Kjøpe gresstrimmer? Vi har testet 8 gresstrimmere

Vi har testet åtte gresstrimmere: Fire på bensin og fire som går på strøm. 

Når du er ferdig med å klippe plenen, er det fortsatt noen tuster rundt omkring, langs husveggen, rundt trær og busker og i kanten av blomsterbedet. Noen av dem kan du ordne med en spade, andre krever at du går ned på kne med en saks.

Hvis du da ikke er den lykkelige eier av en gresstrimmer. I så fall slipper du både spade og saks.

Vi har testet åtte gresstrimmere, slik at du kan danne deg et inntrykk av dem. Fordi det både finnes bensindrevne og elektriske trimmere, har vi testet fire av hver.

De elektriske er med ledning. Det finnes også trimmere på batteri, de har vi ikke testet her.

Hvilken type trimmer du skal velge, vil avhenge av hvor stor hagen din er, fordi det er grenser for hvor lang ledning du kan slepe etter deg.

Men også plenen i seg selv vil spille en rolle. Har du kort, perfekt klippet gress, er en lett el-trimmer grei.

Men har du en tendens til å la det gro litt høyere, bør du sannsynligvis velge en bensindrevet kraftkar.

Uansett valg: når du har lest testen, er du bedre forberedt til å gå på gresstrimmerjakt.

Slik har vi testet gresstrimmere

En gresstrimmer skal kunne flere ting. Den skal både kunne “slå gress” inne ved husveggen og kunne rette opp kantene mot blomsterbedet.

For å teste de åtte gresstrimmerne, tok vi dem ut i en ganske langhåret og våt gressplen. Våt, fordi det gjør gresset seigt.

For ytterligere å teste om trimmerne kunne brukes som små busk­ryddere, kjørte vi dem gjennom noen velvoksne brennesler. I begge tilfeller brukte vi den medfølgende trimmer­tråden.

Der det var mulighet til å skifte mellom enkel og dobbel tråd, testet vi begge deler. Vi testet også trimmerne med skaftene justert i forskjellig lengde, der det var mulig, for å finne ut hvor bekvemme eller ubekvemme de kunne være. Alle justeringsmuligheter på trimmerne ble utnyttet.

Vi trimmet derfor gress og rettet opp kanter i de utroligste vinkler og arbeidsstillinger. Underveis i trimmingen noterte vi om det var spesielle ting som gjorde jobben vanskeligere – eller lettere. Herunder størrelsen på håndgrepene, justeringsmuligheter og sklisikre belegg.

I testen teller styrke 40%, funksjon 30% og betjening 30%. 

Bensindrevne gresstrimmere:

HUSQVARNA 122 C 

 

God og behagelig gresstrimmer, men for kort

Trimmeren klarte testen bra, bortsett fra på brenneslene. I tillegg fikk vi vond rygg.

■ Dette er en bra trimmer, men med et par småfeil. Skaftet er for kort (135 cm), hvis du er litt høy, dermed får du vondt i ryg­gen. Klipperesultatet er utmer­ket, selv om radiusen er litt liten. Dog opplevde vi at seige brenne­sler viklet seg rundt akslingen. Automatisk fremføring av tråden er en god idé, som vir­ker godt. Men vi måtte slipe kni­ven som kutter av tråden, før den gjorde som den skulle. Gripevennlig hovedgrep og godt støttegrep, men begge er uten sklisikkert belegg. Trimmeren starter enkelt hver gang, også selv om motoren er kald. Lett tilgang til tennplugg og enkel justering av choken. Støyen er godt dempet, og vekten er så lav at du kan jobbe lenge med denne trimmeren.

Styrke: 8
Funksjon: 8
Betjening: 8

Samlet karakter: 8

Motoreffekt: 0,6 kW/0,8 hk
Omdr. maks.: 7800/min.
Tank: 0,36 liter
Klippebredde: 34 cm
Vekt uten drivstoff: 4,4 kg
Pris: 1549 kroner
www.husqvarna.com/no

BILTEMA GT 25

 

Klipper greit, men bråker ubehagelig

Grei gresstrimmer, hvis du kan leve med litt støy og vanskelig trådskift. 

■ Biltema har spart litt på materialene her. Motoren er bare delvis innkapslet, slik at blant annet forgasseren fort kan skades. Motoren er kraftig og gir et godt klipperesultat – når trådspolen holder seg på plass. Den falt av et par ganger for oss i løpet av testen. Skaftet har en bra lengde, 145 cm, og det kan adskilles hvis du skal transportere trimmeren. Den automatiske fremføringen av tråden fungerer, men å skifte spole er vanskelig og tar tid. God utforming av hoved- og støttegrep, men grepene er harde og glatte. Startsperren er godt plassert og lett å nå samtidig med “gassen”. Bensintanken er klar, slik at du kan se hvor mye bensin du har. God balanse, men støyende.

Styrke: 4
Funksjon: 6
Betjening: 4

Samlet karakter: 5,3

Motoreffekt: 0,75 kW/1,0 hk
Omdr. maks.: 9000/min.
Tank: 0,5 liter
Klippebredde: 38 cm
Vekt uten drivstoff: 5,0 kg
Pris: 799 kroner
www.biltema.no

BEST I TEST: RYOBI RLT 26 C

En behagelig gresstrimmer som klarer det meste

Selv de høye brenneslene gir opp i møte med denne trimmeren. Vår anbefaling.

Hele maskinen er robust og holdbar, med kraftig beskyttel-sesskjerm og solide knapper. Høyt turtall og stor klippebredde gir en veldig effektiv klipping, også i høyt gress. Det 144 cm lange skaftet gir mulighet til en god arbeids­stilling, og tråden fremføres når du dunker spolehodet i bakken. Det fungerte godt i testen.

Skaftet kan deles ved trans-port, og hovedgrepet føles behagelig, med sklisikkert belegg. Trimmeren kan være litt vanskelig å starte kald, men å starte varm motor skjer uten noen problemer.

Lav vekt og god balanse gjør trimmeren enkel å arbeide og komme rundt med, også i underlige stillinger. Har hull til bæresele, som ikke følger med.

Styrke: 9
Funksjon: 8
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,4

Motoreffekt: 0,65 kW/0,9 hk
Omdr. maks.: 12.000/min.
Tank: 0,25 liter
Klippebredde: 43 cm
Vekt uten drivstoff: 4,3 kg
Pris: 1399 kroner
no.ryobitools.eu

STIGA ST 28 J

Gresstrimmer av sterk og god kvalitet. Men den er for tung

Trimmer og klipper alt den skal. Det største minuset er den høye vekten.

Stor klippebredde, langt skaft og gjennomført solid utført trimmer. I tillegg klarer den både høyt, vått gress og kraftig ugress. Takket være det 145 cm lange skaftet, har du en stor arbeidsradius. Den halvauto-matiske trådfremføringen ved et dunk mot bakken fungerer uten problemer. Skaftet kan tas fra hverandre, men det er litt vanskelig å sette sammen igjen. Håndgrepet krever en litt stor hånd for at du skal få godt grep rundt startsperre og “gass” samtidig. Støttegrepet kan forskyves, men det krever en sekskant­nøkkel. Motoren er lett å starte, både kald og varm. Trimmeren er litt tung, så vi vil nødig bruke den i timesvis. Til gjengjeld er det ikke noe å si på støynivået.

Styrke: 8
Funksjon: 8
Betjening: 8

Samlet karakter: 8

Motoreffekt: 0,7 kW/0,95 hk
Omdr. maks.: 8500/min.
Tank: 0,65 liter
Klippebredde: 42 cm
Vekt uten drivstoff: 6,5 kg
Pris: 1399 kroner
www.stiga.no

Batteriklippere med ledning:

RYOBI RLT 6030

Billig og utmerket til en liten hage

Hvis du ikke har for store hender, kan du fint få glede av denne trimmeren.

Skaftet er kraftig og langt, slik at selv høye personer kan bruke trimmeren. Håndgrepene og kanthjulet er litt spinkle. Den trimmer godt i høyt og vått gress og ugress, men pedal-systemet som du vinkler trimmerhodet med, virker ikke som det skal. Det faste kanthjulet er fint når du skal rette kanter, men plasseringen gjør at du får en ubekvem arbeidsstilling. Hovedgrepet er litt trangt, men godt å holde på. Vi savnet startsperren. Vinkelen på støttegrepet kan justeres og dyttes frem og tilbake på skaftet. Motoren er tung og sitter i front. Det gjør styringen vanskelig når trimmeren føres fra side til side. Det er lett å fylle tråd på spolen, og enkelt å bytte spolen.
Støynivået er litt høyt.

Styrke: 7
Funksjon: 6
Betjening: 5

Samlet karakter: 6,1

Motoreffekt: 600 watt
Omdr. maks.: 9500/min.
Lengde: 105-125 cm
Klippebredde: 42 cm
Vekt: 3,5 kg
Pris: 755 kroner
no.ryobitools.eu

Bosch ART 30 COMBI

Effektiv gresstrimmer, men akkurat litt for kort

Trimmer godt, særlig med totrådsspolen montert. Best for deg som ikke er for høy.

Litt plastikkaktig, og særlig fotpedalen er spinkel. Klipper greit med én tråd, men den er mye mer effektiv når du bytter til spolen med to tråder. Høydejusterbart skaft, men 115 cm er for lite, og gir en slitsom arbeidsstilling. Skaftet kan vinkles når du skal trimme kanter. Støttehjulet som følger med er litt vanskelig å sette på og ta av. Til gjengjeld fungerer det godt, særlig til kanter. Godt hovedgrep, og den store kontakten kan betjenes med hansker på. Startsperre manglet. Hoved- og støttegrep mangler sklisikkert belegg. Vektfordelingen gir en god balanse i trimmeren, noe som fungerer godt sammen med den lave vekten. Støyen er ganske høy for en elektrisk trimmer.

Styrke: 7
Funksjon: 7
Betjening: 7

Samlet karakter: 7

Motoreffekt: 600 watt
Omdr. maks.: 11.500/min.
Lengde: 80-115 cm
Klippebredde: 30 cm
Vekt: 3,2 kg
Pris: 749 kroner
www.bosch.no

GODT KJØP: GARDENA POWERCUT 500

Lett å håndtere, og den trimmer bra

Godt arbeid, lavt støynivå og enkel betjening gjør denne trimmeren til et godt kjøp.

Solid og holdbar trimmer, som jobber effektivt selv om den presses hardt i både høyt, vått gress og ugress. Enkel høydejustering og rask omstilling til kantklipping. Gode, store støttehjul, som enkelt klappes inn eller tas av. Høy hastighet, samt god fremføring og avklipping av tråden. Trimmerhodet kan vinkles i tre posisjoner, slik at du kan komme under busker og benker. Stort og romslig hovedgrep, med god kontakt og startsperre. Godt støttegrep, som enkelt kan vinkles og legges helt inn mot stangen. Men begge grepene mangler sklisikkert belegg. Vekten er lav, og balansen på gresstrimmeren er god. Samtidig er støynivået så lavt at naboen garantert ikke vil klage.

Styrke: 8
Funksjon: 9
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,3

Motoreffekt: 500 watt
Omdr. maks.: 12.300/min.
Lengde: 90-120 cm
Klippebredde: 27 cm
Vekt: 3,0 kg
Pris: 895 kroner
www.gardena.no

BLACK+DECKER ST 5530

Veldig lett og hendig, men litt kort

Lav vekt og lavt turtall, men ikke helt gjennomtenkt når du skal trimme kanter.

Solid plast overalt, kraftig alu-skaft og beskyttelsesskjerm, som fanger opp flyvende stein og greinstumper. God effekt, og den trimmet seg gjennom både det våte gresset og ugresset. Justerbart skaft, som gjerne kan være lenger til høye personer. Trimmerhodet kan vinkles 90° til kanttrimming, men det er vanskelig å se hvor kantene treffes pga. skjermen. Automatisk fremføring av tråd fungerer godt. Det samme gjør låsingen av støttegrepet hvis du vinkler det. Hovedgrepet har sklisikkert belegg, men det er litt trangt. Støttegrepet er stort og lett å justere. Det er enkelt å skifte tråd, samt å fylle opp spolen. Med en lav vekt på 2,5 kg er trimmeren behagelig å bruke.

Styrke: 7
Funksjon: 6
Betjening: 6

Samlet karakter: 6,4

Motoreffekt: 550 watt
Omdr. maks.: 7500/min.
Lengde: 85-115 cm
Klippebredde: 30 cm
Vekt: 2,5 kg
Pris: 599 kroner
www.blackdecker.no