Hvorfor velge en robotgressklipper?

Det er flere grunner til å velge robotgressklippere og de er ikke kun for de eldre eller de med flere mål tomt - les hvorfor! 

Oddmund Ihle, produktansvarlig i Husqvarna, har flere gode tips til hva du burde tenke på når du skal velge en robotgressklipper. 

– Det aller viktigste er å fortelle at du trenger ikke ha rene linjer og flatt terreng for å kunne kjøpe deg en robotgressklipper, forteller Ihle.

Har du ulendt terreng?

Kun de siste tjueårene har disse klipperne vært på markedet og mye har endret seg på den tiden.

En vanlig tanke er at en sånn klipper er kun for de med stor hage, de eldre og de som har alt for mye penger til overs.

Nå kan du få robotklippere fra 6000 til helt opp i 40 000 kroner. Det som skiller de dyreste fra de billige er arealet og terrenget den klarer å klippe – jo mer ulendt terreng, jo dyrere klipper. 

– Den vanlige feilen folk gjør er å kun tenke på arealet, men terrenget har mer å si. Du kan velge en klipper som går til 500 kvadratmeter, men er det flere humper og søkk i plenen vil kapasiteten synke, sier Ihle. 

I stedet for å fylle på bensin, så lades den med strøm. Ladetiden varierer, men det skal ikke ta lenger tid enn halvannen time.

I løpet av en sommer vil den lade for mellom 20 til 100 kroner. 

Fint for allergikere

Flere velger å kjøpe seg en robotklipper, men de som har mest nytte av den er allergikere, eldre, de med stor tomt og de som har lite tid til overs.

En robotklipper er beregnet til å ha like lang levetid som en vanlig gressklipper, og det vil si mellom 10 til 20 år.

Det er mange sommere du slipper å klippe plenen og den nyinnkjøpte gadgeten blir mer som en tjeneste enn et produkt. 

– Det er mange av våre kunder som til og med døper robotgressklipperne sine. Ofte ringer kunder og forklarer at «Anton» har stoppet midt på plenen og lurer på hvorfor, ler Ihle. 

Et lite utvalg av hva som finnes på markeded: Honda Miimo HRM 310, 18 900 kr, Robomow RC306, som du kan lese mer om lenger ned, 11 990 kr (Felleskjøpet), Gardena R160, som ble best i test, 18 490 kr, Stiga 140, 11 195 kr (Tretti.no) og Husqvarna 330X, 24 690 kr. 

Få nyklipt plen på natta

Med en robotgressklipper kan du få nyklipt plen når som helst på døgnet uten å plage naboene.

De har alle tidsur og med det kan du stille inn både klokkeslett og ukedag.

Har du barn som skal leke på plenen kan et godt alternativ være å la den klippe på natta. 

– Klipperne har et varierende støynivå fra 60 til 75 desibel. Våre nyeste bråker ikke mer enn 60 desibel, noe som vil si at jeg kan sove med vinduet oppe og ikke våkne av klipperen like utenfor, fortelle Ihle.

Knivbladene på klipperen er veldig små, noe som gir den lave lyden. På denne måte ødelegger du ikke selskapet til naboen når du sent en kveld kommer på at den grønne flekken burde trimmes.

Styr klipperen med mobilen

Det dukker hele tiden opp mobilapplikasjoner som skal gjøre livene våre enklere, nå har Robomow også kommet med en til deres robotklippere.

Med denne kan du styre nøyaktig hvor, når og hvor lenge det skal klippes. Via appen kan du planlegge klippingen en uke fremover.

Appen finnes til både android og ios. 

Testvinnere

Forbrukernettstedet best-i-test.nu testet nylig robotgressklippere.

Testvinner er Gardena R160. Den er ikke av de dyreste, men skal likevel være pålitelig, effektiv, lett å programmere og komme seg lett frem i terrenget.

I premiumklassen er det Husqvarna Automower 330X som kommer best ut på grunn av enestående ytelse, mens Gardena R50 Li er testvinner budsjettklassen.