Slik dyrker du ingefær i hagen – og lykkes med det!

Du kan faktisk dyrke ingefær i Norge, selv om du ikke får en kjempe stor høst. Se hvordan du lykkes og gjør det riktig her - trinn for trinn

Ingefør - Slik dyrker du det selv i hagen

Å dyrke ingefær har lange tradisjoner. Det er et av verdens eldste krydderier og medisinplanter. Den stammer fra øyene i Sørøst-Asia, og er en kjent ingrediens i det asiatiske kjøkkenet, men kom til Europa allerede i antikken. 

Dyrking i Norge 

Ingefær, Zingiber officinale, vokser best i tropisk klima og dyrkes mest i India, Nigeria og Kina.

Elsker du også krydderiet og ønsker å dyrke din egen, økologiske ingefær i hagen? Ja, det funker faktisk i Norge også! Se hvordan du gjør det her!

Plant ingefær hjemme
Ingefær er en blomstrende urt som tilhører samme plantefamilie som urtene gurkemeie, kardemomme og galangal, og det er dens rhizom vi bruker som krydder. Her i Norge kan du imidlertid ikke regne med at planten utvikler noen blomster. Foto: Getty Images

Dyrke ingefær – trinn for trinn

1. Kjøp noen fine biter økologisk ingefær i matbutikken i løpet av våren, gjerne med flere svulmende “øyne”, hvor skudden kan vokse ut, se bildet under. (Ikke-økologisk ingefær kan være behandlet med midlet som hemmer dem i å spire).

2. Fyll en krukke med næringsrik og godt drenert jord, eks blomsterjord. Pass på at krukken har hull i bunnen.

3. Legg ingefæren oppå jorden med øynene opp. Dekk knollen to tredjedeler med jord, press forsiktig og vann. Sett krukken i et lyst vindu.

4. Hold jorden jevn og lett fuktig. Når bladene begynner å utvikle seg, kan du begynne å vanne med litt næring hver gang du vanner.

5. Bruk en sprayflaske og spray bladene regelmessig. Hvis luften er tørr, kan planten få veksthusspinnmidd som dekker planten med et tynt stoff og får bladene til å visne.

6. Når det ikke lengre er risiko for frost, er det på tide å plante om ingefæren om i en større krukke og flytte den ut i hagen.

7. Du kan avherde planten ved å legge den på et lunt og beskyttet sted under fiberduk den første uken, slik at bladene ikke tar skade av sterk sol eller kalde netter. Sett så krukken på et solrikt og varmt sted i hagen, og vann regelmessig.

8. Om høsten er det på tide å høste! Ikke forvent en stor høst, da knollen du legger ned maks vil gi tre ganger så mye avling. Hvis du ikke vil høste alt på en gang, kan du grave opp et stykke go la resten vokse i krukken. Ta krukken inn før frosten kommer, og sett den under plantelys i løpet av vinteren hvis du vil at bladene skal holde seg til neste sesong.

Ingefær i krukker og bed
Ingefær med et «øye», hvor stilker og blader kan vokse ut. Foto: Getty Images