Tomat er ikke en grønnsak og jordbær er ikke en frukt

Du har sikkert hørt diskusjonene og alle teoriene før. Jordbæret er ikke et bær, det er egentlig en nøtt. Men er det sant? Vi har funnet svaret!

Hva er en frukt og hva er en grønnsak?

Å kjenne klassifikasjonene for forskjellige frukter og grønnsaker kan fortelle deg mye om hvor de kommer fra og hvordan de dyrkes.

Helt offisielt sier man at alt skal ha en rot, stilk eller blader for å kategoriseres som en grønnsak. Det betyr at noen planter som normalt vil anse som en frukt, faktisk er en grønnsak. For eksempel rabarbra. Til gjengjeld så er mais, squash, grønne bønner og tomater faktisk frukter. Dette skyldes at en frukt er støv fra en blomstrende plante, som utvikler seg etter frøene har blitt bestøvet

Brokkoli og blomkål er til gjengjeld ikke en frukt, selv om det vokser blomster på dem. Årsaken er at blomsten i denne sammenhengen ikke transformerer seg og blir til selve frukten.

Frukt, bær og nøtter

En faktor som ofte gjelder når man kategoriserer frukt, er hvor mange støvdragere blomsten har. Bær er en frukt som kommer fra en enkelt støvdrager med mange frø. Dette betyr at druer, bananer og paprika faktisk også er forskjellige former av bær. Bringebær og bjørnebær er til gjengjeld en helt annen type bær. Og det famøse jordbær, ja det er faktisk ikke ett bær.

Jordbær er en samling av nøtter

Jordbæret er en Norsk favoritt om sommeren. Du har sikkert hørt teorien før, at jordbæret faktisk er en nøtt. Det har danske Tino Hjorth fra Naturstyrelsen svart på:

”Ett jordbær er en samling av nøtter. Prikkene på jordbæret er nøttene Selve jordbæret – det røde du ser, er utvendig fruktkjøtt som holder på nøttene.” sier han til danske TV2.

Jordbæret er en samfrukt

Hva skal vi kalde jordbæret hvis vi ikke kan kalle det et bær eller en nøtt?

Danske Marianne Bertelsen, som er senior forsker ved In et bær forteller at jordbæret faktisk har et botanisk korrekt navn:

”Et jordbær er en samfrukt. Det kalles også en falsk frukt og utenpå sitter det nøtter. Det er den fine botaniske betegnelsen, men i dagligtale bruker vi bær. Men et ekte bær består av fruktknuter som har svulmet opp som for eksempel et solbær.

”Man kan fint fortsette med å kalle det et bær fordi det gir ikke mening å kalle det en samfrukt. Noen ganger skal man ta den lette varianten, det andre er mer for botanikk-nørder.” Forteller Bertelsen.

Så fikk vi det på plass!