Gressklipper – Hvilken gressklipper bør du kjøpe?

En god gressklipper sparer deg for mye irritasjon. Her er tips om hvilken  gressklipper du bør kjøpe.

De fleste ønsker en selvgående, bensindrevet gressklipper med fast hastighet, selv om flere modeller har variabel hastighet. De rimeligste modellene er uten fremdrift. I tillegg har du valget mellom elektrisk klipper, robotklipper og sitteklipper.

En bensindrevet gressklipper får du fra rundt 1900 kroner og oppover. Har du villahage av litt størrelse, mener Langeland du bør investere i en klipper til minst 4.500 kroner.

– Som med alt annet får du hva du betaler for, påpeker Konrad Langeland ved Felleskjøpet Barkåker.

–Uansett vil det lønne seg å velge et anerkjent merke på grunn av tilgang på deler og reparasjonsmuligheter, understreker han.

Gressklipper med bio eller oppsamler

Flesteparten av dagens gressklippere har enten oppsamler eller system for bioklipp. Enkelte klippere har begge deler.

Selv foretrekker Konrad Langeland bioklipp fordi næringen da føres tilbake til plenen og fordi man samtidig slipper stadig tømming av oppsamleren under klippeprosessen.

Men er man ikke flink nok til å klippe plenen regelmessig, vil ofte litt gress bli liggende igjen, noe som ikke alltid er så populært i familier med barn eller hund.

–I slike tilfeller passer ofte en klipper med oppsamler bedre, mener Langeland.

Lettere start

Startsystemene på mange gressklippere er i dag forbedret. Mer kostbare modeller har nøkkelstart med batteri, mens andre har «ready to start-motor»: Man må fortsatt dra i snoren, men i et sakte tempo. Veldig lettstartede og derfor fine for eldre eller for personer med nedsatt styrke i armene.

Klippebredden er også noe man bør ta i betraktning. Klippebredden varierer fra 35 cm på de minste elektriske klipperne og opp til 125 cm på store plentraktorer. På vanlige, bensindrevne klippere varierer klippebredder i grove trekk mellom 40 og 50 cm.

Sittegressklippere

Sittegressklippere finnes med frontaggregat eller midtstilt panne. Fordelen med frontaggregar er at du kommer frem under busker og trær og har god oversikt over klippingen.

Ulempen er dårligere fremkommelighet i bratt terreng. I tillegg betaler du mye for frontsystemet. Fordelen med en vanlig plentraktor er god fremkommelighet og stabilitet, samtidig som plentraktoren i de fleste tilfeller faller rimeligere i pris

Gressklippertips:

  • Kuppert terreng? Velg en gressklipper med med firehjulsdrift. Da unngår du spinnespor.
  • Store arealer? Jo større klippebredde, desto kjappere utført jobb. Plentraktorer har klippebredde opp til 125 cm.
  •  Frontklipper eller hagetraktor? På åpne arealer er traktoren et godt alternativ. Med mange trær og busker i veien utføres jobben enklere med klippeaggregatet i fronten.
  •  Liten hage? Elektrisk gressklipper eller robotklipper kan være aktuelle alternativer til de bensindrevne klipperne.
  • Bioklipp/multiclip: Reduserer bruk av gjødsel, positiv effekt for miljøet.Jorden forbedres, men krever hyppigere klipping.
  •  Bytt olje på klipperen årlig, sjekk filter.
  •  Rengjør klippepannen helst etter hver bruk.
  •  Avbalanser knivene og slip dem etter behov. Sørg for at knivene er i likevekt før de settes på igjen.
  •  Sett gjerne klipperen bort til service. Verkstedet oppdager ofte småfeil som fort kan bli alvorlige.

Forbrukerinfo:
www.fk.no
tlf 22 05 71 00
www.berema.no
tlf 64 86 05 00
www.safemotor.no
tlf. 23 23 48 20
www.hako.no
tlf. 22 90 77 60
www.stiga.no
tlf. 23 14 24 40