Slik får du en fargerik høsthage

Mange klager over at hele hagen er avblomstret når de kommer hjem fra ferie. Det gjør ikke vi, her er hagen på sitt fineste nå på høsten!

I Norge er hagesesong = vår, og litt utpå sommeren. Men hvis du planlegger hva du planter, er det ikke noe problem å få hagen til å holde seg pen og frodig til langt utpå høsten.

Les også: 10 stauder som gir en fargerik hage

I vår hage er det mest stauder, og flere av disse har akkurat startet å blomstre, andre står fortsatt i knopp. Fordelen med de seintblomstrende staudene er at de gjerne holder det gående til frosten kommer. Mens mange av vårblomstene bare står i flor noen få dager, har høstblomstene en lengre sesong.

Andreas plukket seg en nydelig purpursolhatt i høsthagen vår. Foto: Spirea.no

Staudetips til høsthagen

Høstfloks (Phlox paniculata, H6-7) er et eksempel på en vakker og villig staude som passer godt i hagen. De finnes både som hvite og i ulike rosasjatteringer, vi har en som er helt skarp rosa i fargen.

Purpursolhatt er hardfør til H5 og trives i både sol og halvskygge. Foto: Spirea.no

Purpursolhatt (Echinacea purpurea, H5) er et annet eksempel på en staude som har sin «prime time» i august. Den er heller ikke vanskelig å få til. Vi har den mest vanlige rosa, men den finnes også i hvit, gul og andre farger.

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å plante om høsten (Spirea.no)

Og så har vi Astilbe (spir, H6), som begynner blomstringssesongen sent i juli, og gjerne holder det gående til et stykke utpå høsten. Den finnes også i flere farger, fra hvit til mørkerød.

Astilbe i flott blomsterflor i slutten av juli. Foto: Spirea.no

En relativt ny plante i vårt staudebed er akssøyleblomst (Liatris spicata, H5). Andre steder har vi sett den i blomst fra juli, men hos oss har den ikke riktig begynt å blomstre ennå nå i midten av august. Men den kommer! I fjor blomstret den ikke i det hele tatt, fordi planten ble oppspist av brunsnegler, men i år har den heldigvis fått stå i fred.

Akssøyleblomst kommer sent men godt. Foto: Spirea.no

Når vi snakker om høststauder kommer vi ikke utenom oktoberbergknapp (Sedum spectabile, H5). Den står i knopp nå, men det er ikke lenge før blomstene kommer, og det er virkelig en av våre favorittplanter som gjør mye av seg utover hele høsten.

Oktoberbergknapp ble tidligere vurdert som lite hardfør, men erfaring har vist at den klarer seg bra i innlandet selv i kalde vintre. Foto: Spirea.no

Dette er bare noen eksempler, det finnes et utall hardføre og villige stauder som kan gi farger i hagen din langt utover høsten.

LES OGSÅ: Nå blomstrer farmors georginer (Spirea.no)

Høstblomstrende busker

Potentilla, som denne røde varianten, er en av buskene med lengst blomstringstid. Foto: Spirea.no

Av høstblomstrende busker er Potentilla (buskmure) en kjent og kjær klassiker. Den er hardfør og lettstelt, og blomstrer fra juli til september. Det eneste den krever er å stå i sol, hvis den plantes i skygge blir den skranten og brun.

Hortensia er også en plante som gir masse glede utover høsten. Det finnes mange ulike sorter med varierende hardførhet. Bor du værhardt til er syrinhortensia (Hydrangea paniculata «Grandiflora», H5) et tryggere valg enn hagehortensia (Hydrangea macrophylla, H4).

LES OGSÅ: Tid for å lage eplesyltetøy (Spirea.no)

Hagehortensia er ikke så veldig hardfør, men der den trives blomstrer den hele høsten. Foto: Spirea.no

Blomstringstid varierer

Vær også oppmerksom på at blomstringstid vil variere ut fra solforhold og hvor i landet hagen din ligger. For et par år siden besøkte vi designerparet Arne & Carlos, som har en flott cottage garden på 650 meter over havet i Valdres. Hos dem er det ingen vits å satse på stauder som begynner å blomstre i september, for da vil de ikke rekke å blomstre før vinteren kommer. Velger de derimot sorter med oppgitt blomstringstid juni eller juli, vil de flotte i august.

Arne & Carlos sin hage da vi besøkte den i august. Foto: Spirea.no

Solforhold vil også spille inn. I vår hage er det ikke så lang tid med full sol annet enn midt på sommeren. Derfor opplever vi ofte at det tar lengre tid før staudene begynner å blomstre enn i andre hager i nabolaget. Men det som kommer seint, kommer godt! Mens andre har avsluttet hagesesongen forlengst, har vi fortsatt mye hageglede igjen.

Artikkelen er publisert i samarbeid med fra spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere!