Slik dyrker du ingefær i hagen – og lykkes med det!

Du kan faktisk dyrke ingefær i Norge, selv om du ikke får en kjempe stor høst.Se hvordan du lykkes og gjør det riktig her - trinn for trinn
Ingefør - Slik dyrker du det selv i hagen

Å dyrke ingefær har lange tradisjoner. det er et av verdens eldste krydderier og medisinplanter. Den stammer fra øyene i Sørøst-Asia, og er en kjent ingrediens i det asiatiske kjøkkenet, men kom til Europa allerede i antikken. 

Dyrke ingefær i Norge 

Ingefær, Zingiber officinale, vokser best i tropisk klima og dyrkes mest i India, Nigeria og Kina. 

Elsker du også krydderiet og ønsker å dyrke din egen, økologiske ingefær i hagen? Ja, det funker faktisk i Norge også! Se hvordan du gjør det her! 

Plant ingefær hjemme
Ingefær er en blomstrende urt som tilhører samme plantefamilie som urtene gurkemeie, kardemomme og galangal, og det er dens rhizom vi bruker som krydder. Her i Norge kan du imidlertid ikke regne med at planten utvikler noen blomster. Foto: Getty Images

Dyrke ingefær – trinn for trin

1. Kjøp noen fine biter økologisk ingefær i matbutikken i løpet av våren, gjerne med flere svulmende “øyne”, hvor skudden kan vokse ut, se bildet under. (Ikke-økologisk ingefær kan være behandlet med midlet som hemmer dem i å spire). 

2. Fyll en krukke med næringsrik og godt drenert jord, eks blomsterjord. Pass på at krukken har hull i bunnen. 

3. Legg ingefæren oppå jorden med øynene opp. Dekk knollen to tredjedeler med jord, press forsiktig og vann. Sett krukken i et lyst vindu. 

4. Hold jorden jevn og lett fuktig. Når bladene begynner å utvikle seg, kan du begynne å vanne med litt næring hver gang du vanner. 

5. Bruk en sprayflaske og spray bladene regelmessig. Hvis luften er tørr, kan planten få veksthusspinnmidd som dekker planten med et tynt stoff og får bladene til å visne. 

6. Når det ikke lengre er risiko for frost, er det på tide å plante om ingefæren om i en større krukke og flytte den ut i hagen. 

7. Du kan avherde planten ved å legge den på et lunt og beskyttet sted under fiberduk den første uken, slik at bladene ikke tar skade av sterk sol eller kalde netter. Sett så krukken på et solrikt og varmt sted i hagen, og vann regelmessig. 

8. Om høsten er det på tide å høste! Ikke forvent en stor høst, da knollen du legger ned maks vil gi tre ganger så mye avling. Hvis du ikke vil høste alt på en gang, kan du grave opp et stykke go la resten vokse i krukken. Ta krukken inn før frosten kommer, og sett den under plantelys i løpet av vinteren hvis du vil at bladene skal holde seg til neste sesong. 

Ingefær i krukker og bed
Ingefær med et «øye», hvor stilker og blader kan vokse ut. Foto: Getty Images
ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.