Rabarbra – hagens enkleste plante

Slik får du størst høst av rabarbra. Slik deler du rabarbraplantene - og denne delen av planten er giftig.

Rabarbra kan brukes til utrolig mye – alt fra desserter til chutney. Kun fantasien setter grenser.

Rabarbra trenger plass

Når du planter rabarbra må du først og fremst tenke på at planten krever plass rundt seg. De store bladene kan fort skygge for andre planter, så du skal ikke regne med å dyrke andre planter med mer enn en meters avstand fra rabarbraplanten.

Plant rabarbra i nærheten av komposthaugen

Siden planten vokser kraftig setter den pris på god og næringsrik jord, og elsker kompost. Mange planter den nær komposthaugen fordi den suger til seg næringen og samtidig skjuler haugen. Rabarbra liker seg i fuktig jord, men den må ikke være gjennomvåt. Hvis det blir veldig tørt bør den vannes ofte for å holde produksjonen av skudd i gang.

Fjern blomsterskuddet for å få flere stilker

Hvis du dyrker rabarbra for å høste så mange stilker som mulig, er du nødt til å fjerne blomsterskudd når de viser seg. De stjeler kraften fra skuddutviklingen som nesten stopper opp. Hvis blomsterskuddet fjernes fortsetter skuddannelsen.

Les også: Slik tar du stikklinger 

 

Slik deler du en rabarbraplante

Det er enkelt å dele en rabarbraplante. Sørg for at enhver ny plante både har skudd og rot. Del planten med en spade på våren eller høsten og plant straks de nye plantene. De trenger ekstra mye vann i etableringsfasen, og bør ikke høstes det første året etter planting.

Man høster ikke rabarbra, man trekker rabarbra

Å høste rabarbra kalles å trekke rabarbra. Ta et godt tak i stilken, et stykke nede i planten, og trekke godt i den, rett opp. Det handler om å få stilken med fot, som stammen heter, til å løsne med et drag. Under de største bladene finner du også de tykkeste stilkene. Ikke trekk for mange stilker om gangen. Husk at det er bladene som samler energi slik at planten danner enda flere skudd.

Rabarbrahøsten slutter ved sankthans

Vårens første stilker er de beste. Når vi nærmer oss sankthans blir stilkene grovere. Gi rabarbraplanten kompost eller gjødsel som takk for høstingen. Den har godt av å få samlet kreftene slik at du også får en god høst til neste år.

Hvis du planter rabarbra i en potte kan du glede deg over en imponerende blomsterstand. Bilde: Getty Images

Aldri spis rabarbrablader

Det gode ved rabarbra er den gode smaken og at den er lett å dyrke. Den har tidligere hatt et dårlig rykte på grunn av det høye innholdet av oksalsyre, som kan fremme dannelsen av nyrestein og avkalkning av bein. Det er spesielt bladene som har et høyt innhold av oksalsyre. Så høy at de lett blir giftige. Derfor må du aldri spise de. Innholdet av oksalsyre i stilkene er mindre og varierer betydelig fra forskjellige typer rabarbra. Hvis du ikke spiser rabarbragrøt hver dag er ikke oksalsyren noe problem.

En nasjonal favoritt 

Den ville rabarbraen stammer fra Kina og Russland og kom til Europa i middelalderen. Det var først på 1800-tallet at noen fant på å spise rabarbra. Det begynte i England og spredde seg derfra. På 1960-tallet var rabarbra blitt vanlig og rabarbragrøten hadde blitt en nasjonal favoritt. 

Upopulær i etterkrigstiden

Under andre verdenskrig spilte rabarbra en stor rolle i kjøkkenet som erstatning av flere typer mat, og det var ikke mange hager uten planten. Den utbredte bruken er nok forklaringen på hvorfor rabarbraen sin popularitet sank. Det var ikke «kult» å spise rabarbera.  

Mange ulike typer

Det finnes ca. 70 ulike typer rabarbra. Det er kun få av disse som blir produsert og dermed kun et fåtall du vil finne i plantebutikker.

3 populære typer rabarbra

  • Elmsblitz har et lavt innhold av oksalsyre, har en svak smak og stilkene er ikke gjennomfarget.

  • Elmsfeuer har et høyt innhold av oksalsyre, rimelig smak og har en gjennomfarget stilk.

  • Spangsbjerg har et høyt innhold av oksalsyre, god smak og flotte farger.

Pinterest Instagram Print