 36 cm
Klippesystem: Oppsamling
Vekt: 16,9 kg
www.einhell.com

GODT KJØP: STIGA COMBI 40AE

Gressklipper effektiv klipping og lang driftstid.

Meget velgående

Konklusjon: Effektiv klipping og lang driftstid. Fint utkast i oppsamler, også i fuktig gress. Bra, store hjul. Vanskelig å se ladetilstand når batteriet er montert.

Styrke: Effektiv og meget utholdende modell. Klipper og videreekspederer fuktig gress uten problemer. Den stopper ikke, selv om oppsamlingsboksen er full. Vi klipte 15 lengder à 25 m, og hadde fortsatt mye strøm igjen på batteriet.

Betjening: Lang ladetid, og ingen mulighet for å avlese ladetilstand når batteriet er montert. Enkel oppstart og justering av klippehøyde, men uten tydelig skala for å vise klippehøyden. Rørstellet slås enkelt ned inntil maskinen, slik at den tar liten lagringsplass. Enkel av- og påmontering av batteriet.

Ergonomi:  Testens beste vinkel- og høydejustering av
grepet. Delvis belagt med mykt kunststoff. Sikkerhetskontaktene holdes lett inne. Men etterpå kan du ikke skifte håndstilling. Gode, store bakhjul.

Styrke: 9
Betjening: 7
Ergonomi: 7

Samlet karakter: 8,0

Batteri: 36 V/4,4 Ah Li
Maks. areal:400-800 m2
Ladetid: 3-5 timer
Klippehøyder: 5 trinn, 27-80 mm
Klippebredde: 38 cm
Klippesystem: Oppsamling/bioklipp
Vekt: 16 kg
www.stiga.no

VIKING MA 443C

Stilren og sikker gressklipper

Stilren og sikker

Konklusjon: Testens største og tyngste klipper. Den er veldig robust med gode funksjoner. Men den
er dessverre ingen vinner i fuktig gress.

Styrke: Tørt gress er ikke noe problem. Fuktig gress gir nedsatt hastighet og stopp underveis. Det krever ventetid før gjenstart. Vi brukte ikke all strømmen på de ti lengdene vi klippet, men en masse tid på grunn av driftsstoppene.

Betjening: Den store startknappen og bøylen gir enkel oppstart. Testens beste og enkleste klippehøydejustering. Stor oppsamlingsboks. Den tar litt plass når den er slått sammen. Bra tilgjengelig ladeindikator, som er enkel å avlese.

Ergonomi:  Styret kan bare justeres i to høyder. Men med tydelig forskjell. Hardt, glatt styre, men mulighet for å skifte håndstilling. Du trenger ikke sterke fingre for å holde bøylegrepet inne. Når oppsamslingsboksen er full, er maskinen veldig tung å slepe rundt.

Styrke: 7
Betjening: 8,5
Ergonomi: 8

Samlet karakter: 7,7

Batteri: 36 V/4,5 Ah Li
Maks. areal:370 m2
Ladetid: 2 timer 45 min.
Klippehøyder: 7 trinn, 30-70 mm
Klippebredde: 40 cm
Klippesystem: Oppsamling/bioklipp
Vekt: 17,8 kg
www.stihl.no

MAKITA BLM 43ORDE

Stor og kraftig klipper, som sliter litt med fuktig gress.

Tradisjonell kraftkar

Konklusjon: Stor og kraftig klipper, som sliter litt med fuktig gress. Tung å føre på ujevn plen. Hurtiglader, men ingen ladeindikator.

Styrke: Tørt gress blåses flott inn i oppsamlingsboksen. Det fuktige gresset skaper problemer med hastigheten og tilstopping av utkastet. Flere driftsstopp mens vi kjørte de ti lengdene, og vi kunne ikke se hvor mye strøm den brukte.

Betjening: Startknapp og bøyle gir en enkel start. Klippehøyden justeres lett. Indikasjon av klippehøyde er veldig tydelig. Vanskelig å slå sammen, og batteriet er vanskelig å ta av og på. Irriterende at du verken kan avlese ladetilstand på batteriet eller på selve maskinen. Hurtiglader trekker opp.

Ergonomi: Utmerket grepshøyde, som kan justeres i to posisjoner. Grep med mykt belegg og god mulighet til å variere håndstilling. Små hjul og vekten gjør den tung å trekke rundt. To bæregrep er bra.

Styrke: 6
Betjening: 7
Ergonomi: 8

Samlet karakter: 6,7

Batteri: 2 stk. 36 V/2,6 Ah Li
Maks. areal:300 m2
Ladetid: 22 min.
Klippehøyder: 13 trinn, 20-75 mm
Klippebredde: 43 cm
Klippesystem: Oppsamling
Vekt: 17,9 kg
www.makita.no

BILTEMA BLM 37

En ganske effektiv klipper, men med noen spinkle komponenter.

Robust med svakheter

Konklusjon: Faktisk en ganske effektiv klipper, men med noen spinkle komponenter. Slarkete sikkerhetsbøyle og skrøpelig fatning til batteriet.

Styrke: Problemfri klipping og oppsamling på tørr plen. Kjører og klipper fint i fuktig gress, men gresset har en tendens til å klumpe seg i utkastet, før det havner i oppsamleren. Bruker bare 50 % av strømmen på ti lengder à 25 meter.

Betjening: Klippehøyden justeres enkelt, men uten indikator for høyden. Startknapp og sikkerhetsbøyle er lette å betjene, men modellen vår hadde problemer med bøylen,
slik at maskinen stoppet uten grunn en gang iblant.

Ergonomi: Håndgrepet høydejusteres lett ved hjelp av to grep som løsnes så vinkelen på grepet kan heves eller senkes. De store tannhjulene sørger for at høyden holdes. Hånd­grepet er kledd med en billig skumtype, uten egentlig komfort. Små hjul og tung å trekke.

Styrke: 8
Betjening: 6,5
Ergonomi: 7

Samlet karakter: 7,4

Batteri: 36 V/2,6 Ah Li
Maks. areal:300 m2
Ladetid: 3-5 timer
Klippehøyder: 6 trinn, 25-75 mm
Klippebredde: 37 cm
Klippesystem: Oppsamling
Vekt: 14 kg
www.biltema.no

BEST I TEST: BOSCH ROTAK 37 LI

Lett å dytte og trekke, og den klipper helt tett

Effektiv og lett å styre

Konklusjon: Lett å dytte og trekke, og den klipper helt tett inntil f.eks. kjellerveggen. Komfortable grep, men vi savner en bedre høydejustering.

Styrke: Imponerende effektiv på tørre plener, og den er suverent testens beste i fuktig gress, der den klipper videre selv om oppsamleren er full. Mye strøm igjen på batteriet etter ti lengder. Ikke den nyeste modellen, men likevel best.

Betjening: Stor startknapp og gode kontakter i håndgrepet gir en enkel start. Tar litt plass selv om den er slått sammen. God å komme helt inntil kjellerveggen med, da hjulene ikke stikker lenger ut enn kniven. Ladetilstand er vanskelig å se.

Ergonomi:  Rørstellet kan justeres i høyden. Men du skal ikke være mye over 180 cm for å synes at klipperen er for lav. Selve grepet scorer toppkarakter, fordi du kan skifte håndstilling underveis, og fordi det er godt å holde. Lav vekt og god balanse gjør den lett å manøvrere.

Styrke: 10
Betjening: 7,5
Ergonomi: 8

Samlet karakter: 8,9

Batteri: 36 V/2,6 Ah Li
Maks. areal:300 m2
Ladetid: 1 time 30 min.
Klippehøyder: 10 trinn, 20-70 mm
Klippebredde: 37 cm
Klippesystem: Oppsamling/bioklipp
Vekt: 13,7 kg
www.bosch.no

WOLF-GARTEN LI POWER 37

Lett og håndterbar liten klipper, som gjør det bra

Større batteri ønskes

Konklusjon: Lett og håndterbar liten klipper, som gjør det bra. Lite batteri med lang ladetid. Litt dyr
i forhold til kapasiteten og utførelsen på delene.

Styrke: Til tross for at det er testens minste batteri, klarer den seg fint i både tørt og fuktig gress. Den klipper bra og kaster gresset inn i oppsamleren. Dog med mange avbrytelser, fordi boksen fort blir full. Klarer akkurat ti lengder.

Betjening: Litt for stor avstand mellom grep og startbøyle gjør det vanskelig å “fange” bøylen. Fin ti-trinns justering av klippehøyden. Tar liten plass sammenslått. Ladeindikator avleses lett på selve maskinen. Ladetiden er altfor lang.

Ergonomi:  Rørstellet kan justeres i to høyder, men vinkelen er fast. Litt for lavt grep. Ingen komfort i grep og bøyle, men fordi klipperen er så lett, er den enkel å dytte rundt. Den lave vekten og to gode transportgrep gjør det enkelt å løfte den inn i bilen.

Styrke: 7,5

Betjening: 7
Ergonomi: 7

Samlet karakter: 8,9

Batteri: 24 V/1,45 Ah Li
Maks. areal:250 m2
Ladetid: 6 timer
Klippehøyder: 5 trinn, 20-60 mm
Klippebredde: 37 cm
Klippesystem: Oppsamling/bioklipp
Vekt: 15 kg
www.sovde.no