Skap et hyggelig uteområde med blomsterkasser

Med en blomsterkasse kan du raskt forvandle uterommet til en koselig oase. Gi hagen, terrassen eller balkongen nytt liv, med alt fra fargerike blomster til smakfulle urter. Se alt du kan plante her – og få inspirasjon til hvordan du kan innrede blomsterkassene i hagen.

blomsterkasse

Blomsterkasser er en fantastisk, og enkel måte å få blomster, planter og krydderurter i hagen. Med noen få hjelpemidler kan du skape et hyggelig område ute, som gir deg både en bedre arbeidsstilling i hagen, og som gjør det vanskeligere for snegler og kryp å nå plantene dine.

Her kan du se, hvilke blomster, urter og planter du kan dyrke i en blomsterkasse, og hvordan du gir plantene de beste forutsetningene. Vi har også samlet masse inspirasjon, som viser hvordan du kan dekorere blomsterkassene i hagen, på terrassen eller på balkongen.

Bli ekspert på blomsterkasser her:

Hvorfor velge en blomsterkasse?

Med en blomsterkasse kan du få hagen nærmere. Du kan bruke kassene til å lage et hyggelig område i hagen, på terrassen eller på balkongen ved å plassere dem i forskjellige høyder, eller du kan bruke kassene som levegg eller som terasse-oppdeler. Det er kun fanatiske som setter grenser for hvordan du vil innrede hagen med blomsterkassene.

Utover å gi en god arbeidsstilling, så betyr blomsterkassens høyde at du slipper å få ugress. Du risikerer heller ikke å få snegler på grønnsakene eller på de fine blomstene dine, siden de ikke kan klatre opp på kassen.

Mye mer hageplass

Hvis du har en liten hage, terrasse eller kanskje en balkong, så kan blomsterkassene gi mye mer hageplass – de er derfor ideelle til å bruke i små by-hager eller for deg som bare vil ha mer plass. Blomsterkassene skaper høyde, og samtidig så avgrenser det plantenes areal, noe som kan være en fordel.

liten firkantet blomsterkasse

Blomsterkasser på hjul

Hvis du velger en blomsterkasse på hjul, er det lett å flytte på den. Det kan gi deg en dynamisk hage, hvor du kan endre innretningen akkurat når det passer deg. På den måten kan du ha en hage som kontinuerlig forandrer seg, og som er up-to-date med hva du gjerne vil bruke den til.

En blomsterkasse på hjul vil også gjøre det lettere å gi plantene de mest optimale forholdene til å vokse. Du kan flytte dem ut i solen eller inn i skyggen, alt avhengig av været, eller flytte de inn på vinteren – uten å skulle omplante dem.

Slik ordner du blomsterkassen

Hvis du gjerne vil ha en blomsterkasse i hagen, så er det smart å først tenke over hvilke planter du gjerne vil ha og hva som passer til ditt behov og hage.

Vil du ha blomster, grønne planter eller spiselige urter og grønnsaker? Hvilke farger passer inn i hagen, og hvilke planter ser best ut ved siden av hverandre?

blomsterkasse
Foto: Getty Images

Det er også viktig at du velger planter og blomster som liker seg i det miljøet de skal stå i. Hvis blomsterkassen skal stå på en solrik plass, skal du velge blomster og planter som liker sollys. Hvis de skal stå i skygge, skal du velge blomster, urter og planter som tåler det.  

Hva kan du plante i en blomsterkasse?

Kassene er perfekte til planting av urter og blomster.

Sommerblomster og stauder

Hvis du gjerne vil ha et bed med  blomster som blomstrer på forskjellige tidspunkter av året, skal du plante stauder i blomsterkassene. Her kan du se 12 stauder som egner seg godt til å bli plantet i krukker og kasser:

Stauder skiller seg ut fra sommerblomstene, som normalt plantes i krukker på terrassen, ved å være flerårige. Se hvordan du planter i krukker og potter her.

For å få et fargerikt bed kan du kombinere staudene med flotte sommerblomster (ett-års-blomster). Du kan selvfølgelig også dyrke spiselige blomster i blomsterkassen din.

Planter som passer i blomsterkasser kan være Hortensia

Urtehage i blomsterkassen

Det er koselig, pent og ikke minst pengebesparende å gro egne krydderurter – lett er det også!

Det eneste du trenger å vite, er, hvordan de enkelte plantene dyrkes best. Noen urter trenger for eksempel mindre vann enn andre, og noen planter liker best å stå et solrikt sted med masse vann.

Det er også forskjellig hvilken tid på året det er best å plante og plukke de forskjellige urtene.

Vi har laget en guide, slik at du kan gå i gang med å dyrke velduftende og smakfulle urter. Under kan du se, hvilke krydderurter som egner seg godt i en blomsterkasse:

 • Anisisop
  Planten har lange lilla blomster, som er en av sommerfuglenes favoritter. Bladene har en fantastisk duft av anis og brukes ofte som pynt på desserter, i salater eller i te.
 • Dill
  Dill er ikke en staude, men siden planten gjerne sår seg selv, dukker den opp år etter år. Blomstrende dill, virker som andre skremmeplanter, som en magnet på svirrefluer, og de lette, gulgrønne blomstene er utrolig dekorative.
 • Lavendel
  Lavendel er ofte forbildet på ideen om å bruke urter som pynt. Lavendel blomstrer midt på sommeren, med lavendelblå, rosa eller hvite blomster. Den kjente franske krydderblandingen, Herbes de Provence inneholder lavendel.
 • Oregano
  Oregano lukter utrolig godt, og mange tenker på et pizzeria når de lukter det. Men oregano er også en pen og lett staude, som blomstrer med skyer av en dus lilla eller rosa blomst en lang periode, hver sommer.
 • Gressløk
  Gressløk er en urte de fleste kjenner. Men har du noen gang tenkt på at den også er dekorativ. Fra mai til juli blomstrer gressløken med en lilla blomster ball på 30 cm lange stenger.
 • Salvie
  Salvie er en staude som er pen i staudebedet store deler av året. De karakteristiske bladene er sølvgrå og blomstene, som sitter langs aksen, er blåfiolette. Salvie har en krydret og gjennomtrengende smaks som passer perfekt til kraftige kjøttretter og pasta.
 • Timian
  Timian finnes i mange forskjellige arter og sorter, som utmerker seg med duftende blader, uansett årstid. Noen sorter er ganske lave og passer derfor godt som bunndekke eller mellom fliser, andre er lave halvbusker.
blomsterkasse med krydderurter
Du kan fylle blomsterkassene dine med forskjellige krydderurter. Foto: Getty Images

Gode nytteplanter

Krydderurtenes velsmak, lukt og innhold av aromatiske oljer er ikke kun til gjelde for hageeierne. De tiltrekker seg også insekter, som hagen din kan ha nytte av, også sommerfuglene elsker å flokke seg rundt krydderurtene.

Mange urter er pene, og de kan fint plantes sammen med staudene. Det er også praktisk å ha de tett på terrassen, der du griller eller ved kjøkkendøren, slik at de er tilgjengelige, og slik at du kan lukte den velkjente duften. 

Slik planter du i blomsterkassen

Fyll med pottejord, vann og gjødsel

Blomsterkassen din skal fylles med pottemiks eller pottejord når du planter blomstene og urtene. Det er en god ide å tilsette litt vann i kassen. Når jorden er fuktig kan du røre en organisk gjødsel eller kompost i.

Etterpå velger du de plantene som du vil ha i kassen. Putt dem først på toppen av jorden, mens de stadig er i pottene, for å se hvordan de ser ut ved siden av hverandre. Deretter kan du ta dem forsiktig ut av plastikk pottene, og plante dem i jorden i blomsterkassen. Det er smart å starte på midten av kassen for å sikre seg at det er plass til alle plantene.

Jordbær plante i blomsterkasser og plantekasser
Du kan også plante jordbær i blomsterkassen din. 

Til slutt dekker du plantene med jord. Pass på at jordnivået er rundt 2-5 centimeter under toppen av kassen.

Det er viktig at plantene får hver sin plass. Hvis du har for mange urter eller blomster i en plantekasse, kan du risikerer at de etter hvert kommer til å kjempe for næringsstoffene som er i jorden.

Slik vedlikeholder du blomsterkassen

Pass på at plantene alltid har nok vann. Hvis jorden er tørr et par centimeter nedi, bør du vanne. Utover det kan du gi plantene gode vekstforhold i blomsterkassen, hvis du tilsetter en avbalansert mengde vannløselig gjødsel til jorden hver andre eller tredje uke.

10 forslag på pene blomsterkasser

1. Den høye blomsterkassen

Skap dimensjon og høyde med en blomsterkasse med spalier, der klatreplanter kan leve.

Det finnes flere forskjellige former. Du kan både finne små blomsterkasser med espalier, eller store med innebygd benk. Prisene vil variere.

sort blomsterkasse med hjul
Funnet hos Bauhaus

2. Blomsterkasser i plastikk

Det finnes mange praktiske og fine blomsterkasser laget i plastikk. Du finner blomsterkasser som denne i de fleste blomster- eller byggevarebutikker. Hvis du gjerne vil at kassen din skal ha et unikt uttrykk, kan du gjøre som på bildet, å legge dekorasjonsstein mellom plantene.

blomsterkasser i plastik
Foto: Getty Images

3. Blomsterkasse i tre

En fin og naturlig kasse i tre kan gjøre det hyggelig på terrassen. Det finnes mange forskjellige blomsterkasser i tre – finn den fargen som passer best til din hage eller terrasse.

blomsterkasser i tre. klassisk blomsterkasse.
Foto: Getty Images

4. Blomsterkasse som terrasse-inndeler eller levegg

Bruk blomsterkassene dine til å dele opp terrassen eller til å lage koselige kroker i hagen  Ved å plante høye og tette planter, kan du hurtig avskjerme en krok for både vind og nysgjerrige øyne.

Store blomsterkasser som terrasse-inndeler eller levegg
Funnet hos Blomsterkasseriet

5. Den fargerike blomsterkassen

Hvis du vil ha en fargerik og livlig stemning i hagen, kan du male blomsterkassene i morsomme farger. Kun fantasien setter grenser. En annen god ide er å gjøre blomsterkassene så høye som mulig – det er godt for ryggen!

kule blomsterkasser i forskjellige farger
Foto: Getty Images

6. Blomsterkasser og benk

Du kan kjapt få en sitteplass og et blomsterhjørne i hagen, på terrassen eller balkongen, hvis du finner en blomsterkasse som også kan fungere som en benk. Kan det bli bedre?

moderne blomsterkasse - kombinasjon blomsterkasse og benk
Funnet hos Kosdesign

7. Blomsterkasse med benk

Du kan kombinere blomsterkassen med en benk på en fin måte. Her er benken satt i forlengelse av blomsterkassen.

blomsterkasser i metal, kombinasjon med benk. Stilig blomsterkasse
Funnet hos Blomsterkasseriet

8. Blomsterkasse i stål

Blomsterkasse med pene råstålsplanter eller cortenstål. Cortenstål er hardere enn normalt stål, og det ruster flott til en litt rødlig farge. Du kan sette sammen din egen kassen, ved å bestille sidene i de lengdene du ønsker – da får du en blomsterkasse akkurat etter dine mål og ønsker.

Blomsterkasser i rød metall
Funnet hos Kosdesign

9. Blomsterkasser på hjul

Det er en god ide å finne en blomsterkasse med hjul. Det gjør det lett å flytte rundt på kassen, og du kan derfor endre innteriør etter årstid og stil.

praktisk blomsterkasse på hjul
Funnet hos Bauhaus

10. Lag din egen blomsterkasse

Hvis du har en rustikk innretning på terrassen, så kan en blomsterkasse i tre bidra flott. En blomsterkasse i tre er også veldig sjarmerende. Her er en guide til hvordan du kan lage din egen plantekasse.

Lag din egen blomsterkasser i tre - enkel
Bilde: Hasselfors Garden
ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.