Gi potetene et forsprang med forspiring

Potetsesongen starter i mars. Her skal du begynne å forspire settepoteter dine, hvis du vil spise nypoteter til sankthans. Du kan også med gevinst forspire de potetene du vil høste senere på sommeren.

Spirende poteter har et forsprang

Hvis du vil høste poteter tidlig, skal du også være tidlig ute. Det handler om å gi potetplantene en god start slik at de klarer å vokse nå vårsolen har varmet kjøkkenhagen godt opp. Spirende poteter har et solid forsprang i forhold til potetene som først skal spire når de settes i jorden.

Forspiring i mars

Det går cirka 5-6 uker fra du setter dine settepoteter  til spiring, til du kan plante dem ut i hagen. Fra legging til høst går det 80-100 dager, så legg knollen til forspiring i midten av mars hvis du ønsker å høste potetene i juni.

Forspiring til senere på sommeren

Forspiring er en avgjørende forutsetning for å  kunne høste poteter tidligere, men det lønner seg faktisk også å forspire potetknollene til potetene som skal høstes senere på sommeren også. Førspirede poteter gir større utbytte og blir heller ikke så lett utsatt hvis de angripes av sopp.

Angrep på poteten stopper normalt plantens vekst, men hvis knollene har fått en god størrelse, betyr det ikke all verdens.

Poteter med ”øyne” i det første stadiet av spiringen.

Slik forspirer du poteter

Du kan forspire potetene dine i en flat kasse eller i en eggekartong. I den ene enden kan du se at det er flere små knopper. Knoppene er knollene sine ”øyne” og her planten utvikler seg fra. ”Øynene” skal vende opp når man forspirer. Sett knollene tett sammen slik at de støtter hverandre, eller still knollene enkeltvis som egg i eggekartongen.

Riktig plass og masse av lys

Nå handler det bare om å finne en god plass til knollene. Temperaturen bør være mellom 15 og 18 grader, og lokalet skal være lyst. Desto mer lys, desto bedre.

Gode spirer er korte, tykke og mørkegrønne, og de blir kun gode hvis forspiringen skjer i et lyst rom Hvis potetknollen ikke får nok lys blir de lange og bleke og knekker lett når knollen skal plantes. 

Forspiring i urtepotte

Du kan også forspire potetene dine enkeltvis i urtepotter med  pottejord. Hvis du ønsker en tidlig høst, er det alltid smart å gå for de litt dyrere luksusmodellene.

Forspiring varer ca. 5-6 uker, da er spirene ca. 1 cm lange, og knollen er klar til å bli lagt i jorden.

Varm jorden opp med plastikk

Hvis du vil høste potetene tidlig, kan du fi knollene enda en hjelpende hånd, ved å varme opp jorden før du setter knollene. Dekk jorden med et stykke gjennomsiktig plast i noen dager før du skal plante potetene. Når solen skinner på planeten varmes jorden under plast stykket og det vil potetene dine dra nytte av. Dekk jorden igjen når du har lagt knollen og fjern plasten så fort spirene blir synlige.

 

Slik setter du knollene

Potetknollene settes 5 cm ned i jorden. Leg knollene til de tidlige potetene med 30 cm mellom hver knoll i rekken, og med 50 cm mellom rekkene. Sene poteter settes med større avstand.

To uker etter blomstring kan du begynne høste. Hvis du vil spare potetene, skal du først høste når den overjordiske delen av poteten begynner å visne. Da har poteten dannet et tykt skall og kan holde seg lengre etter høsting.

Slik ser du størrelsen på potetene

Før du graver potetene opp kan du sjekke hvor mange stengler som har kommet opp av jorden, fra den enkelte knoll. Hvis det er mange stengler, så er det mange små poteter under planten. Hvis det er få stengler, så er det få men også store poteter under planten. Dette er godt å vite når du vil sikre deg en gryte full med cirka like store poteter til koking.

Kjenn forskjellen på sortene

Når du skal velge hvilken type potetsort du skal velge, så er det først og fremst nødvendig å vite hvordan du ønsker å høste dem. De tidlige sortene vokser kjappere enn de sene, noe som betyr at de inneholder mye mindre tørrstoffinnhold, noe som betyr at de skal spises mens de er nye.

De sortene som bruker lengre tid i utviklingen fra knollen har til gjengjeld et høyere tørrstoffinnhold og smaker generelt mer enn de tidlige sortene.

Kjøp førsteklasses for å unngå sykdommer

Hvis du gjerne vil være selvforsynt med poteter i en lang periode, skal du plante flere forskjellige sorter. Ofte lønner det seg å kjøpe førsteklases poteter, hvis du vil unngå sykdommer i potetrekkene dine.

Dyrke poteter i bøtte

Hvis det er trangt om plass, eller du ikke har plass til en kjøkkenhage, kan du uansett dyrke dine egne poteter. Legg et par knoller i en stor bøtte med god pottejord. Bøtene skal være minimum 30 cm dyp. Plasser bøtten et lunt og solrikt sted, for eksempel i drivhus eller i en utestue – da kan du høste tidlig.

Pass på de grønne delene

Alle de grønne delene på potetplanten er giftige. De inneholder stoffet solanin. Dette gjelder også for potetknollen, som har ligget i jordoverflaten og blitt grønne. Grønne knoller skal kastes.

ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.