Gressklippertips fra fem eksperter

For å gjøre jobben så enkel som mulig når du skal klippe plenen bør du velge gressklipper som er tilpasset ditt behov. Her får du smarte råd fra fem gressklipper-eksperter.

Ariens LM 21: En favoritt til røffe gressplener

− Gressklippingen går som en lek når du har riktig gressklipper, mener daglig leder ved Moss Hagemaskinservice AS, Jozsef Bøhm.

Bøhm fikk for en tid siden i oppgave å rydde en gjengrodd tomt på 350 kvm. Ifølge Bøhm så det ut som en jungel med høyt gress, mose og vekster av ulike slag.

− Jeg var i tvil om hvilken hagemaskin jeg skulle velge da jeg regnet med at dette ville være en krevende jobb, sier Bøhm. Han valgte Ariens, LM 21.

− Det smalt i klipperen der den spiste seg gjennom jungelen. Men den tok unna og etter to timer var tomten ryddet, sier Bøhn stolt. Det er ikke alle gressklippere som ville ha klart dette.

Bøhm mener at utstyret er viktig for det gode resultatet. En god kvalitets-klipper fra Ariens varer dessuten i mange år.

Ariens LM 21 er konstruert for å dekke behovene for både private og profesjonelle brukere. Den har store bakhjul og trinnløs variabel hastighetsregulering for god kjørekomfort. Klippebredden er 53 cm, den har seks klippehøyder fra 25-100 mm og oppsamleren tar hele 90 liter. Gressklipperen har en 3-i-1-løsning som betyr at du selv kan velge om du vil samle opp gresset med oppsamleren, eller la det bli til gjødning for plenen.

For mer info: www.ariens.no

Ariens gressklipper, LM 21. Foto: Produsenten

Honda HRX 537 HY: Kommer til over alt

Min favorittgressklipper er Honda HRX 537 HY fordi den blant annet først kan kjøre på hjul uten å starte knivene som klipper gresset for å komme frem til stedet det det skal klippes gress, sier Grim Nitteberg, som er Honda-forhandler på Lillestrøm.

− Gressklipperen kan starte akkurat der det passer deg, den kan kjøre på fjellknauser og over kanter, og klipper med kniver i ulike høyder. Den er rett og slett utrolig effektiv og praktisk i bruk, og samler også opp gresset om man ønsker dette. I tillegg har den trinnløst hastighet på hjul.

Honda HRX 537 HY er utstyrt med clip-director. Det vil si at du ved hjelp av et håndtak bak på chassiset kan velge mellom oppsamling, bare bioklipp eller en kombinasjon av disse. HY har hydrostat, og 12 V elektrisk start. Den er i slagfast og vedlikeholdsfri xenoy, et høyverdig plastmateriale. I tillegg har den autochoke for lettere start og enklere betjening.

For mer info: www.berema.no

Honda HRX 537 HY. Foto: Produsenten


STIHL Viking ME 340: Effektiv til småplener

− Hvis du har en liten plen på ca. 300 kvadratmeter vil jeg anbefale gressklipperen Viking ME 340 levert av STIHL, sier Gunnar Reigstad, daglig leder ved Hagia Knarvik – Reigstad Maskinsservice AS.

− Viking-gressklipperen er lett i vekt og er derfor enkel å løfte og bære på hvis du skal forflytte deg mellom mindre områder med plen. Den samler dessuten opp gress suverent. Ikke minst er den svært driftssikker. I går hadde jeg en kunde innom som skrøt av denne gressklipperen, og som ønsket seg samme modellen igjen etter 10 års bruk, sier Reigstad.

Stihls minste, elektriske gressklipper. Egner seg for gressplener på opptil 300 kvm. ME 340 veier bare 11 kg, men er utstyrt med alt som kreves for å få en fin gressplen, f.eks. Vikings aero-kniv og oppsamler med integrert nivåindikator. Meget lettstartet.

For mer informasjon: www.stihl.no

STIHL gressklipper, Viking ME 340. Foto: Produsenten

Toro Recycler 55AD: Lang klippebredde

− Plenklipping er noe de fleste har et todelt forhold til, vi vil ha det finest mulig, og vi vil bruke minst mulig tid på det, sier Bjørn Hansen hos Eik-senteret i Sarpsborg.

– Toro Auto 55 gir et meget bra klipperesultat, samtidig som den automatiske hastighetskontrollen gjør at du bestemmer hastigheten du skal klippe i. Denne funksjonen gjør også at Toro-klipperne har en maks hastighet som er nesten dobbelt så høy som de fleste klippere med bare en hastighet, og da vil du naturligvis også halvere klippetiden, sier Hansen.

– For de som ønsker å bruke lengre tid, eller synes de fleste klippere går for fort, vil klipperen også holde din hastighet uten bruk av hendler, spaker eller noe annen regulering, kort sagt, automatisk regulering fra 0-6,4 km/t. Consumerreports.org i USA hadde i 2011 en av de største gressklippertestene som er gjennomført, og av ca 160 gressklippere hadde TORO 5 klippere på topp 10, kan Bjørn opplyse om.

− Min erfaring med TORO etter mange år, er at kundene kan bruke tiden sin på helt andre ting enn å irritere seg over feil på maskinparken hjemme, sier Hansen.

Toro Recycler 55AD har en klippebredde på 55 cm, tre funksjoner som er Recycler (bio), oppsamler eller sideutkast. Driftsystemet har helautomatisk hastighetsregulering som trinnløst regulerer hasigheten ettersom hvor fort du går mellom 0 til 6,4 km/t.

For mer informasjon: www.hako.no

Toro Recycler 55AD. Foto: Produsenten


Stiga Compact 16: Perfekt kombimaskin

− Hvis du har stor gressplen er Stigas Park Compact 16 4WD å anbefale. Modellen er robust, den har 4-hjulstrekk og den er driftssikker, sier Birger Hagen i Grønvold Maskinservice i Oslo.

− Plentraktoren kan klippe gressplener på opptil 5-6 mål svært effektivt og pent. Den har en klippebredde på 95 cm, og har hatt samme rammeverk som i 1974. Dette sier jo mye om denne gressklipperen, som har vært på markedet i mange år.

En annen finesse ved Park Compact 16 4WD er at du kan koble på forskjellig type redskaper og gjøre den om til både snøfreser, grusavretter eller feiemaskin. Det finnes også forskjellige type hengere og annet utstyr. Uten ekstra redskap koster gressklipperen ca 43 000 kroner inkl. klippeaggregat på 95 cm. For kr 10 000 ekstra kan gressklipperen også brukes som snøfreser.

− Maskinen har såkalt ekte midjestyring noe som gjør at bakhjulene alltid følger i forhjulenes spor. Når klippeaggregatet i tillegg sitter montert i front av maskinen gjør dette bruken enkel og effektiv og man kommer til stort sett overalt, også under busker, trær, osv., sier Birger Hagen.

Stiga Park Compact 16 4WD er en firehjulsdrevet sittegressklipper, frontmontert klippaggregat og ekte midjestyring. Årets nyhet i Compact-familien. Med 4WD kan du kjøre opp bratte, våte bakker uten at maskinen spinner eller stopper. Det frontmonterte klippaggregatet har mange fordeler. Du ser aggregatet hele tiden samtidig som du har full kontroll framover, dette gir større nøyaktighet samtidig som sikkerheten øker.

Park Comfort 4WD er utstyrt med hydrostatisk transmission, trinnløs fartsregulering både forover og bakover, dette gjør den veldig lettkjørt. Til og med den ekte midjestyringen øker kjøregleden. Den gjør at bakhjulene følger eksakt i forhjulenes spor. Du kan kjøre nære planter og gjerder uten å se bakover eller være redd for at bakhjulene skal kjøre borti ting. Du kan enkelt vippe opp motordekselet slik at tanklokk, oljepeilepinne og luftfilter er lett tilgjengelig.

For mer informasjon: www.stiga.no

Stiga gressklipper, Compact 16. Foto: Produsenten