ANNONSØRINNHOLD

Ekspertens knep for å få maksimalt ut av grillingen!

Skal du kjøpe ny grill eller ønsker du å utvide grillrepertoaret ditt? Rustas grillekspert Patrik Calmernäs deler sine beste tips for alle som vil la grillen gå varm i sommer!

Ingen sommer uten grilling. Men hvilken type grill bør du satse på? En kullgrill er ofte litt billigere i innkjøp, mens gassgrillen gir en lavere kostnad per bruk.
– Gassgrillen blir raskt varm. Det passer godt for utålmodige grillsjefer. Du kan justere temperaturen mens du griller, og det er enkelt å slå av grillen når du er ferdig. En gassgrill gir mindre os og røyk samt mer miljøvennlig grilling, sier Patrik Calmernäs, produktsjef for griller hos Rusta. 

Få hjelp til å velge riktig grill 

Entusiast eller amatør – slik velger du riktig grill

I Rustas grillsortiment finnes det noe for enhver. Når du skal velge grill, kan det være lurt å starte med å stille seg noen spørsmål. Har du stor familie, liker du å invitere gjester på middag, eller vil du bare ha noe enkelt til pølsegrillingen? La svaret lede deg til riktig grill.  

– Hvis du virkelig liker å grille, anbefaler jeg at du velger en grill med ekstra funksjoner og gode avlastningsflater – men først og fremst stor grillristflate! Det tradisjonelle kjøttstykket har fått konkurranse fra grønnsaker, sopp, haloumi, pizza … Alt skal få plass på grillen og helst være ferdig samtidig. Da er grillristflaten avgjørende.

For gassgriller er antall brennere en indikasjon på hvor avansert grilling du kan få til. Med forskjellige varmesoner kan du tilberede flere råvarer samtidig med forskjellige temperaturer. Fokuser gjerne litt ekstra på grillristen og dennes egenskaper.
– Selv velger jeg støpejern, som både holder på og sprer varmen godt og gir maten en fin grillskorpe. Det tar litt lengre tid før risten gir maksimal effekt, men etter det gir den en perfekt direkte grilling, sier Patrik.

Hva er dine beste grilltips?

– Det aller viktigste er å bruke termometer! Uansett hvordan du vil ha kjøttet, bør du lese om hva slags grader kjøttet ditt skal stekes til, og deretter bruke termometer når du griller for å få best resultat. Når jeg skal grille kjøtt, tar jeg det alltid ut av kjøleskapet i god tid før det skal legges på grillen. Romtemperert kjøtt blir saftigere. Et annet tips er å lage din egen marinade. Å eksperimentere med forskjellige krydder gir nye smaksopplevelser. Det samme gjelder for grønnsaker – våg å prøve noe nytt. Forskjellige typer kål og rotgrønnsaker som for eksempel gulrøtter, er utrolig velsmakende på grillen.  

Her er grilltilbehøret du ikke vil unnvære

Ser du noen grilltrender for sommeren?

– Interessen for å lage forskjellige typer mat på grillen, særlig pizza, ser ut til å fortsette. Du behøver ikke en spesiell pizzaovn. Hvis du har en grill, kan du investere i en pizzastein og la gjestene bake sin egen pizza. Mange av Rustas griller er utstyrt med Gastronomy System og har en spesialdesignet rist som er tilpasset wokpannen, stekepannen og pizzasteinen fra samme serie. By på en velsmakende paella eller stek pannekaker til barna rett på grillen. Perfekt når du ikke vil stå ved komfyren!

Slik gir du hverdagsrettene en ny glød


Ta vare på grillen – 4 enkle vedlikeholdstips

Alle griller varer lenger med riktig vedlikehold. Dessuten kan du unngå ildutvikling ved å fjerne fett og matrester som ellers lett kan flamme opp. Her er noen gode tips:

1. Oppbevar alltid grillen under et grilltrekk når den ikke er i bruk (husk at grillen må være helt avkjølt før du legger på trekket). Om vinteren er det viktig å oppbevare grillen i tørre og støvfrie omgivelser under et trekk.

2. Rengjør grillen regelmessig. Gjør det til en vane alltid å børste eller tørke av risten etter grilling. Når den er varm, er det lettere å fjerne fett og matrester.

3. Tørk av brennerne på gassgrillen med en myk børste eller en klut med såpe og vann for at åpningene ikke skal tettes igjen av fett. Rengjør også dryppbrettet, og tøm fettkoppen.

4. Kontroller tilstanden til grillen og bytt ut deler som er defekte. Er en av brennerne utslitt, eller synger grillristen på siste vers?  Hos Rusta finner du reservedeler til alle griller.