Pryd huset med stakitt og portal

Port og gjerde må utformes med omtanke, for det skal passe til huset og menneskene som bor der.

<!– –>
Foto: Cathrine Reusch
Huset på Nordstrand er oppført i 1928 med staselig port i smijern., to ruvende stolper i mur, kombinert med hvitt stakittgjerde. Foto: Thomas Floyd

– Jeg må fortelle deg en liten ”hemmelighet”, sier sivilarkitekt Cathrine Reusch, som har porter og gjerder som et av sine favorittfagfelt.
– Ordet paradis, som opprinnelig stammer fra persisk, betyr inngjerdet. Paradiset må derfor være omgitt av et gjerde…
Edens lukkede hage hadde antagelig sin inspirasjon i persisk hagekunst. De fleste har hørt om Babylons hengende hager som ble regnet som et av verdens syv underverker fra omkring år 500 f. Kr.

¤fotoserie¤

For noen år siden reiste Cathrine Reusch land og strand rundt for å dokumentere denne nesten glemte kulturskatten fra tidligere tider. Resultatet av den omfattende dokumentasjonen ble til boken ”Porter & gjerder”, utgitt på Cappelen Forlag. Her beskriver arkitekten vår gamle tradisjon med å ramme inn eiendommen med alt fra det helt enkle plankegjerdet til storslåtte portaler som virkelig får besøkende til å føle at man stiger inn gjennom en ”perleport”.

– Min interesse for feltet startet da jeg begynte å arbeide med gamle hus for tyve år siden. Det gikk da opp for meg at mange av våre vakre porter var i ferd med å forfalle. Interessen for den rike dekortradisjonen med staselige porter og gjerder har vært på nullpunktet, sier hun.
– Jeg har lenge hatt pasjon for gamle hus og dekordetaljer og fotograferte porter og gjerder for å få synliggjort mangfoldet på dette området her til lands. Å forme en port handler mye om detaljrikdom. Selv er jeg fascinert av arkitektoppgaver med mange små detaljer. Derfor er det en fryd å tegne gjerder og porter. Akkurat nå arbeider jeg med utformning av nye porter til Lidern Hageby, samt ny kjøreport med gangporter i klassisk stil på en eiendom på Ullern.

LES OGSÅ: Slik bygger du et gjerde selv

Bruk fagfolk
Når man først har bestemt seg for å bygge gjerde rundt huset, dukker det ofte opp mange spørsmål. Ikke minst hvilken form gjerdet skal ha.
– Mitt hovedråd til dem som ønsker å sette opp et nytt gjerde eller ønsker en fin portal på eiendommen, er å ta kontakt med en formgiver, gjerne en arkitekt eller en landskapsarkitekt.

Ofte kan en fagperson se helheten i uttrykket på eiendommen din bedre enn deg selv, slik at hus, port og gjerde får en harmonisk sammenheng i god kommunikasjon med boligens arkitektur og boligområdet forøvrig.
– Moderne boliger bør etter min mening ha gjerder som er tilpasset dagens uttrykk. Man trenger ikke stilkopiere fortiden, men heller gi en utformning som viderefører dagens arkitekturuttrykk. Det er fullt mulig å lage en fin port med mindre dekoreffekter og satse på en enkel men likefullt stilig form, mener arkitekten.
Før du bestemmer deg for gjerde, er det avgjørende om du foretrekker et vedlikeholdsfritt gjerde/port i stål/jern/aluminium eller et gjerde av tre.
De aller fleste porter og portaler i Norge er laget av tre, da dette har vært en rimelig råvare som vi har hatt god tilgang på. Utskjæringene på gamle treportaler er ofte både forseggjort og kreativt utformet.
Smijernsporter er brukt i mer beskjeden grad, og da gjerne på svært staselige eiendommer.

Inspirasjon i Lærdal
For mange er det ultimate drømmegjerdet rundt huset fremdeles hvitt stakittgjerde med staselig portal og rosebusker som henger frodig utover gjerdekanten.
Et av landets best bevarte trehusområder er det gamle bysenteret i Lærdal som byr på en visuell fest for øyet når det gjelder nostalgiske gjerder, porter, dører og vinduer.
Her står gamle trehus med stakittgjerder tett i tett, og man får fort følelsen av å vandre rundt i en levende filmkulisse.

På varme sommerdager, når solen skinner og det blomstrer i hagene, er det en ekstra stor opplevelse å se de idylliske eiendommene. Til tross for mangfold i dekorasjonsgleden er det allikevel en harmonisk helthet over hus og hager som ligger langs den gamle hovedveien gjennom Lærdal. Det er en av grunnene til at stedet er et av Norges mest pittoreske bysentrum.

Å gå på oppdagelesferd i gamle boligområder er ofte den beste inspirasjonskilden når du er på jakt etter ideer til innramming av ditt private uteområde. Lag gjerne en enkel skisse av porten og gjerdet selv. For å oppnå best mulig sluttresultat vil det som regel alltid være smart å søke hjelp hos fagfolk for å få dine ideer realisert.

Mer informasjon:

Lover og regler
* Hver enkelt kommune har sine spesifike regler for oppsetting av porter og gjerder rundt privathus. Ta derfor kontakt med din kommune for å få oversikt over standard regler om hvor høyt gjerde kan være osv.
* For mer deltaljert info om ulike gjerdeforhold; les  Granne- og grannegjerdelova
* Husk også å varsle naboene når du skal i gang med å bygge nytt gjerde.

Porter&gjerder, Cappelen Forlag
www.cappelendamm.no
Norsk treteknisk institutt
www.treteknisk.no
Norske Impregneringsverkers Forening,
for informasjon om impregnert tre.

www.nivf.no
Ferdiggjerder og porter
www.trefokus.no
Skigarder
www.skigard.no
Østcom
www.ostcom.no