Gule blomster – 15 herlige blomster til hagen, potten og vinduskarmen

Du kan lyse opp hagen og huset om våren med herlige gylne og gule blomster. Se de fineste og mest hardføre gule blomstene i Norge her.

gule krokus

Gule blomster er små humørspredere både ute og inne – de lyser opp grå regnværsdager og stråler om kapp med solen på dager med blå himmel.

Hvorfor er blomster gule?

Over tid har blomster utviklet ulike egenskaper som farge og strukturer, slik at de kan tiltrekke seg ulike pollinatorer. Gule blomster er nemlig kjent for å tiltrekke både bier og sommerfugler.

De gule blomstenes farge kommer fra fargestoffet karotin eller karoten. Karotinoider gir blant annet gulrøtter den velkjente oransje fargen, akkurat som de er ansvarlige for fargene i flere andre frukter og grønnsaker samt for en stor del av de glødende høstfargene.

I denne artikkelen får du 15 herlige gule blomster til bedet, pottene eller vasene ute og inne – både sorter som utelukkende opptrer i gule nyanser og sorter hvor gul kun er en av mange mulige farger.

Du får også 5 busker med gule blomster nederst i artikkelen. Du kan enkelt trykke på linkene nedenfor for å komme direkte til den blomsten du vil lese mer om, ellers kan du lese deg gjennom dem alle.

Akeleie – stauden med den nydelige blomsterhatten

gul akeleie
Foto: Getty Images

Akeleien har ikke bare et, men to flotte ansikter. Det er en perfekte blomst man kan så i hvilken farge og form det måtte være.

Men akeleien er også en vill og fri hippieblomst som sår seg selv og er sin helt egne herre.

Erantis – den enkle og gule vårblomsten

gul erantis
Foto: Getty Images

I Norge kaller vi den gule vårblomsten for Erantis, men blomsten har faktisk også et mer poetisk navn, nemlig Vinterblom. Det er en flerårig plante som kommer igjen sesong etter sesong. 

Gyldenlakk – den intense stauden

gyl gyldenlakk
Foto: Getty Images

Gyldenlakk er en to-årig staude og en ordentlig bestemorblomst som har fått sin andre ungdom takket være mange nye sorter og farger.

Gyldenlakk har dessuten en kraftfull, intens duft som for alvor pryder hagen når solen skinner på planten. 

Klematis – den livskraftige klatreblomsten

gul klematis
Foto: Getty Images

Det finnes over 250 arter av klematis-planten, som er en del av ranunkel-familien. Klematis kan vokse flere meter i høyden, og noen arter har hele to årlige blomstringsperioder.

Klematis kan sette farge på både hagen, balkongen, terrassen og på for eksempel en pergola, og den finnes i et mangfold av farger – også i gul.

Krokus – den optimistiske vårbebuder

gul krokus
Foto: Getty Images

Krokus er perfekt til gressplenen. Det er nemlig nesten aldri en konflikt mellom krokus og gress fordi krokusen rekker å blomstre før gressets vekstperiode skyter løs.

Krokus kan passe seg selv, men planten kan også settes og passes, slik at du får flere og flottere blomster.

Lilje – den aristokratiske løkblomsten

gule liljer
Foto: Getty Images

De flotte, duftende liljene hører til verdens eldste hageplanter. Antikkens grekere hadde allerede øye for liljene, som den dag i dag fortsatt er populære både i hagen og avskårne i buketter.

Lupiner – bienes blomstervenn

gule lupiner
Foto: Getty Images

Lupiner hører til i enhver hage med snittblomster og gjør seg flott i buketter og blomsterdekorasjoner. Det finnes et hav av lupinsorter, både ettårige og flerårige – og noen av dem kan du få til å blomstre to ganger om sommeren.

Marikåpe – den enkle og gule bunnplante

gul marikåpe
Foto: Getty Images

Marikåoe kan sås året rundt. Den er robust og veldig enkel å passe og pleie.

Med sine unike sårhelende og betennelsesdempende egenskaper kan den fine stauden dog mye annet enn å ta seg flott ut blant hagens blomster.

Primula eller kusymre – en gul fryd i stue og hage

gul primula
Foto: Getty Images

Den lille, urteaktige stauden er vakker på bordet og i vinduskarmen, akkurat som den med evne til å tåle frost også alltid vekker glede i hagen tidlig på våren.

Primula finnes i mange farger og er blant Norges 5 mest solgte potteplante under navnet kusymre. Dessverre finnes det også mange mennesker som er allergiske for nettopp primula.

Pioner – den overdådige romantikeren

gule pioner
Foto: Getty Images

Til tross for pioners eksotiske ytre, hører de faktisk til noen av hagens enkleste stauder. Når de først har fått fotfeste i hagen dukker de snodige skuddene frem fra jorden som krokede armer år etter år.

Påskelilje – gul, guddommelig og giftig

påskeliljer
Foto: Getty Images

Her hjemme kjenner vi best til den vanlige påskeliljen, som ofte forveksles med pinseliljen – og den har fått navnet sitt da den ofte blomstrer rundt påske.

Den er akkurat like fin i hagen og som snittblomst i vasen – men du burde unngå å ha for mye kontakt med den giftige saften fra påskeliljens løk.

Solsikke – symbolet på gule blomster

solsikker
Foto: Getty Images

Solsikken er en veldig tilfredsstillende blomst å dyrke. Alle, og ikke minst barna, blir betatt av veksthastigheten – da man nesten kan se dem gro.

I løpet av et par måneder utvikler den første frøspiren seg til en kjempeplante på opp til 5 meter og med en blomst på 50 cm i diameter. I tillegg blomstrer solsikken helt frem til oktober.

Ranunkel – dronningen av delikate kronblader

gule ranunkler
Foto: Getty Images

Ranunkler er prestigefyldte blomster med kreppede kronblade i mange tynne lag. Ranunkler er også markens ville blomst av gule smørblomster.

Den skjønne løkplanten er en vidt forgrenet plantegruppe med ca. 600 underarter. De fleste ranunkler er flerårige, og blomsten finnes i et hav av farger som liver opp både bed og krukker.

Blomkarse – den fargerike blomsten

gul blomkarse
Foto: Getty Images

Blomnkarse er enkel å dyrke og pynter like godt i bedet som i salaten. Planten med de trompetformede blomstene er en ettårig sommerblomst som ikke tåler frost, så husk å nyte den mens det er varmt i hagen.

Planten vokser raskt og blir 30-180 centimeter høy, og da den elsker å kravle, kan den raskt komme opp i høyden. Blomkarsen utgjør et perfekt bunndekke til drivhusets agurker, da den har en unik duft og en tendens til å frastøte skadedyr.

Tulipan – blomsten som er flottest i flokk

gule tulipaner
Foto: Getty Images

Tulipanen er en vårblomstrende løkplante som kan bli mellom 10 og 70 cm høy. De tidligste tulipanene blomstrer allerede i begynnelsen av april, og de siste først i juni.

Tulipaner er flottest når det er mange av dem – og de kan gi den mest imponerende mixen av farger og sorter i bedene i hagen. 

Busker med gule blomster

gul gullregn
Foto: Getty Images

Du kan også raskt sette søkelyset på et litt kjedelig sted i hagen med en hel busk med gule blomster. En av de mest overdådige buskene er den vakre, men også giftige gullregn, som blomstrer i mai-juni.

Om du vil ha gule vårfornemmelser litt tidligere kan du velge den fine og svakt duftende praktgullbusken, og i mars-april gjelder det den nok mest kjente vårblomstrende busken forsythia – også kalt gullbusk.

Den fine, sterkt duftende – og giftige! – erteblomstbusken gyvel setter blomster i mai-juni. Om du vil ha en gult blomstrende busk med sterk tiltrekning for sommerfugler og evnen til å vokse i både sol og skygge, er det verdt å satse på ranunkelblomstbusken, hvor de kompakte blomsterhodene folder seg ut i april-mai.