Grønne tomater – hva kan de brukes til?

Hva skal man gjøre med alle de grønne og umodne tomatene på høsten? Er det smaksopplevelsen du går etter? Gå for grønne tomater i maten! Få gode oppskrifter på stekte og syltede grønne tomater her. 

Modning av grønne tomater

Legg de grønne tomatene sammen med epler, pakk dem inn i avispapir, eller heng tomatene på en tørkesnor i kjelleren eller i uthuset Det er mange gode råd på hvordan du kan få grønne tomater til å modne. Det er til gjengjeld ikke sikkert at de smaker like godt som tomatene som modner i varmen på planten.

Det var den dårlige nyheten. Den gode nyheten er at grønne umodne tomater kan brukes i mange forskjellige, velsmakende retter.

Grønne tomater i maten

De grønne tomatene har en særlig syrlig smak, nettopp fordi de ikke har fått nok tid til å modne. Derfor er det ikke alle retter den grønne tomaten egner seg i, men grønn tomat chutney, syltede grønne tomater og stekte grønne tomater er tre gode bud på der den grønne tomaten er velsmakende.

Grønne tomater sorter

Det finnes også tomatsorter, som er grønne, når de er modne. Blant annet sorten, Green Sebra er populær – både fordi den ser pen ut med sine grønne sebrastriper, men også fordi den har en syrlig smak av sitrus, men med et snev av sødme. Andre grønne tomatsorter er Green Grape tomat, som er en grønn Cherrytomat, og Lime green tomater, som har en veldig kraftig tomatsmak.

Grønne tomater klare til bruk. Bilde: iStockohoto

Spis grønne tomater i små mengder

Grønne tomater inneholder giftstoffet alfa-tomatin, og derfor er det lett å tro at grønne tomater er farlige å innta. I 2004 fant man til gjengjeld ut at det ikke er skadelig å spise grønne tomater, siden nivået av alfa-tomatin er forholdsvis lavt. Men det anbefales at man spiser grønne tomater i moderate mengder, det kan gi mageproblemer.

Stekte grønne tomater

En leser har delt denne gode oppskriften med oss. Takk til Regitze Biketoft.

 • 3 tomater
 • 2-3 egg
 • 1 dl mel
 • 1 dl brødsmuler

Slik gjør du:

 1. Forvarm en panne på 3-4 ( ikke varmere – da brenner det på) – la den stå på platen mens du jobber, slik at den blir gjennomvarm.
 2. Pisk 2-3 egg sammen i en dyp tallerken.
 3. 1 dl mel og 1 dl brødsmuler blandes med salt, pepper og paprika etter smak
 4. Grønne bifftomater skjæres i ca. 1 cm tykke skiver – 3 tomater passer normalt til mengden av panering.
 5. Dypp skivene i rasp/mel, så i eggeblandingen, så i rasp, i eggeblandingen og til slutt i raspen ( ganger eggeblanding og 3 ganger i raspen) det gir et herlig tykt lag (kan være mindre avhengig av tomat skivenes tykkelse)

Syltede grønne tomater

Passer godt til grillet kjøtt eller stekt rødspette.

 • 1 kg grønne umodne tomater
 • salt
 • ¾ l vann
 • ¾ l eddik

Kokelake:

 • ½ l hvitvinseddik
 • 600 g sukker
 • 1 stang vanilje
 • 1 stang kanel
 • 2 tørkede chili

Slik gjør du:

 1. Skyll tomatene og fjern stilken. Gni tomatene med salt og la dem trekke et døgn ved stuetemperatur.
 2. Tørk av saltet fra tomatene og kok tomatene i ca. 3 minutter i vann og eddik blandingen. Ta tomatene opp og skyll straks i kaldt vann.
 3. Kok opp eddik, sukker og krydder. Tilsett tomatene og la dem koke ca. 5 minutter.
 4. Skyll et sylteglass i Atamon og fyll glasset med tomatene og kokelaken. Luk og nyt avkjølt.