Slik får du suksess med å plante roser om vinteren

Om du vil ha suksess med rosene dine, er januar og februar de beste tidene å plante i, så lenge du klarer å komme ned i jorden. Det er nemlig mange fordeler ved å plante de vakre rosene i kaldt vær, sier en roseekspert. Se hvordan du får suksess med roser plantet om vinteren her.

Roser om vinteren

Vintermånedene er over oss og det betyr at det er tid for å plante roser i hagen. Det er mange fordeler med å plante roser om vinteren, sier danske roseoppdretter Rosa Eskelund i en pressemelding. Blant annet har rosene gode muligheter for å komme godt i gang, de trenger ikke å vannes mye, og de vil blomstre allerede i starten av sommeren.

Det finnes imidlertid forskjellige typer roser og forskjellige måter å plante dem på. For å lykkes med å plante rosene dine om vinteren kan du følge Rosa Eskelunds gode råd og tips her.

Potteroser eller barrotsroser?

Du kan plante både barrotsroser og potteroser. Da må du imidlertid huske at det er et par forskjeller på rosene du bør være oppmerksom på.

Barrotsroser

Barrotsroser kan kjøpes i perioden fra oktober til mai. De har den fordelen at de er billigere i innkjøp sammenlignet med potteroser. Hvis du planter barrotsroser om vinteren, kan du nyte rosen allerede tidlig på våren, når de skyter sine første skudd. De har sin første blomstring i midten av juli, og pynter vår- og sommerhagen når mange ellers er opptatt med øvrig klargjøring av hagen.

Potteroser

Du kan kjøpe potteroser året rundt og plante dem hele året – så lenge jorden og bakken ikke er frossen. Utvalget av potteroser er vanligvis størst i april.

Remonterte sorter

Hvis du velger de såkalte remonterende sortene vil du kunne nyte mange gjenoppblomstringer gjennom sommeren og langt utover høsten. Rosene vil blomstre igjen og igjen helt til og med november, avhengig av været – og du trenger ikke være redd for å plukke de vakre, velduftende bukettene inn i stua. Jo mer du klipper, desto flere roser vokser det.

Plant rosene dine i krukker

Det er også deilig å nyte synet av roser i krukker på balkongen eller terrassen. Heldigvis kan mange roser plantes i store krukker på terrassen, så lenge du husker god drenering. Til krukker anbefaler Rosa Eskelund sorter som ikke vokser like kraftig, for eksempel bukettroser.

Rosas guide til å plante roser om vinteren

  • Legg de hjemmekjøpte barrotsrosene i en bøtte vann et par timer før planting.
  • Plant rosen dypt, det vil si ca. 7-8 cm under podestedet.
  • Gjødsle første gang i april med en type som inneholder mikronæringsstoffer, NPK. NPK + Mikro fås de fleste steder man vanligvis kjøper gjødsel.
  • Plukk gjerne buketter om sommeren – dette vil få rosen til å kvittere enda flere blomster.

Roser med duft

De siste årene har det kommet mange velduftende roser på markedet og mange har allerede funnet sin vei til flere norske hager. Hvis du selv drømmer om å plante duftende roser i hagen, kan du finne inspirasjon nedenfor, hvor Rosa Eskelund gir tre forslag til velduftende roser som hun har dyrket selv.

Fru Nørby

Hvit rose

Inger Forever 

Lyserosa roser

I am Grateful

Rosa roser