Slik planter du roser i høst

Mange hageeiere drømmer om en blomstrende rosebusk. God jord og rett plassering vil gir rosene dine en god start, og gjøre underverker for blomsterbedet. 

Høsten er riktig plantetid

Oktober og november er den perfekte plantetiden for barrot-roser. Når du har plantet rosene og gitt dem vann, trenger du ikke tenke på vanning og annen pleie før på våren. Velg gode sunne varianter, slik at du unngår skuffelser.

Plant rosen i riktig jord

God, ikke for stiv leirejord er ideell for roser. Lettere jordtyper tappes raskt for vann, og det misliker rosene. I tillegg vil vanningskostnadene dine skyte i været, og det syntes du nok heller ikke noe om. 

Hvis røttene ikke kan trenge inn i jorden

Jorden skal være godt drenert og fri for traktose. Traktose oppstår når tunge anleggsmaskiner pakker jorda sammen slik at plantens røtter ikke kan trenge inn i jorden, og heller ikke vannet. Roser liker vann, men unngå vann direkte rundt røttene, for å beskytte de mot drukning. 

Vil du ha suksess med de 6 mest p

Hva kan du gjøre hvis du har traktose

Hvis du mistenker traktose, eller hvis jorden din er veldig leireholdig, kan du lette den med sand, grov sphagnum eller god kompost. Husk også å løsne plantehullet i bunnen med et håndtak slik at det blir et godt avløp. Omvendt, hvis jorden din er veldig lett og sand, bør den blandes med leirejord slik at den kan beholde fuktighet.

Plant dypt

Roser bør plantes så dypt at podestedet (“klumpen” på stammen) er 7-10 cm under bakken. Podestedet er følsomt for frost, så det må være tildekket. Forsikre deg om at røttene ligger pent i plantehullet og ikke bøyer seg oppover.

Flytt rosen i perioden fra oktober til april

Hvis du har roser som må flyttes, må det gjøres fra oktober til april. Husk å vanne godt påfølgende tid. Sommeren er uegnet ettersom rosene lett kan få tørkeskader.

Ikke plant i gamle rosebed

Husk at roser ikke skal plasseres et sted der roser har vokst før. Den gamle sengen lider av jordutmattelse, noe som skyldes at roser er veldig næringsrike og drenerer det voksende stedet for «vitaminer». Du bør i det minste vente noen år eller grave jorden bort til en dybde på 60-90 cm, og erstatte den med ny frisk rosenjord.

Hvis du planter roser opp mot en vegg

Hvis du planter roser opp en vegg, er det best at røttene vender bort fra veggen. På den måten er det lettere for rosene å få vann når det regner.