Som med mange andre varer som er stemplet med en utløpsdato, så kan de fleste frø fortsatt brukes selv om de per definisjon er gått ut på dato. Men, det kan være lurt å sjekke dem før du går i gang med en håpefull planteprosess.
Jeg fant en kasse med gamle frø. Kan de fortsatt brukes?
Det sikreste er selvfølgelig å bruke friske frø når du skal så. Men hvorfor skal man kaste gamle frø kan i utgangspunktet kan bevare spireevnen sin i flere år?
De fleste holder seg nemlig utmerket så lenge de står tørt og kjølig. Derfor burde du utføre en spiretest. Dette sier Det Norske Hageselskap, som har vært etablert siden 1884, og som er beskyttet av H.M Dronning Sonja.
Den berømte spiretesten
Du kan nemlig utføre din egen spiretest, som kan avsløre om det fortsatt er liv i frøene dine. Spiretesten er best egnet til grønnsaksfrø og frø av ettårige sommerblomster, da mange frø fra trær, busker og stauder har mer uregelmessig og ofte ganske treig spiring.
Gjerne så flere av lik sort samtidig, så du sparer tid. Ut fra hvor mange som spirer ut av en gitt mengde, kan du beregne deg frem til spireprosenten.
Slik gjør du:
- Legg noen fuktige bomulls-pads på en tallerken med ett eller flere frø på hver.
- Dekk tallerkenen til med med plastfolie, da dette vil gi optimal luftfuktighet. Sett den så lyst og lunt eller til anbefalt temperatur.
- Hvis frøene har bevart spireevnen vil du i løpet av få dager se at de første frøene begynner å spire. Det er et tegn på at du kan så dem.
- Noen kan bruke lenger tid på å vise tegn på liv, og hvis de ikke spirer innen en ukes tid, bør du kassere og kjøpe nye.