Vanilje i stua – Slik dyrker du vanilje fra vaniljeorkideen

Drømmer du om å dyrke din egen vanilje? Det kan du godt – også i en gjennomsnittlig norsk bolig. Les her hvordan du får vaniljeplanten til å trives. Få også forklaringen på hvorfor vaniljestenger er så dyre.

Nytteplanten vaniljeorkideen

Alle kjenner vi vanilje, fra for eksempel vaniljeis, creme brulee eller noe helt tredje. Hvis du har kjøpt det i butikken, har du sikkert også tenkt: hvorfor er vaniljestangen så dyr? Ved selvdyrking kan du følge den langsomme prosessen mot en brukbar, aromatisk vanilje, ved å gro den hjemme forstå hvorfor den koster så mye.

Vaniljestangen kommer fra planten Vanilla planifolia orchidaceae, som navnet tyder er fra en orkide. Denne vaniljeorkideen er den eneste nytteplanten i hele den store orkidefamilien. 

Vaniljeplanten slynger seg

Vaniljeorkideen er en slyngplante, og den elsker varme. Den passer perfekt som ”gardin” i en hagestue der den får lov til å slynge seg rundt. Planten skal ha masse lys, men helst ikke stå i direkte sollys, da kan bladene bli brent. Vaniljeplanten liker ikke tørr varme, fra for eksempel norske varmeelementer. Derfor vil en plass i kjøkkenvinduet ofte egne seg bedre enn i en vinduskarm i en varm stue.

Vaniljeorkideen skal vannes mye, men den kan gjerne som andre orkideer gjerne tørke litt ut av og til. På vinteren vanner og gjødsler man den sparsomt. Vaniljeplanten er ikke en standardvare hos blomsterhandleren, men du kan av og til finne den der eller bestille den på nettet.

Dyrking av vanilje, krever tålmodighet

Det er fullt mulig å høste vanilje hjemme i stua fra vaniljeplanten, men det krever at man er forberedt på å ha litt tålmodighet.

Først når planten er ca. Fem år gammel, begynner den å blomstre. Blomstene er kun åpne i noen få timer, og her skal de bestøves manuelt. Lykkes man med det, så vil det utvikles en lang tynn grønn frukt, der blomsten satt.

Når den grønne frukten er utvokst (men før den blir moden og gul), er det tid til å høste den. Men den høstede vaniljestang er fortsatt en lang vei fra det gode produktet vi kjøper som krydderi. Etterbehandlingen er lang og arbeidskrevende. Først skal frukten i varmt vann i få minutter, deretter skal den pakkes inn i et par dager. Etterfølgende skal vaniljestangen soltørkes og pakkes inn i ”svettekasser”, skiftevis i opp til tre måneder, med flere skift daglig. Dette er derfor forklaringen på hvorfor den gode vaniljen har en høy pris: det er en arbeidskrevende prosess å fremstille.

Vaniljeplanter i en vanilje plantasje

Indiansk Krydderplante

Vaniljeplanten stammer opprinnelig fra Mexico, fra når indianerne brukte krydderet i kakaoen for å gjøre den søt. Planten dyrkes i dag i mange forskjellige, tropiske land. Madagaskar er særlig kjent for å gro vaniljeplanten, men også land som Uganda, India, Costa Rica og Colombia.