Kjøkkenhage – Slik lykkes du!

Ingenting smaker bedre enn grønnsaker man selv har dyrket fram, og det finnes mange typer å velge mellom. Les mer om hvordan du kan lykkes med kjøkkenhagen her!

så frø hage

Mange drømmer nok om å kunne hente friske grønnsaker fra egen kjøkkenhage. Du trenger ikke ha stor plass for å lykkes med kjøkkenhagen – det kan holde med en liten plantekasse!

Gode grønnsaker å starte med i kjøkkenhagen

Her er en liste over gode grønnsaker du kan dyrke. Det finnes selvfølgelig enda flere du kan velge mellom!

  • Gressløk
  • Grønnkål
  • Mangold
  • Mizunakål
  • Nepe
  • Gulrot
  • Ruccula
  • Reddik
  • Rødbet
  • Salat
  • Sukkererter

Kom i gang

Det enkleste er å dyrke grønnsaker du kan sette direkte i jorden om våren. Vil man kunne så tidligere eller dyrke grønnsaker som har bruk for lengre tid på seg kan man starte med å så innendørs først for så å plante utendørs når risikoen for nattefrost er over. Det pleier å være andre uken i juni landet over.

Foto. Getty Images.

Slik lager du en kjøkkenhage

  1. Så direkte på plass i jorden mellom april og juni, avhengig av om man bor i nord eller sør, men også hva man sår (les på frøposen). De frøene man sår sist er erter og bønner, ettersom de trenger en jordtemperatur på 10-12 grader for å gro (og ikke råtne).
  2. Vend jorden, og bland samtidig med gjødsel og bark. Vann hele overflaten.
  3. Dra furer, og vann bunnen av furene før du sår.
  4. Så ikke for tett så slipper du å luke så mye (står ofte på frøposen).
  5. Dekk furene med jord og trykk litt til
  6. Hold jorden passe fuktig for at frøene gror bedre.
  7. Luk vekk om frøplantene står for tett. Gjør man ikke det får ikke grønnsakene tilstrekkelig med plass og næring for å vokse seg store og kraftige. Ikke kast det du luker vekk, men server det heller i en salat!

Smarte snarveier til en vellykket dyrking 

  • For å få ekstra fart på dyrkingen om våren kan du dekke avlingene med en fiberduk. Det forhindrer at fukten dunster for hurtig, samtidig som regnvannet renner gjennom – og det blir varmt og dekket under.
  • Dekk bedene med et tykt lag med gressklipp når plantene har kommet litt opp. Da holder jorden en jevnere fuktighet og man behøver ikke vanne like ofte. Gresset blir med tiden næring til jorden når det brytes ned.

Planting – velg en solrik plass

Dyrk selv og få nyttigere og vakrere grønnsaker. Hjemmedyrket har som regel en kraftigere smak og man vet med sikkerhet at det er økologisk dyrket, så du har bedre kontroll over hva man får på tallerken. Avlingen behøver ikke være stor, det kan holde med en stor krukke utenfor verandadøren eller en kasse på balkongen. Det viktigste er at plassen er solrik.

Bra såjord når du lager din kjøkkenhage

Den vanligste og mest tradisjonelle måten å dyrke grønnsaker på er en kjøkkenhage der man benytter eksisterende jord som forbedres med rikelig organisk materiale. En god såjord bør være dyp, næringsrik og veldrenert. Har man ikke god jord fra start av får man sakte men sikkert forbedre den og holde den levende gjennom å årlig tilføre rikelig med organisk materiale, som gjødsel, kompostjord og barkflis.

Både sand- og leirjord forbedres på samme måte. Man kan også legge på ny jord ovenpå den eksisterende og på den måten få opphøyde såbed. Denne typen jord varmes opp raskere på våren men dreneringen blir også bedre.

Foto: Getty Images.

Dyrk i plantekasse

Det aller enkleste, særlig om man ikke har en naturlig god såjord hjemme, er å starte med en par plantekasser.  Det har flere fordeler. Man kan da dyrke der jorden er ugunstig, og om man stabler flere plantekasser ovenpå hverandre kan man dyrke grønnsaker med dype røtter, som gulrøtter eller svartrot, som ellers ville hatt vanskelig for å trenge ned i jorden.

Vær dog oppmerksom på at posejord som regel inneholder mye torv og blir tørr etter en stund. Derfor bør du helst blande den med annen jord og komposittmateriale for å gi den en bedre struktur.

Plantekasser finner man i hageforretninger eller via nettet, men man kan også snekre sine egne kasser av planker. La de være trerene eller mal dem i en fin farge, for eksempel med komposittmaling som er lett påførbar og tåler fukt godt.