Ta stiklinger på vinteren
Alt som skal til for å få en sin helt egne, nye busk, er en ren, skarp rosesaks pluss litt viten om hvilken busk som evner å danne røtter fra vinterstiklinger. Vinterstikliner tar du i vintermånedene, når plantene har innstilt veksten og har mistet alle bladene sine.
Se til stiklingene
Det er viktig at jorden som du setter stiklingene i er fuktig, men aldri våt. Det er derfor viktig at du sjekker ofte. Du kan sette stiklinger i potter med jord eller direkte ute i hagen. Kjøkkenhagen er et opplagt sted da jorden som regel er luftig og jobbet med. Går du for en potteløsning, skal pottene plasseres lyst og lidt beskyttet for eksempel i drivhus.
Pass på de tidlige røttene
Når det blir vår og det kommer varme i luftene begynner knoppene og de lysegrønne bladene å titte frem som et bevis på at det er liv i stiklingene. Du skal dog være oppmerksom på at det ofte er mere aktivitet i toppen enn i roten. Du skal derfor være ganske forsiktig når du omplanter planten. De tidlige røttene er den nye plantens livline.
La dem stå hele sommeren
Hvis du har stukket stiklingene direkte i jorden, kan du helt fint la dem stå hele sommeren, før du omplanter dem. Hvis du har stukket stiklingene i en potte, skal du veldig forsiktig plantee dem ut i jord i sluttningen i mai. Velg et sted med god, porøs jord og hold fortsatt et øye med at planten ikke har for lite eller for mye vann.
Slik gjør du
Velg en gren som har samme tykkelse som en blyant og klipp den av ved basis. De nyeste grenene har lettest ved å danne nye røtter. De kan som regel gjenkjennes ved at de har en lysere bark. Fjern skuddspissen, som ofte er myk og som ikke tåler så mye, spesielt ikke når vinteren kommer. Klipp grenen i 20-25 cm lange stykker. Klipp rett under en knopp nederst og rett over en knopp øverst.
Husk hva som er opp og ned
Det er lurt å klippe med vannrett klipp nederst og et skrått snitt øverst, da er det lett å huske hvilken vei som er og opp og ned på stiklingen. Stikk stiklingen cirka halveis ned i jorden med toppen oåå og trykk jorden godt ned rundt den. Sørg for at jorden er fuktig, men at den hverken er våt eller på noe tidspunkt tørker ut.
Unngå ugress
Hvis du legger et lag med sort plast og dekker jorden der stiklingene skal stå, slipper du for å rense for ugress. Det vil også sikre at stiklingene ikke får konkurranse fra andre planter.
Syv “lette” busker
Det er ikke alle busker som er lette å formere med stiklinger, men du går ikke helt feil hvis ud velger en av disse syv:
- Rips
- Solbær
- Forsythia
- Kornel
- Hyld
- Hvit jasmin
- Buddleja