Slik blir solsikken din 5 meter høy

Den flotte, gule solsikken minner mange om norsk sommer. De kan bli opp til 4-5 meter, hvis du følger vårt råd om tournesol – blomsten som alltid snur seg mot solen.  

Solsikker – Se den gro!

Alle – og ikke minst barn – blir ofte betatt av veksthastigheten hos de høye solsikkene. Det er nesten sånn at man kan se dem gro. I løpet av et par måneder utvikler den første frøspiren seg til en kjempeplante på opp til 5 meter og med en blomst på 50 cm i diameter.

Men solsikker er mye mer enn bare det. De kan være lave, ca. 40 cm, buskete planter i utallige mellom størrelser, helt opp til flere meter høye blikkfang i hagen. Blomstene er fra 5 cm og oppover og kan sitte enkeltvis eller flere sammen. De er enten enkle, halvfylte eller fylte. På blomsterbutikken finnes det et hav av forskjellige solsikker du kan velge mellom.

Frodig fra juni til oktober

Solsikker kan brukes mange steder i hagen. Du kan plante de høye tett på huset, slik at de kan titte inn i andre etasje. Ellers kan de plantes som et pent gjerde rundt for eksempel grønnsakhagen.

De mellomhøye danner en fin bakgrunn for stauder og er velegnet som avskjerming. De danner også nye blomster langt ut på året.

De lave solsikkene er like gode som plante du kan ha i krukker på terrassen og i bedet. De fyller godt ut, etter gruppene med løkplanter eller stemorsblomster, takker av i førsommeren. Solsikken gir frodighet og farge fra juni til oktober.

Store solsikker
Foto: Getty Images

Hardfør – også i sterk vind

Solsikker er lette å holde. De trives og vokser best på plasser med full sol. Den voldsomme veksten krever at solsikken har dyp jord, masse vann og gjødsles ett par ganger i løpet av sommeren. De mer beherskede artene klarer seg med helt alminnelig jord og litt næring når resten av hagen får det.  

Overraskende nok så tåler solsikker store styrker med vind. Stilkene er stive og robuste, men blomsterkronen er tunge. Så de høye og storblomstrede sortene trenger gjerne litt oppbinding.

 Fra frø til kjempe

Du kan så solsikker direkte på stedet fra midten av mai. Du får til gjengjeld større og tidligere planter, hvis du starter innendørs og planter de ut ca.1 juni.

  1. Så snart frøene spirer, fjernes plasten – nå skal planten ha lys slik at den ikke blir ranglende.
  2. Når 1.juni nærmer seg så skal plantene herdes – gjerne i et par uker. Begynn med å sette plantene utenfor i et par timer i le og skygge. Flytt dem etter hvert ut i solen. Etter utplantingen passes de med vann, gjødsel og oppbinding. Det er spesielt viktig at du vanner den i tørre perioder.
Solsikkefrø
Foto: Getty Images

Etter blomstring

Som en ekstra gevinst er solsikkenes frøstand en flott dekorasjon. Klipp dem av akkurat under blomsten og legg dem på et lunt og luftig sted, i et par uker.

Du kan også velge å la frøstanden sitte, slik at hagens fugler kan få glede av dem. Frøene er inneholder olje og næring, derfor inngår de ofte i fuglemat blandingen.

Flerårige solsikker

Stauder solsikker kommer år etter år. De brer seg kraftig ut med krypende rotstokker. Under gode forhold kan staude solsikken utvikle seg til å bli en plage. Men i den mer naturpregede hagene eller i et særlig bed med blomster til avskjæring er de både flotte og brukbare.