Kickstart hagen

Vår! Det er tid for en ny sesong i hagen og vi starter med noen små vårprosjekter som har stor effekt, til tross for at innsatsen er liten.

Fiks gressplenen

Det er ikke uvanlig med åpne jordflekker på gressplenen etter vinteren og det ser ikke særlig pent ut.

Men heldigvis finnes det gode og effektive løsninger på problemet, og du ordner det lett selv de områdene som trenger ekstra pleie.

Kjøp en liten pakke gressfrø, det går ikke med så mye. Du kan så frø direkte på den åpne jordflekken, men du får en raskere og mer holdbar løsning om du velger ferdigplen.

De kan du rulle ut direkte på de åpne feltene på gressplenen. Bruk samme prinsipp som ferdiggress på rull, som du kan bruke raskt og sikkert når du vil skape en ny gressplen.

Klipp gresset jevnlig. Det er lett å lage gode gressplenlapper. Alt du trenger er gressfrø, fin matjord og flate skuffer med hull i bunn (gjerne nyvaskede plastbokser som det har vært mat i).

Fyll på med gjennomfuktet plantejord, klapp til jorden lett og så et tynt lag med gressfrø på overflaten. Trykk ned frøene litt lett og strø litt tørr jord oppå.

Gressfrø spirer raskt og innen kort tid har du en fin minigressplen i boksen. Vann regelmessig og klipp gresset et par ganger med saks eller kantklipper.

Klippingen får gresset til å bli kraftigere, og da blir gressplenlappen tett og sterk.

Når gresset er klart for å legges ut på plenen vender du på jorden i den åpne flekken og deretter tar du bort så mye jord at den nyplantede plenlappen havner på samme nivå som den omkringliggende plenen.

Vann deretter gressplenen rikelig. Gresslappen vokser raskt sammen med resten av gresset og det drøyer ikke lenger før det blir umulig å se at det en gang fantes en åpen flekk på gressplenen.

Åpne jordflekker på plenen ser ikke spesielt vakkert ut.

Det er enkelt å så gressplenlapper i plastkasser med hull i bunnen.

Vann regelmessig og klipp gresset med saks eller kantklipper.

Når du har byttet ut den åpne plenflekken med din nye gressplenlapp må du huske å vanne gresset.

Rens ugresset tidlig

Det er ikke mange plussgrader som skal til før ugresset spirer og sprer seg i kjøkkenbedet og blomsterbedet.

Derfor er det viktig å starte krigen mot det rasktvoksende ugresset raskt. For selv om det er ser ufarlig ut, må du ikke la deg lure. De kan tvinge deg til en hel del slitsom ugressluking senere i sommer.

Frøugressets viktigste våpen er å spre hundretalls frø på rekordtid. Og hvert lille frø kan bli et nytt ugress. Derfor lønner det seg på sikt å starte å luke ut ugress allerede nå som du kan bruke nevene og en liten hakke.

Så lenge ugresset ikke har rukket å blomstre eller sette frø kan det ikke spre seg med vinden.

Det er en fornuftig investering i tid å rense ugresset i bedene også allerede om våren, for det er nå staudene setter nye skudd som senere gir skygge på marken. Jo mer skygge, desto mindre ugress dukker opp.

I kjøkkenhagen gjelder det å være så tidlig ute som mulig, slik at du kan fjerne ugress ett par tre ganger før det er på tide å så krydderplanter.

Det er mye lettere å luke ugress nå enn senere, for da må du være redd for de skjøre nytteplantene i kjøkkenhagen.

Forsøk å ikke stikke så dypt i jorden med rivjern eller hakke, for da drar du kanskje opp ugressfrøene som er så sterke at de spirer – og da må du begynne om igjen fra starten.

Det er viktig å starte krigen mot ugresset tidlig på sesongen.

Det går fint å bruke både hakke og fingrer når man renser ugresset.

Stikk ikke hakken for dypt i jorden da risikerer du å dra opp ugressfrø.

Slik fikser du gratis snowdrops

Det kommer ikke flere snowdrops i år, men om du drømmer om å få mange av dem i din hage neste år, kan du sikre en stor mengde allerede nå.

En forutsetning er at du i alle fall har en tue med snowdrops på tomten. De vokser i tuer ettersom løken deler seg år etter år.

Det innebærer at det blir flere snowdrops i en tue og etter hvert kan det finnes så mange blomster i den at de får problemer med å blomstre.

Hver liten løk er en egen plante. Derfor kan du grave opp hele tuen nå og dele den for da får du flere planter på en gang.

Krokus skal helst graves opp og deles mens bladene er friske og grønne. Bruk en spade og stikk den ned et stykke fra tuen. Lirk og tipp opp hele tuen og del den i små bunter, som så graves ned hver for seg på tomten.

Tenk at de skal graves i, på samme dyp som tidligere. Vann de nyplantede tuene slik at røttene får fin kontakt med jorden og la deretter bladene visne.

Selv kan du se frem mot neste vår, når tue etter tue med de fine hvite blomstene forteller at våren er på gang.

Om det skulle dukke opp et par enslige snowdrops, så kan du regne med at de har sådd seg selv. Snowdrops lager frø som sår seg selv, og om du ser frø som utvikles til en dråpeform skal du la planten være i fred.

Frøformering er en annen men langsommere vei til flere gratis snowdrops.

Grav opp dine snowdrops når bladene er friske og grønne.

Snowdrops kan i blant frøså seg selv.

Drømmer du allerede nå om neste sesongs snowdrops?