I et drivhus kan du dyrke vekster som normalt ikke trives på våre noe kjølige breddegrader. I tillegg forlenger du sesongen betraktelig.
– Vi ser nå at folk er særlig opptatt av å dyrke spiselige vekster som tomater og agurker. Disse trives klart best i drivhus, og på grunn av varmen får de en mye bedre smak, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap.
Hun mener det viktigste for å lykkes med drivhus, er å ha et sterkt ønske om å dyrke i det, siden det følger en del jobb med på kjøpet.
Hun anbefaler også å gjøre litt research:
– Les deg opp om temaet før du starter. Tenk grundig igjennom hvor stort drivhus du vil ha og hva du har lyst til å dyrke, sier gartneren, som selv startet med et lite, billig drivhus i plast før hun gikk videre med et større.
Varme og kulde
Drivhuset kan fort bli for varmt, og da kan det være greit å ha automatiske lufteluker for å regulere temperaturen.
Nattefrost kan også være et problem, selv tidlig på våren, og mange går til innkjøp av en frostvakt – en ovn som automatisk skrur seg på om temperaturen synker til f.eks fire grader.
– Norge kan være værhardt, så du bør legge vekt på at drivhuset er solid. Se på tykkelsen på platene, og at de har skikkelige festeanordninger som ikke bare er klipset på. Den første vinteren knakk nesten to av platene i drivhuset vårt på grunn av snø, forteller Marianne Utengen.
Hun understreker at grunnarbeidet også er viktig å ikke slurve med – drivhuset må stå støtt og plant.
Vanning og gjødsling
Drivhusplanter krever mye vanning, siden de ikke nyter godt av regnet. Du kan vurdere å installere automatisk vanningssystem, særlig om du er mye bortreist.
– Du må også gjødsle mer i et drivhus enn utenfor – 2–3 ganger i løpet av sesongen. Om du dyrker i potter eller dyrkingssekker, må du gjødsle oftere, sier Utengen.
I sitt drivhus har hun både senger med jord, gulv til å plassere krukker på, samt arbeidsplass.
– Det er litt opp til deg selv om du velger å plante rett i jorda eller går for bare krukker. Skal du kun dyrke tomater eller agurker, trenger du bare en liten gang mellom bedene. Om du derimot som meg bruker drivhuset til å sette ut krukker med planter som har overvintret i kjelleren, er det fint med litt gulvplass også.
Planter som trives
– Om du dyrker rett i jorda, bør du bytte ut toppskiktet og blande inn litt kompost. Du dyrker ganske intenst i et drivhus, så jorda blir utarmet, forklarer gartneren.
Hun anbefaler også å rullere plantene du dyrker – ikke ha tomatene på samme sted hvert år.
– Godt renhold er veldig viktig. Har du først har fått sykdom, kan den overvintre både i jord og i små sprekker i drivhuset. Vanlige skadedyr og sykdommer i drivhuset er spinnmidd, lus og gråskimmel. Rengjør skikkelig hver høst, du kan bruke grønnsåpe eller salmiakk. Så lukker du alt godt igjen og lar varmen fra sola gjøre resten av steriliseringsjobben, forklarer Marianne Utengen i Det norske hageselskap.
Les alt som drivhus, veksthus og drivbenk