Slik lager du stauder til glede for humlene

Tidlig høst er en flott tid å plante flerårige planter. Man er kommet hjem fra ferie og har tid til å passe på plantingene, og klima er fremdeles fint for staudene som skal etablere seg på ny vokseplass.

Tidlig høst er en flott tid for nye staudeplantinger. Du er kommet hjem fra ferie og kan passe på de unge plantene, samtidig som den varmeste og mest tørkepregede perioden er over.  

Ditt staudebed kan bli livsgrunnlaget for innsekter

Årets staudetema 2020 er stauder for pollinerende insekter. Staudegruppa i Norsk Gartnerforbund vil gjerne presentere et mangfold av stauder som besøkes flittig av humler, bier og sommerfugler gjennom vår og sommer. Utvalget av stauder i hagen din kan bli ditt bidrag til livsgrunnlaget for tallrike insekter, opplyser Opplysningskontoret for blomster og planter i en pressemelding.


På sensommeren og utover i september har staudebedet fortsatt mye å tilby.

Favorittstaudene for sensommeren 

Staudene som brukes i en humlehage har det til felles at de er blomsterrike og produserer rikelig med nektar og pollen. Mange av dem tilhører leppeblomst- eller kurvblomstfamilien. Rosa, lilla, blått og gult er yndlingsfargene til humlene. Det er en fordel at hagen har mat å tilby dem fra vår til høst. 

Rød solhatt (Echinacea purpurea), hestemynte (Monarda), kattehale (Lythrum), storhjortetrøst (Euphatorium syn. Eutrochium) og høstaster (Symphyotrichum) er noen av favorittstaudene som du med fordel kan plante i staudebedet ditt på sensommeren. 

Les også: Alt du trenger å vite om den unike Monstera planten!

Gled deg til neste vår 

Utpå høsten har også humlene avsluttet sin livssyklus. Mens gamle dronninger, arbeidere og hannhumler dør, så graver de nye dronningene seg ned i bakken og overvintrer. Du kan glede deg til neste vår! Til du hører den kjente brummelyden igjen og du oppdager humledronningene i staudebedet ditt.

Noen gode tips:

  • Sjekk nettsiden stauder.net for å finne oversikt over mange av staudene som produseres i, og er egnet for bruk i Norge.

  • Gjør skikkelig grunnarbeid før du planter. Det er mye mindre arbeid å fjerne ugress og røtter før planting enn senere.

  • Tidlig høst er en fin tid for planting; planten rekker å etablere seg før vinteren, men det er ikke så varmt som om sommeren når vanntilgang kan være et problem.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter