Robotgressklipper gjør hagearbeidet enklere

En robotgressklipper tar seg av gressplenen din, mens du sitter i sola. Robotgressklipperen kartlegger først hagen, så tar den seg frem på egenhånd.

Robotgressklippere er for noen en like stor gavepakke som robotstøvsugere er for de som ikke er så glad i å drasse rundt på støvsugeren.

En robotgressklipper er tidsfrigjørende, stillegående og miljøvennlig, siden de er elektrisk drevet og går på batteri. Du kan gjødsle mer, fordi du ikke trenger å klippe plenen selv to-tre ganger i uken – robotgressklipperen klipper jo så ofte du vil.

Selvgående?

De enkleste robotklipperene setter du ut når de skal klippe, og lader dem opp igjen når de er ferdige. De mer avanserte robotgressklipperne er helt selvgående – de lunter selv ut av ladestasjonen når de skal klippe, og du finner dem på plassen sin når de er ferdige.

Klippingen skjer ved at knivene roterer på et langt høyere turtall enn en konvensjonell klipper. Det gir små gressbiter som begraves mellom gressrøttene. Der råtner de og fungerer som gjødsel. Skråninger og kanter skal ikke være noe problem for de fleste klipperne, men spør forhandleren om hvilken type som passer best til din hage.

Forarbeid

Du sparer tid på plenklipping, men det er først etter at du har gjort forarbeidet. Du må legge en kabel langs ytterkantene av plenen. Kablene forbindes med en sender. Kabelen gjenkjennes av klipperen, og sørger for at den holder seg innenfor. De mer avanserte robotgressklipperne kan programmeres til å klippe flere plener.

Robomow robotgressklipper

Robomow er en av typene robotgressklippere på markedet. De miljøvennlige og automatiske gressklipperne forlater basestasjonen til innstilt dag og tidspunkt for å klippe gresset, og returnerer til basestasjonen for å lades når jobben er gjort.

Robomow-gressklippere har bioklippblader som klipper gresset nøyaktig. Gresset «resirkuleres», og returnerer viktige næringsstoffer og vann til plenen. Du trenger ikke samle opp det avklippede gresset.

Alarmsystem

Robomow har flere ulike størrelser, foreksempel den lille RM400 eller den større RL2000. Velg den som passer din plenstørrelse. Robomow RL2000 er blant de mest kraftige og effektive robotgressklipperne på markedet. Den har kraftige kniver for høyt gress, leveres med teknologi for resirkulering av gressavfall og er beregnet på plener på opptil 2000 kvadratmeter. RM400 er beregnet på plener på opptil 500 kvadratmeter og er utstyrt med regnsensor slik at den ikke forlater basen når det regner.

RM400 leveres også med en brukerstyrt tyverisikring og alarmsystem.

Det er Vanning AS som distribuerer Robomow i Norge.

iMow robotgressklipper

iMow-modellene MI 322 C og MI 555 C kommer fra Viking, og produseres også på Robomow-fabrikken. De har tekniske finesser og klipper plenen helautomatisk med klippebredde på 20 eller 53 cm.

De registrerer og styrer unna hindringer som blomsterbed, busker og murer.

Modellen MI 555 C klipper med kompass både forover og bakover, noe som gjør den enda mer effektiv. Det avklipte gresset kuttes også her i små partikler, og næringsstoffene fra disse føres tilbake til jorden. Selv når du er opptatt med andre ting, følger iMow klipperene valgt program med imponerende pålitelighet.

Automower robotgressklipper

Automower fra Husquarna er som en heltidsansatt gartner nesten uten lønn. Automower er den første helt robotiserte gressklipperen som kan arbeide hele døgnet, dag etter dag. ??Den unike klippeteknikken er basert på at Automower klipper gresset flere ganger i tilfeldige mønstre innenfor de grensene du har satt opp. Til og med i regn.

Når batteriet trenger lading, søker Automower automatisk opp sin ladestasjon.

Vanskelige hager

Automower er konstruert for å klippe gresset på de enkleste plener og i hager med vanskelige, ujevne gressarealer. Når et hinder som for eksempel trær eller stein kommer i veien, vil Automower bare rygge og velger en ny retning før den fortsetter. Dette gjelder også eventuelt husdyr som befinner seg i hagen. Automower skader ingen.

Husquarna har modeller som tar alt fra plener på 500 m2, til store plener på 5500 m2.

Wiper

Robotgressklipperne Wiper fra Zucchetti Centro Sisitemi kommer i fire modeller. Den minste modellen heter Blitz og klipper arealer opp til 400 kvm. Den holder seg innen gressmatta ved hjelp av sensorer.
Denne robotgressklipperen heter Wiper Blitz X og kan klippe gressplener som er opptil 900 m2.

De større brødrene i serien heter Runner og One. De har en maksimal kapasitet på henholdsvis 3000 og 5000 kvm. For at disse skal holde seg på plenen må det legges ut kabel rundt i ytterkantene.

Den største robotgressklipperen i serien heter Yard, og kan i likhet med Runner og One begrenses ved å legge en kabel rundt ytterkantene. Da har den en maksimal kapasitet på 10 dekar. Hvis den utstyres med GPS-styring er maksimal kapasitet 20 dekar.

Wiper robotgressklippere importeres i Norge av Ole Chr Bye AS.

Ting å tenke gjennom før du kjøper robotgressklipper:

  • Har du småbarn som leker i hagen
  • Hvor stor er plenen?
  • Har du bratt tomt?
  • Finnes det mye nedfallsfrukt, kongler, steiner?
  • Tilbyr forhandler installasjonshjelp og brukerstøtte?
  • Hvor mye tid og krefter bruker du egentlig på å klippe plenen selv?
  • Kan du dele klipperen med naboen?

Kilder: Produsentene.