Slik dyrker du din egen koriander

Koriander har blitt mer og mer populært, så hvorfor ikke dyrke den selv? Her er våre beste tips!

Coriandrum sativum – slik dyrker du koriander 

Koriander har eksistert i lang tid og har blitt brukt både som krydder og som medisin i over 3000 år. Frisk koriander er ofte omdiskutert og splitter folk, enten elsker du det eller hater det. Kanske ikke så rart siden navnet Coriandrum kommer fra det greske ordet koris som betyr veggdyr og referer til den spesielle lukten som veggdyr har. 

Hvis du ikke liker fersk eller frisk koriander, er det fortsatt en fordel å plante den. Frøene har nemlig en helt annen smak og kan brukes i de fleste retter og som krydder. 

koriander-frø-planting

Slik kommer du i gang

Forså innenfor eller plante dem direkte i pallekarmer eller i bed

Koriander er en ettårig plante, men den sprer seg gjerne – så velg et sted der den trives, slik at nye planter kan komme år etter år. Koriander tåler kulde og trives i vekstsone 1-6.

For å få en lang sesong, anbefales det at du begynner å så innedørs allerede i mars og deretter planter den ut så snart frosten har sluppet og temperaturen holder seg på rundt 5 pluss grader. Koriander er også utmerket til å så direkte i bed eller i pallekarmer og krukker. Hvis du sår de innefor kan de bli gule av for lite lys, da trenger du en plantelampe. 

De fleste jordtyper fungerer bra til koriander så lenge det er luftig og næringsrikt. Når frøene begynner å dukke opp, er det smart å prikle dem slik at de ikke står tettere enn 15 cm og har minst det dobbelte mellom radene. Koriander liker heller ikke å stå i nærheten av fennikel ettersom fennikel kan hemme veksten til korianderen. 

dyrke koriander i potter og krukkerLiker du ikke de grønne bladene? La planten blomstre og ta frøene i stedet for, disse smaker helt annerledes enn fersk koriander! 

Forså innenfor 

Allerede i mars er det på tide å begynne å sette frø hvis du vil har en lengre sesong. Planter du frøene i mars, kan du forvente å plante dem ut i april, men da må frosten først være borte. 

Fyll potter med jord og vann godt. Legg frøene ca. 1 cm dypt. Holde frøene fuktige, men ikke våte. Når de første bladene titter frem, kan du stille dem et lyst sted. Etter ca. fire uker fra såing er det på tide å plante korianderen ut i pallekarmer, krukker eller i bed utenfor. 

Se her hvordan du lykkes med egen urtehage

Slik tar du vare på korianderplanten din 

Det eneste du må huske er å ikke la jorden tørke ut. Forsikre deg om at plantene ikke står tettere enn 10-15 cm og luk vekk ugress. Vann regelmessig! Blir det for tørt, blir korianderen stresset og blomstrer fortere noe som kan gjøre at den lettere tiltrekker seg skadedyr. Gjødsle før hver såing og gi den næring i løpet av vekstperioden. Når koriander blir gul i september, er det på tide å klippe den ned. 

koriander-dyrking-blader og røtterNår koriander blomstrer, slutter bladene å vokse – ved å høste litt av gangen kan du utsette blomstringen.

Høst bladene  

Du kan høste bladene litt om gangen hvis du vil, ved å kutte så mye du trenger. Hvis du vil høste hele planten, skal du gjøre det etter ca. 6-8 uker. Det finnes også varianter av koriander som vokser opp igjen etter høsting opp til tre ganger. Ikke glem å grave opp røttene, de kan også spises! 

Høsting av frø 

Hvis du tilhører de som ikke ligger fersk koriander eller vil spare den litt lengre, kan du i stedet vente på blomstringen og høste frøene. Men husk å spare noen frø til neste års avling.

Bladene kan tørkes, men mister mye smak, så det er bedre å fryse dem når de er friske, hvis du vil spare dem. I kjøleskap kan koriander vare i en uke.

Hvis du vil bruke korianderen lengre en det, kan du la den blomstre og deretter tørke frøene som kan holde seg i opptil tre år. Hele frøstativet høstes når minst en tredjedel blir svakt gulbrune og deretter henger du det opp ned til tørking. Legg en papirpose under for å fange frøene som faller ut. 

hvordan bruke korianderKoriander brukes også til fremstilling av likør og brennevin og som smaksforsterker. 

Slik bruker du koriander 

Koriander brukes både friskt og som tørket krydder. Du kan med fordel bruke hele planten til matlaging, både bladene og roten når du har høstet den. Bladene brukes ferske sånn som persille og tilsettes rett før servering i for eksempel supper, salater eller gryteretter. Roten kan brukes i supper eller gryteretter. 

Koriander – forskjellige varianter: 

Det finnes varianter som har tidlig eller sen blomstring. En fordel med sen blomstring er at du får en lengre sesong med bladhøst. Hvis du derimot gjerne vil dyrke koriander på grunn av frøene, kan du se etter sorter som har tidlig blomstring. 

  • Jantar: Den mest dyrkede sorten i Europa. Gir en rikelig høst med sen blomstring. 
  • Cadiz: Ganske ny variasjon som vokser kompakt og er derfor egnet til dyrking i krukker. Kan tørke uten å blomstre. 
  • Calypso: Brede store blader, lavt vekstpunkt som lar deg høste alle bladene minst tre ganger i løpet av en sesong og så de vokse opp igjen. 

Koriander - forskjellige typer koriander