ANNONSØRINNHOLD

Dyrking på mindre plass

Rebecca Strömblad fra Willab Garden gir deg tips til hvordan du kan forvandle balkongen og verandaen til en bugnende liten hage, full av spiselige vekster og vakre blomster.

Det er ingenting i veien for at du ikke skal kunne dyrke, både grønnsaker og blomster, på verandaen eller balkongen. Når kulda setter inn, kan du fortsette dyrkingen innendørs, i vinduskarmen. På denne måten tar du med deg en liten bit av naturen hjem.

– Alle bør i grunnen forsøke å dyrke noe selv, for klimaets skyld. Om du ikke klarer å bli selvforsørget på grønnsaker, så gir det uendelig glede bare å dyrke dine egne bladgrønnsaker, som spinat og ruccola, sier den gartnerutdannede selgeren og bloggeren, Rebecca Strömblad, hos Willab Garden.

 

Krukker og minidrivhus

Selv om du skal dyrke på liten plass, er det likevel viktig at du bruker store og romslige krukker, så plantene får nok næring.

– Krukkene må i tillegg ha hull i bunnen, så du kan etablere et lite vannreservoar til plantene. Det gjør at du kan dra hjemmefra et par dager, uten at plantene tørker ut, forklarer Rebecca.

Potter er fleksible, og kan flyttes inn og ut, men med et minidrivhus kan du beskytte plantene mot kraftig vind og regnskyll, samt plutselige kuldenetter.

–Det blir som et drivhus. Får du en natt med litt kjøligere temperaturer, vil plantene klare seg inne i minidrivhuset. Solen varmer opp jorden i potten i løpet av dagen. Denne varmen beholdes inne i drivhuset gjennom natten, forklarer Rebecca.

Solforhold

Før du velger hva du vil dyrke, må du finne ut hvor mange timer med sol du har på balkongen i løpet av dagen. Har du for eksempel en balkong der plantene vil bade i sol hele dagen, vil du oppnå middelhavslignende forhold, og kan dyrke deretter.

– Du trenger ikke bekymre deg hvis du derimot ikke har mye sol på balkongen. Det finnes vekster du kan dyrke på alle balkonger. Har du en mer skyggefull uteplass, kan du for eksempel dyrke rabarbra, asiatisk kål og spinat. De behøver ikke så mye sol, forklarer Rebecca.

Hun slår et slag for reddiker, det er noe alle kan dyrke, uansett erfaring eller hvor stor plass de har.

– Visste du at du også kan spise bladene på reddikplanten, og lar du den vokse, kan du få reddikspirer, som er kjempegode å hakke opp i salaten, sier Rebecca begeistret.

For å få skikkelig sommerfølelse, kan du også dyrke jordbær på balkongen. De kan dyrkes i ampler og henges opp der det er plass. Blomstene til jordbærplantene er dekorative i seg selv, og lukten av jordbær sender deg rett ut i åkeren.

Blomstring 

Det er også koselig med blomster på uteplassen og Rebecca råder deg til å gå for flerårige planter.

– De blomstrer år etter år, og gjør at du blir ordentlig kjent med artene, og hvordan du skal stelle dem, sier Rebecca.

Utvalget er overveldende, men Malva-plantene, eller Pelargoniar, kan være et fint sted å starte. De kommer i mange ulike farger og størrelser. De flerårige blomstene kan også suppleres med et par ettårige stiklinger, for variasjonens skyld.

– Du må tenke på det samme her, som med grønnsakene. Bruk store krukker med drenering, sier Rebecca.

Jordkvalitet

Rebecca kan ikke få understreket nok, hvor viktig det er med god kvalitetsjord,for at du skal kunne lykkes med plantene dine. Det er derfor lurt å gå for den mer eksklusive jordtypen og ikke velge det billigste alternativet.

– Plantene du kjøper klarer seg på næringen som er i jorden den første måneden. Etter det er det ikke nok næring igjen i jorden, og da er det viktig å tilføre gjødsel, forklarer hun.

Det finnes ulike typer gjødsel til blomster og spiselige planter.

– Jeg synes det er viktig å velge økologisk gjødsel til det du skal spise. Vi vil jo ikke ha i oss masse giftstoffer, når vi dyrker våre egne grønnsaker, sier Rebecca alvorlig

Hydroponiske potter

Når verandaen ryddes for vinteren, kan du fortsette å dyrke grønnsaker inne. Et godt alternativ her er Hydroponiske potter.

– Hydroponiske potter er veldig enkle å bruke. Du tar bare en torvbrikett, som er sammenpresset torv, og legger et frø ned i den. Så fyller du opp beholderen med vann og gjødsel. Briketten legges så på toppen, forklarer Rebecca.

Pottene kommer med flere hull, der du kan plante ulike typer salat og en rekke forskjellige krydderurter.

– Det er bare å la planten stå og høste så lenge det kommer blader på salaten. Den fortsetter å vokse til det ikke er mer kraft i frøet. Da planter du bare et nytt frø, sier Rebecca.

På denne måten kan du fortsette å nyte egendyrkede grønnsaker hele vinteren igjennom, helt til verandadørene igjen kan åpnes på fullt gap.

Följ Rebecca på Instagram

View this post on Instagram

A post shared by Rebecca Strömblad