Kjøpe gressklipper – Bioklipp gjør jobben lettere og penere

Gressklippere med bioklipp gir plenen klipp og gjødsling på en og samme tid. Dette bør du tenke på når du skal kjøpe gressklipper.

Når du kjøper gressklipper, finnes det en rekke ting å ta hensyn til. En av dem er hva som skjer med avfallet etter klippen. I dag har du vanligvis tre alternativer: gressklipper som skal tømmes, klipper med sideutkast eller med bioklipp. Det finnes også klippere som lar deg kombinere alle tre. I denne artikkelen skal vi se på bioklipp.

For hva er egentlig bioklipp? Kort fortalt går det ut på at det avklippede gresset blir finhakket før det blåses tilbake ned i plenen. Plantemassen legger seg ikke på toppen av plenen, men trenger ned i gresset til jordnivå.

Fra oppsamler til bioklipp: Gressklippere i AL-KO Ginges Bio-Combi serie kan forvandles fra oppsamlere til bioklipp ved å sette i en propp.

Mindre arbeid med biogressklipper

Dette har flere fordeler. For det første medfører teknikken at du slipper å tømme gressklipperen i flere runder for hver gang du klipper gresset.

Dermed bruker du kortere tid på plenklippen enn om du bruker en gressklipper med oppsamler som må tømmes eller en klipper med sideutkast som fører til at du må rake etter klippingen.

I tillegg slipper du å ha kompostbinge eller et eget sted for oppsamling av gressklippet. Det frigjør plass i hagen og reduserer også arbeidsmengden ytterligere.

Tilfører viktig næring

Det sies også at gressklippere med bioklipp gir den beste plenen. Det skyldes at plenen får tilbakeført næring hver gang den klippes. Det finhakkede gresset legger seg nemlig som gjødsling på bakken og blir raskt omdannet til næringsstoffer. På denne måten slipper du å gjødsle plenen så ofte som du ellers ville gjort.

Du kan også bruke en gressklipper med bioklipp når sesongen for gressklipping er over. For når høsten kommer, er det tid for å bli kvitt løvet som har falt, og her kan en klipper med bioklipp bidra. Hvis du lar klipperen gå over løvet noen ganger, vil det bli finhakket og trenge ned i plenen. Det gir næring til plenen og du slipper å rake løv.

Denne klipperen fra AL-KO (modell: 4600 BR Bio) har både bioklippfunksjon og sideutkaster. Foto: AL-KO Ginge.

Passer ikke for alle

Hvis gressklipperen din ikke har bioklipp-funksjon, kan det være at det er mulig å kjøpe det til som tilleggsutstyr. Det avhenger av merke og modell. Sjekk med forhandler om du kan få bioklipp til gressklipperen din.

Bioklipp passer likevel ikke til alle. Har du en livsstil som gjør at du ikke rekker å klippe plenen ofte nok, vil det være bedre med en klipper med oppsamler. Årsaken er at med en gressklipper med bioklipp vil gress ofte bli liggende igjen om gresset er for langt når det klippes. Alternativet er å velge en gressklipper hvor du kan veksle mellom bioklipp og oppsamler.