Herdighetssone | Disse plantene kan du dyrke i forskjellige klimasoner

Norge er inndelt i åtte klimasoner, med tilhørende herdighetstall H1 til H8. I tillegg til disse kommer den barske fjellsonen. Les her hvordan du velger riktig plante til riktig sted.
I norge har vi åtte klimasoner

Hører du ofte om “klimasoner” og “herdighetssoner”, eller har du for eksempel sett en “H3” på plantens etikett uten egentlig å vite hva det betyr? I denne artikkelen kan lese alt du trenger å vite om klimasonene i Norge. 

Artikkelens innhold:

Stol ikke blindt på herdighetssonene

Landet er delt inn i åtte klimassoner fra H1 til H8, pluss fjellsonen. Sonene gir veiledning om plantenes herdighet, men du bør ikke stole blindt på det. En plantes hardførhet avhenger blant annet av hvordan hagen er plassert i landskapet og dreneringen av jorda. 

Det er tryggest å plante ut fra herdighetssoneangivelsene, men det kan være stor variasjon i lokalmiljøet innenfor korte avstander, samt at du også kan gjøre mye i egen hage for å forbedre de klimatiske forholdene. 

Bemerk at herdighetssoner brukes for flerårige planter, så du trenger ikke tenke på dette når du skal handle ettårige sommerblomster. 

Forskjell fra land til land

Handler du planter på nett, er det viktig å huske at klimasonene er forskjellige fra land til land. Hele Danmark ligger i prinsippet i sone 1, og i USA har de et helt annet system. I Sverige overlapper for eksempel deres sone 2 med vår sone 3. Det kan også være at planter vokst opp i mildere klima ikke nødvendigvis vil trives i hagen din, til tross for riktig herdighetssone.

Planter for ulike herdighetssoner – fra nord til sør

Nedenfor kan du lese hvor i landet de forskjellige sonene befinner seg, samt en liste med noen planter som trives i disse sonene. Når det står at en plante er H5, kan du i utgangspunktet anta at den vil trives godt i H1–H4 også, men denne logikken gjelder ikke nødvendigvis for alle planter. En H7-plante trives nok bedre med korte somre og midnattssol. 

Sone H7-H8

Disse to sonene hører til fjellbygdene i hele Norge, Troms og Finnmark. Samt øvre del av dalførene i Sør-Norge, Nordland, og kysten og lavtliggende områder i innlandet i Troms og lune bygder i Finnmark.

Eksempler på planter som trives H7 og H8:

 • Forglemmegeisøster
 • Løytnantshjerte
 • Smågullkorg
 • Iris
 • Valmuesøster
 • Aksveronika
 • Nesten alle hvite Spirea-sorter
 • Fjellrapp
 • Lind
 • Bringebær
 • Bjørk
 • Rips
 • Solbær
en blomst som ligner på forglemmegei (forglemmegeisøster)
Forglemmegeisøster trives i sone H7. Foto: Getty Images

Sone H5-H6

Befinner seg i midtre og lave del av dalførene på Østlandet, områder i midtre og øvre del av dalførene på Sørlandet og Vestlandet, det meste av lavlandet i Trøndelag, og ved kysten i Nordland, Sør-Troms, Vestlandet og Sogn og Fjordane.

Eksempler på planter som trives i H5 og H6:

Akeileie trives i klimasone H5-H6
Akeleie kan du trygt plante i sone H5-H6. Foto: Getty Images

Sone H3-H4

Disse herdighetssonene er å finne i et bredt belte fra Telemark til Nordhordaland, samt små områder i de indre fjordene fra Sogn til Nord-Trøndelag og kysten i Møre og Romsdal. Også nær kysten i Oslofjorden og videre i et belte fra Risør til Sogn, og i et belte innenfor den mest værharde kysten nord til Kristiansund.

I denne klimasonen kan du plante de fleste blomster og planter man får kjøpt hos en gartner eller i plantebutikker. 

Eksempler på planter som trives i H3-H4:

Kristtorn trives i sone H4
Kristtorn trives i sonene H3-H4. Foto: Getty Images

Sone H1-H2

Ligger nær kysten, innenfor skjærgården fra Risør til Sognefjorden. Sone 1 befinner seg bare i spesielt godt tilrettelagte forhold i lune, varme hager.

Vær oppmerksom på at bare fordi klimaet er mildt, overlever ikke alle planter vinteren. Frosten kan være nådeløs og mange steder kan vinden også være hard. På enkelte steder kan det være behov for å beskytte hagen med hekker og eventuelt lage et område som er i le. 

Eksempler på planter som trives i denne sonen:

Hortensia kan plantes i sone H1-H2
Hortensia trives i lune hager. Foto: Getty Images

Les også: Slik dyrker du liljekonvall i hagen!

ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.