Det regner mye i Norge. Faktisk er gjennomsnittet for hele landet så høyt som ca. 1400 millimeter nedbør per år. Det varierer selvfølgelig fra sted til sted hvor mye eller lite det regner, men regne det gjør det uansett hva. Det gjør at det er opplagt og lett å gjenbruke regnvannet til flere av hverdagens våte oppgaver. Det krever kun at du oppfanger dråpene i en regnvannsbeholder.
Den vanligste måten å samle regnvann er med en regnvannstønne. Den er både lett å finne plass til i hagen og den er lett å bruker og vedlikeholde.
Les videre så guider vi deg til alt du skal vite om oppsamling og gjenbruk av regnvann – og se hvilken regnvannstønne- eller tank som passer best til hagen din.
- Hvorfor skal du gjenbruke regnvann?
- Hva kan regnvann brukes til – og hva kan det ikke?
- Hvilken regnvannstønne skal du velge?
- Forslag på fine og praktiske regnvannstønner
- Slik vedlikeholder du regnvannstønnen
- Hvilke tak forurenser regnvannet?
- Regnvannsanlegg og regnvannstank
God grunn til gjenbruk av regnvann
I Norge bruker vi mye rent vann. Vi drikker det, bader i det, bruker det til rengjøring, til hage vanning og til veldig mange andre ting i hverdagen. Faktisk bruker vi nordmenn i gjennomsnittet mellom 140 – 160 liter vann i døgnet. En vanlig hageslang alene spyler ut ca. 1.000 liter vann i timen. Selv om vi i Norge har mye rent naturlig overflatevann, samt grunnvann, så burde vi ikke bruke vann som det var en uuttømmelig ressurs vi skal sløse med. Som huseier trenger du faktisk ikke å bruke rent drikkevann til alle gjøremål.
Hagevanning, bilvask, skyll i toalettet og tøyvask kan nemlig fint klare seg med vann som er mindre rent enn det drikkevannet som kommer ut av vannkranen.
Spar penger og hjelp miljøet med en regnvannstønne
Det finnes tre utrolig gode grunner til at du skal ha en regnvannstønne- eller anlegg i hagen.
Når du gjenbruker regnvann så er du for det første med på å minske forbruket av vann fra springen, noe som påvirker mengden vann i fremtiden. For det andre så vil det avlaste kloakken i boligområdet dit, hvis det kommer oversvømmelse. For det tredje er det økonomisk og du kan spare penger på vannregningen.
Så mye sparer du ved å gjenbruke regnvann
De kommunale gebyrene til en bolig utgjorde i gjennomsnitt 11.500 kroner i 2017. Herav sto vann og avløp for hhv 3.320 og 4.320 kroner ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Hvis du oppsamler regnvannet, så kan du redusere vannforbruket ditt betraktelig og kanskje til og med halvere det, hvis du investerer i ett regnvanns anlegg.
Det er nemlig stor forskjell på hvor mye du kan spare. Mer bruk av regnvann fører til større besparelse.

Regnvannstønne eller regnvann anlegg
Med en regnvannstønne kan du spare penger ved oppsamling av regnvann til å vanne hagen eller vaske bilen. Hvis du gjerne vil gjenbruke regnvannet til å vaske tøy eller bruke det på toalettet, så krever det en litt større investering, i ett regnvanns anlegg og noen installasjoner.
Ifølge en rapport fra Danske Hofors fra 2012, bruker en alminnelig familie ca. 28 prosent av vannforbruket på toalettskyll og tøyvask. Så ved å gjenbruke regnvann på disse postene kan du altså spare helt opp til 28 prosent på vannregningen din.
Hva kan du bruke regnvann til?
Regnvann blir samlet opp via taket ditt. Så hvis taket ditt egner seg til å oppsamle dråpene så kan du gjenbruke vannet til:
- Å vanne planter, blomster og gressplenen
- Vasking av husvegg, utemøbler, fliser og platting
- Vaske bilen, sykler og barnas leker
- Bruk regnvann til toalettskyll
- Tøyvask
Hva skal du ikke bruke regnvann til?
Selv om regnvann kan virke rent og brukes til det meste, så er det noen viktige ting du skal unngå å bruke det til:
Drikkevann
Regnvann egner seg ikke til å bli drukket. Det kan inneholde skitt som, skitt fra fugleavføring, insekter, jord og støv. Det kommer med ned i regntønnen fra taket, så selv om det virker rent så kan det være bakterier i vannet.

Bading og barnebasseng
Du bør også unngå å bade i regnvann. Vannet kan være forurenset av førnevnte bakterier. Pass spesielt på at små barn ikke bader i oppsamlet regnvann, siden de lett kan få vann i munnen, når de plasker rundt. Derfor skal du heller ikke bruke regnvann i barnebassenget.
I sommerperioder
Ikke bruk regnvannet i varme sommer perioder. Vann som står stille i varmen, skaper en perfekt grobunn for bakterier.
Kan du vanne kjøkkenhagen med vann fra regnvannstønnen?
I kjøkkenhagen skal du være litt forsiktig hvis du vanner med regnvann. Du burde ikke vanne jordbær, salat og andre bladgrønnsaker, som spises rått med regnvann – spesielt ikke på de delene av grønnsaken eller frukten som skal spises. Vannet kan nemlig være forurenset. Du kan derimot bruke regnvann til grønnsaker som skal kokes eller varmebehandles.
Grønnsaker opptar ikke bakterier via jorden
Hvis plantene utelukkende opptar vann fra jorden, som for eksempel tomat- og agurkplanter, så kan regnvann fint brukes. Grønnsakene opptar nemlig ikke bakterier via jorden. Men pass på at regnvannet ikke kommer i direkte kontakt med grønnsakene.
Du kan vanne i vei når det gjelder stiklinger – det er nemlig ingen fare for at bakteriene ender på avlingen senere.

Slik velger du den rette regnvannstønnen
Det er forskjellige måter å oppsamle og oppbevare regnvann på. Et normalt hustak kan oppsamle mellom 50.000 og 75.000 liter regnvann i løpet av ett år.
Det er mer vann enn hva en normal husstand rekker å bruke. Derfor er det lurt å vurdere hvilken regnvannsbeholder som passer til dine behov. Hva vil du gjerne bruke regnvannet til?
Skal du kun bruke regnvannet til å vanne planter og vaske bilen, så er en regnvannstønne stor nok. Hvis du gjerne vil bruke vannet til å skylle ut på do og til vasking av tøy, så skal du bruke et regnvanns anlegg. Se mer her.
Montering av regnvannstønne
Den letteste måten å samle opp regnvann, er hvis du bruker en regnvannstønne. Den stilles i nærheten av en nedløpsrøret og tilsluttes med et overløp, slik at regnet fra taket kan renne fra nedløpsrøret og over i tønna. På den måten så kan også overskytende vann renne tilbake i nedløpsrøret, slik at det ikke renner over og ut på jorden.
Inneholder 190-400 liter vann
En regnvannstønne er lett å få plass til og den samler opp vann lett. Normalt kan en regntønne inneholde mellom 190 – 400 liter vann, avhengig av hvilken form og modell du velger. På tønnen er det en avtappingskran som du bruke til å fylle vannkanner eller bøtter. Ofte er avtappingskrane i bunnen av tanken, så det er en god ide å sette regnvannstønnen litt over bakken, slik at det er lett å tappe vannet.
Velg riktige regnvannstønne til hagen
Du kan få regnvannstønner i naturlig tre, i praktisk og/eller stilren plastbeholder og som gamle sjarmerende vinfat. Hvis du skal ha beholderen et synlig sted i hagen, så bør du tenke over hvilket design som passer i hagen din. Hvis du tenker at tønnen skal være tildekket eller skjult bak trær eller busker, trenger du ikke tenke så mye over det.
Forslag på fantastiske og fine regnvannstønner
Vet du hvilken farge, form og størrelse du gjerne vil ha stående i hagen? Få inspirasjon under. Vi har samlet noen fine og veldig forskjellige regnvannstønner.
1. Sjarmerende vinfat
Hvis du drømmer om å gi hagen et romantisk element, så kan du lett gjenbruke en gammel vintønne som regnvannstønne. Fullfør den sjarmerende stilen med en tappekran.

Funnet hos Wine and Barrals fra 2.699 kroner. 225 liter.
2. Sort vintønne som regnvannstønne
En vintønne trenger ikke å ha et vintage uttrykk. Du kan helt fint finne en ny regnvannstønne i plastikk som er formet som en vintønne. Se bare denne sorte og flotte utgaven!

Funnet hos Hyttetorget til 2.850 kroner. 250 liter
3. Simpel, sort regnvannstønne i plastikk
Hvis du gjerne vil ha en simpel og enkel løsning så bør du velge en beholder i sort plastikk. Den passer inn i de fleste hager og er samtidig praktisk i størrelse og materiale.

Funnet hos Biltema til 499 kroner. 220 liter.
4. Tønne etter tønne
Bruke fantasien og lage din egen kreative løsning på en regnvannstønne. Hvis du ikke synes én er nok, så kan du for eksempel sette flere tønner sammen sånn som på bildet under.

Foto: Getty Images
5. Den klassiske regnvannstønnen
Hvis det viktigste for deg er at regntønnen er praktisk så finnes det utallige simple plastbeholder i grønne nyanser. De passer fint inn med plantene i hagen og tar ikke oppmerksomheten bort fra resten av hagen.

Fundet hos Bauhaus til 249 kroner. 210 liter.
6. Gjem regnvannstønnen
Hvis du helst vil at vannbeholderen er usynlig i hagen, så kan du finne fine regnvannstønner som er bekledd, slik at de ikke ligner regnvannstønner. Bare se denne!

Funnet hos Bauhaus til 2.999 kroner. 100 liter.
7. Den kreative regnvannstønnen
Det er kun fantasien som setter grenser og du kan gjøre akkurat hva du vil med en regnvannstønne. Hvis du gjerne vil samle vann i en gammel spann, i ett badekar, i et brukt bildekk eller noe helt fjerne, som du synes er morsomt så er det ingenting som forhindrer deg. Det kan være litt vanskelig å få en kran på, men det kan se veldig fint ut.

Foto: Getty Images
Slik vedlikeholder du regnvannstønnen
Det er lett å vedlikeholde en regntønne. Når hagesesongen begynner bør du tømme tanken helt og vaske den, slik at den er klar til oppsamling av vann. Det samme bør du gjøre når vinteren kommer. Slik unngår du at tønnen sprekker eller får frostskader. Husk også at du skal avmontere slangen fra nedløpsrøret, når frosten kommer.
Pumpe til regnvannstønne – vinter
Uansett om regnvannsbeholderen er laget i plast, tre eller metall så tåler det ikke frost. Hvis du gjerne vil bruke tønnen på vinteren skal du huske å installere et frostsikkert skap eller kjøpe en tønne som kan graves ned i en frostsikker dybde. Det er en dyrere løsning hvor du skal tilslutte en pumpe som skal pumpe vannet opp.
Du kan også bruke en pumpe i en regnvannstønne som mangler tapp.

Pumpe for regnvannstank funnet hos Clas Ohlson til 1.198 kroner.
Slik tømmer du regnvannstønnen
På høsten kommer det ofte mye regn som raskt kan overfylle regnvannstønnen din. Da skal du huske å ikke tømme innholdet av tanken i kloakken. Dette fordi kloakken sikkert allerede er overbelastet fra sesongens regnvær. Heldigvis liker surjordsbed, eviggrønne planter, busker og spesielt rhododendron å få ekstra vann på høsten. Derfor er det ideelt å bruke overskuddsvannet fra regnvannstønnen til vanning.

Før vannet forskjellige steder
Når du skal tømme regnvannsbeholderen og vanne plantene så kan du føre vannet forskjellige steder i hagen ved å koble en slange til kranen på tønnen. Du skal være oppmerksom på at du ikke tømmer tanken for tett på huset, da det kan gi fukt- eller vannskader. Velg plantebed, planter og busker som ligger minst 3 meter vekk fra huset for å ikke risikere skader på huset.
Har du en kjeller skal avstanden til huset være mer. Utover det skal du ikke tømme vannet for tett på grensen til nabotomten.
Tips: Hvis du ikke har planter eller busker, så kan du bruke vannet på gressplenen. Gressplenen trenger egentlig ikke vann, men den får ikke skader av å få ekstra.
Hvilket regnvann kan du ikke bruke i kjøkkenhagen?
Du skal være oppmerksom på hvilket tak du har før du oppsamler regnvann. Regnvannet fra taket kan nemlig være forurenset og da kan det ikke brukes i kjøkkenhagen. Under kan du se hvilke taktyper som ikke egner seg til å samle opp regnvann fra.

Sinktak og kobbertak
Hvis taket ditt er av sink eller kobber så burde du ikke bruke regnvannet til kjøkkenhagen. Vannet vil får en for høy konsentrasjon av sink og kobber, enn den tillatte grenseverdien.
Gammelt asbestholdig eternittak
Hvis du har et hus med gammel eternittak fra før 1988, så kan det være asbest i takplatene. Så hvis taket er slitt, så burde du ikke samle opp vann som har rent over et eternittak.
Takpapp
Hvis du akkurat har lagt takpapp, bør du ikke bruke vann derfra i kjøkkenhagen. De første årene utgjør nemlig takpapp forurensende stoffer til vannet. Det samme gjelder hvis du har et tak med eldre takpapp.
Saml vann med et regnvanns anlegg og en regnvannstank
En regnvannstønne er den minste typen beholder som du kan kjøpe til å samle opp vannet.
Hvis du gjerne vil gjenbruke mer vann enn til bare hagevanning, så skal du skaffe deg en større beholder. Det kan enten være en palletank eller et nedgravd regn anlegg:
Regnvannstank
Hvis du gjerne vil ha en større regnvannsbeholder enn den normale regnvannstønne så kan du kjøpe en palletank – også kjent som en regnvannstank. Den har også en god størrelse hvis du bare ønsker å samle opp mer regnvann til bilvasken eller hage vanningen. Den rommer normalt rundt 1.000 liter vann.
Nedgravd regn anlegg
Hvis du gjerne vil bruke regnvannet til toalettet og til tøyvasken, så skal du investere i et regnvanns annlegg. Et nedgravd anlegg/sisterne er et komplett vannsystem, som grunnleggende består av en nedgravd regnvannstank, en filtrering innsats, en pumpe, rør og et vannuttak på overflaten. Akkurat som de andre beholderne ledes regnvannet fra taket og ned i tanken, men regnvanns anlegget fører også rør til der regnvannet skal brukes.

Bilde: Hyttetorget
Dekk ditt vannbehov
Hvis du skal bruke regnvannet til toalettet og tøyvask, så er det en god ide å kjøpe en beholder som er stor nok til å dekke 3-4 ukers forbruk. Da vil du sjeldent oppleve å få en tom tank. En tank på 2 eller 4 kubikkmeter vil normalt være passende, avhengig av familiens størrelse.
Husk
I noen perioder vil det være overløp av vann og i andre perioder kan det være behov for å supplerende vann fra forsyningsnettet.