− Det er nesten rørende å se hvor gira folk er over noen små frø, litt prikling og det å planlegge sine egne balkonghager, sier Helene Gallis.
Hun er med og driver grasrotbevegelsen Majobo, som står for mat og jord der du bor, i et nettverk som består av både erfarne og uerfarne hagebrukere. Her er hennes beste tips til nybegynnerdyrkere, som har liten dyrkeplass:
1) Still deg selv noen spørsmål før du går i gang
Hvor mye tid har du til dyrkingen? Hvor mye plass har du? Hva liker du å spise? Når vil du høste? Finn aktuelt dyrkingssted, enten det er hagen, på terrassen, balkongen, i vinduskarmen eller på et tak som du har lett adgang til.
2) Bestem deg for hva du vil dyrke
På en kvadratmeter hage kan du dyrke urter blant annet timian, dill, gressløk, mynte og persille. Plukksalat kan du så i flere omganger gjennom sesongen, og kan være fin dekorasjon på brødskiva i matpakken eller i en salat til middag. Reddik kan du også så i flere omganger.
På fire kvadratmeter hage kan du dyrke for eksempel brekkbønner, som gir stor avling og som kan høstes i flere omganger. Du kan også dyrke gulrøtter, rødbeter, squash, eller poteter, som settes i jorden i mai/juni. En potet kan gi opptil 1 kilo nye poteter.
3) Finn ut hvilke potter du trenger
Pottens oppgave er å holde jorden på plass, og drenere. Potter kan være alt mulig, alt fra gamle matbeholdere, til melkekartonger.
4) Bruk god jord og kompost
Såjord er en jordblanding som er svakt gjødslet og finsiktet med mye sand. Det kan være vanlig lett hagejord med god struktur, allsidig næringsinnhold og god kalktilstand. Du kan også kjøpe såjord som er godkjent for økologisk dyrking. Plantejord er en jordblanding som er gjødslet for å virke over lengre tid. Plantejord skal være en jord som holder godt på vann og næringsstoffer, og som gir gode betingelser for jordorganismen.
5) Få tak i gode frø/planter
Begynn med et lite antall grønnsaker, gjerne noen enkle sorter. Bruk helst økologiske frø.
6) Legg opp til rett drenering
Drenering betyr at vannet får muligheten til å renne bort. For røttene til plantene er dette viktig slik at de får luft. Dårlig drenering fører til at plantene ikke får puste, røttene vil råtne, og plantene dø.
7) Vann ved behov
Plantene må ha tilgang på vann i mengder som er tilpasset planteslaget. For mye og for lite vann er uheldig. Vann tidlig på morgenen, det er best. Vann direkte på jorda, ikke på plantene. Vann ca 10 liter per kvadratmeter fra tid til annen, fremfor å vanne lite og ofte.
8) Start forsiktig
Ikke gap over for mye på en gang. La hagen vokse og utvikle seg sammen med interessen, erfaringen og kunnskapen. Prøv deg frem, og søk etter planteinspirasjon.
9) Bli med på dyrkekurs
På nybegynnerkurs for balkonggartnere kan du lære mer om hva som passer å dyrke på liten plass og hva som er lett å få til for uerfarne dyrkere. Du lærer om frø, vanning, jord og pleie, og så dine første frø.
Nye kurs går 22. og 24. mai kl. 17-21. For mer info se facebook.com/Majobofan.
Du kan dyrke nesten hvor som helst. Her er det en gammel ryggsekk som har blitt til en mobil kjøkkenhage, full av tomater, purre og salat. Foto: Majobo
Dyrk nyttevekster i potter. Mange urter trives godt i små krukker. Foto: Plantasjen
Større kasser av plank fungerer utmerket som grønnsakshage. Foto: Plantasjen
En tilhengerhage for hagetilhengere sto parkert rundtomkring i bydelen Sagene i Oslo hele sommeren ifjor. Foto: Majobo