Slik vedlikeholder du stakittgjerdet

Et vedlikeholdt stakittgjerde er en vakker omramming av eiendommen, men det kan være litt av en jobb å holde det slik.

Et godt vedlikehold gjør ikke bare at gjerdet er pent å se på, det bidrar også til å øke levetiden på gjerdet.

For å vite hva som må gjøres, bør du gjøre det til en vane å gå over gjerdet en gang i året.

Cathrine Reusch, som har skrevet boka Porter og gjerder, anbefaler at du gjør dette tidlig på våren før planter og busker gjør det vanskelig å komme til.

Skift ut ødelagte deler

– Sjekk om stolpene står stabilt eller er råteskadet, og om det er løse sprosser og spikerslag. Fjern ugress, småbusker eller jord som kommer i kontakt med gjerdeplankenes ender, ellers kan de raskt få råteskader.

Et stakittgjerde består av titalls, om ikke hundrevis, av enkeltdeler som er samlet til et hele. Det er ikke annet å vente enn at noen av delene med tiden vil løsne eller bli ødelagt.

– Fortvil ikke om enkelte lekter eller bord er råteskadet — de skifter du enkelt ut selv. Det lønner seg å skifte ut skadete enkeltdeler fortløpende. Spikre eller skru lekter og bord fast, anbefaler Reusch.

Årlig vask: Hindrer sopp og grønske å få altfor god grobunn.

Fuktigere klima gir mer råte

I tillegg til utskifting av skadete deler bør du legge inn en årlig vask i vedlikeholdsplanen. Klimaendring med mildere og fuktigere vær vil øke behovet for vedlikehold blant annet ved at det gir økt biologisk vekst.

Treko AS er en bedrift som lager ferdigproduserte stakittgjerder. De advarer om at svertesopp har fått gunstigere forhold, noe som gjør at den lettere kan etablere seg på malingsoverflater og vokse ned i malingsfilmen og videre ned i treverket.

Vask stakittgjerdet

– Svertesoppene er ikke treødeleggende, men de vil tilføre treet mer fuktighet og det vil skape vekstvilkår for treødeleggende råtesopper. Derfor er det viktig at svertesoppene fjernes snarest mulig ved vask, sier de.

Treko AS anbefaler derfor at du vasker stakittgjerdet med vaskemiddel som fjerner skitt og svertesoppen minst en gang i året for å unngå problemer med svertesopp.

Skyll av med hageslangen. Bruker du høytrykkspyler når du skyller av middelet, bør du passe på at trykket ikke er så sterkt at det skader malingsfilm eller treverk.

Frem med malerkosten

Stakittgjerdet bør også males med jevne mellomrom. Du bør alltid vaske før du maler, og det kan være lurt å bruke et sterkere vaskemiddel som matter den gamle malingsoverflaten. Da får den nye malingen bedre feste.

– Vanntynnede produkter på alkyd/akryl eller ren akryl anbefales da disse erfaringsmessig gir mindre soppvekst på overflaten og lengre overmalingsintervaller, sier Treko i sine vedlikeholdsanbefalinger. I følge dem vil dekkende farger gi lengst levetid.

Les mer om når det er best å male utendørs i artikkelen Når skal huset males? Rådene her gjelder også når du skal male gjerdet.

Vedlikeholdsfrie alternativer

Er vedlikeholdet for mye av en tålmodighetsprøve for deg? Da bør du vurdere såkalte vedlikeholdsfrie gjerder i PVC eller aluminium.

Du må nok fremdeles regne med at gjerdet kan trenge en vask en gang i blant, men du slipper i det minste å male.