Plantekasser i kjøkkenhagen og blomsterhagen

Med plantekasser i hagen får du en pen og lett måte å dyrke både grønnsaker, krydderier og sommerblomster! Vi viser deg hvordan du kan forlenge sesongen i kjøkkenhagen, hva du kan plante og 11 bud på pene og praktiske plantekasser.

Det finnes mange gode grunner til å få en plantekasse (eller flere) i hagen. Det gir en tidligere start på hagesesongen, du kan dyrke alt fra urter til stauder, det er godt for ryggen – og uansett om du velger en plantekasse i tre, stål eller plast så vil det pryde hagen.

Derfor har vi samlet alt du trenger å vite om plantekasser her – og funnet masse inspirasjon til hvordan du kan lage ditt eget, flotte bed i hagen

Alt du trenger å vite om plantekasser

Klikk på det du gjerne vil vite mer om:

Hva er en plantekasse?

En plantekasse, eller en blomsterkasse er i sin enkelhet et bed, som er etablert oppå hagejorden med en kant av tre, stein eller metall til å holde jorden på plass. Plantens betingelsene, for plantekasser er helt spesielle, fordi det er hevet over bakken.

Det betyr at fukt fra vinteren kan raskt dreneres bort fra jorden på våren, og at jorden lett kan tine. En plantekasse forlenger med andre ord hagesesongen- Til gjengjeld skal du regne med å passe på litt mer med vanning i tørre perioder.

Plantekasser forlenger hagesesongen

Plantekasser er en god måte å gi urtene og grønnsakene et forsprang. Det smarte bed er ikke kun godt for plantene, men også optimalt for deg. Det skåner nemlig både ryggen og knærne mot dårlig arbeidsstilling.

Jord til plantekasser

Ekstra god jord

Når du har plantekasser, kan du avgrense at jorden kun trenger å være god innenfor de rammene som plantene skal vokse i.

Du kan forbedre jorden, slik at plantene får gro optimalt, ved å tilføre organiske materialer. Det kan for eksempel være kompost eller enda bedre – stallgjødsel.

Grav gjennom jorden

Før du skaper bedet, så skal jorden under være gravd gjennom. Det kan være veldig tungt å gjøre hvis jorden er veldig leirete, men du kan berolige deg på at det kun skal gjøres en gang.

Plantekasser skal ha ny jord – hver vår

Fra år til år vil du oppleve at jorden synker litt sammen i takt med at det organiske materialet i jorden nedbrytes. Derfor skal du tilføre et nytt lag kompost eller lignende hver vår, før sesongen starter.

Kun én meter bred

Dimensjonen på plantekasser er viktig. Et enkelt bed bør ikke være mer enn en meter bred. Trikset er nemlig at du skal klare å nå inn og over hele bedet, slik at du ikke trenger å trå opp i bedet.

Når du unngår å tråkke på jorden, så sikrer du at jordstrukturen er forblir god. Det er nettopp derfor du slipper å grave i jorden mer enn en gang.

Plantekasser er lette å vedlikeholde. Og de optimale betingelser gjør at det er mulig å dyrke tettere enn normalt, og det gir mindre plass til ugress.

Det er også mye lettere å luke ugresset som dukker opp, fordi området er avgrenset.

Les også:

Hva kan man dyrke i plantekasser?

Plantekasser med kjøkkenhage, blomsterbed og staudebed.

Urter, sommerblomster og stauder

Det er vanlig å dyrke grønnsaker i plantekasser, og mange forbinder plantekasser med grønnsaksdyrking. Men du kan gro mange forskjellige planter i plantekassene som, for eksempel urter, sommerblomster, stauder og jordbær.

Se hvilke grønnsaker og urter som er lette å gro i kjøkkenhagen.

Sesongen i plantekasser starter tidligere

Plante- og såsesongen starter tidligere i plantekasser enn i en vanlig hage eller kjøkkenhagen. Frosten i jorden tiner nemlig raskere på våren i en plantekasse, enn i jorden på bakken.

Unngå brunsnegler og trykkimpregnert tre

Hegn mot brunsnegler

Hvis du er plaget av brunsnegler i hagen, så kan du bruke et sneglehegn som kant rundt plantekassene dine. Hegner holder alle snegler ute. Prefabrikkerte plantekasser i metall kan ofte  velges i versjoner med eller uten sneglekant. 

Pass på trykkimpregnert tre

Dersom du gjerne vil gro spiselige grønnsaker i plantekasser, så skal du passe på med trykkimpregnert tre. Det finnes mange forskjellige kjemikalier i denne formen av tre, og du kan risikere at kjemikaliene kommer ned i jorden og sener i plantene.

Skal du kjøpe eller bygge dine egne plantekasser?

Plantekasser er en praktisk og enkel måte å få et levende spiskammer hagen. De høye bed kan man både bygge selv eller kjøpe mange forskjellige steder.

Bygg dine egne plantekasser

Det finnes allerede mange forskjellige utforminger av plantekasser. Konstruksjonen er veldig enkel, og de fleste kan lett bygge sine egne plantekasser- Hvis du leter etter oppskriften på vårens fineste plantekasser i tre, så kan du lese denne veiledningen på et gjør-det-selv plantekasser, her på Vi i Villa.

Plantekasser kan også bygges av belegningsstein, og du kan også sette føtter på.

Kjøpe plantekasser

Hvis du gjerne bare vil ha plantekasser kjapt og enkelt, så finnes det et hav å velge mellom. Plantekasser i forskjellige tresorter er godt representert på markedet. I metall finnes det både i galvanisert stål og jern – med og uten sneglekant. Og hvis du gjerne vil ha plantekasser som er mobil, så kan du kjøpe en på hjul.  Se forslag på plantekasser du kan kjøpe her

Les også: Slik anlegger du kjøkkenhage!

Se 11 inspirerende bud på plantekasser

1. Plantekasser med benk

Vi starter med et av de mest fristende plantekasser. Her har plantekasse designeren tatt skrittet videre og satset på komfort. Se selv hvrdan man bygger plantekasser med benk på goodhomedesign.com

2. Lukket bed

En plantekasse som er som en mini-hage, med egen hageport, scorer også høyt.

3. Plantekasser i fri form

Dersom man gjerne vil bygge din egen plantekasser, så kan man selv bestemme formen, slik at det passer til din hage.

Det viktigste med plantekasser er at det ikke er for bredt. Tommelfingerregelen er at plantekassene skal maks være én meter bred. Dersom det er bredere, så kan det være vanskelig å strekke seg over og nå plantene. Risikoen er at du blir nødt til å tråkke opp i bedet, og da kan du skade jordkvaliteten.

Kilde: goodhomesdesign.com

4. Rustikke plantekasser

Du kan få plantekasser med posten fra USA. Listeprisen er 170 dollars. Føttene gjør plantekassen mer mobil. Utfordringen ved plantekasser på med ben, er til gjengjeld at de har en bunn – som skal tåle vekten av jord og planter. Røttene kan heller ikke vokse videre ned i jorden under plantekassen.

Dersom du velger plantekasser med føtter, så bør du også tenke på en strategi for hvordan du unngår fukt i bunnen av kassen, for eksempel når det er uvær, skybrudd eller mye regn.

Kilde: gronomics.com

5. Flette plantekasser

Du kan selvfølgelig også få plantekasser i en flett. Denne versjonen har en kapasitet på 120 liter.  Akkurat denne versjonen er utstyrt med en bunnpropp, slik at man lett kan skylle ut restvann.

Kilde: keter.com

6. Plantekasser i sedertre

Plantekasser finnes i alle mulige forskjellige tresorter. Denne V-formede plantekassene er laget i sedertre.

Trykkimpregnert tre er godt for holdbarheten, men du skal være forsiktig med å bruke trykkimpregnert tre hvis du gjerne vil bruke bedet til spiselige grønnsaker. Kjemikaliene i treet kan nemlig være i både jorden og senere i plantene i bedet.

7. Plantekasser med tak

Det er en god ide å ha rulle-tak over plantekasser, hvis du gjerne vil beskytte plantene mot dyr og insekter.

Det finnes mange på markedet. Men dersom du gjerne vil spare penger, så kan man lett bygge et selv, ved å putte rokkeringer og stoff over. Se her hvordan man gjør det her:  Kilde: littlethings.com

8. Gjør det selv

Hvis du er handy og gjerne vil bygge plantekasser selv, så er mulighetene uendelige.

Denne plantekassen er bygget opp av sementblokker. Trikser i denne minihagen er at plantekassene faktisk er små mini-potter som blir som en stor plantekasse.

Se hvordan du bygger din egen i videoen på Burpee Home Gardens.

9. Plantekasser i plastikk

Akkurat som at du kan få sandkasser i plastikk, så kan du få plantekasser i plastikk.

Det er ofte både billigere og en mer praktisk løsning. Denne versjonen koster ca. 118 dollars. I prisen følger også et plastikk som du kan rulle over.

Hvis man mister lysten til å være mini-gartner, før plantekassen kommer frem i poster, så kan man alltid tenke over at plantekassene også kan brukes som sandkasse til barna. Det er nesten samme konstruksjon – innholdet er bare litt forskjellig.

Kilde: amazon

10. Mulighetenes bed

Plantekasser har blitt utrolig populære i norske hager de siste årene. Det er for eksempel mer praktisk og tar mindre tid, enn å plante i hele hagen. Plantekasser gjør hagearbeidet morsomt og de graderer mot at det er en plikt.

Hurra for plantekasser!

Kilde: iStockphoto

11. Plantekasser i stål

Lag en flotte plantekasser med planter i råstål eller container stål. Container stål er et hardere materiale enn vanlig stål, og det ruster til en flott rødfarge. Du kan selv sette sammen bedet ditt, ved å bestille plantene i de lengder du ønsker, og på den måten sette sammen plantekasser i den størrelsen du har lyst på.

Kilde: Godjord.dk