Gi frøene et kuldesjokk i februar før de skal spire

De tidlige frøene burde du så allerede i februar, da det tar en stund å vekke dem fra vinterdvalen. Noen frø trenger kulde i en viss periode for å kunne spire. Dette er en smart mekanisme som sikrer at de ikke spirer midt på vinteren.

forspiring av frø hjemme

Etterlign naturen når du skal så frø selv

Frøene kan spire når vinteren og dermed kulden er over, og de unge frøplantene unngår risikoen for å dø av frost. Hvis du vil så de kuldekrevende frøene selv for å kunne dyrke dem i hagen din, må du etterligne naturen. Kulde er selvfølgelig nøkkelordet. Med et fint ord sier man at frøet skal kuldestratifiseres før det kan spire. Det er dog mulig å få frøene til å spire uten kuldebehandling, men spiringen blir som oftest mangelfull og veldig uregelmessig.

Begynn i kjøleskapet: Temperaturen er perfekt

Du kan bruke kjøleskapet til hjelp når du skal vekke frøene dine. Temperaturen i kjøleskapet er nemlig perfekt. Før kuldebehandlingen begynner har frøene behov for litt vann til å sette livsprosessene i gang. Oksygen er også nødvendig. En god metode er å rulle frøene i et fuktig kaffefilter som legges i en løst lukket plastpose.

Legg kaffefilteret med frøene i romtemperatur

Kaffefilteret plasseres i romtemperatur i ca. en uke, slik at frøene kan suge til seg vann før de legges i kjøleskapet. Etter to-tre uker skal kuldebehandlingen avsluttes. Da må du så frøene umiddelbart på tradisjonelt vis i brett eller potter og stille dem til spiring et lyst og kjølig sted ved 16-18 grader.

Blomsterfrø som skal ha kulde

  • Edderkopp-planten, Cleome spinosa
  • Larkspur, Delphinium
  • Eryngos, Eryngium
  • Storkenebb, Geranium
  • Bladlilje, Hosta
  • Torskemunn, Linaria
  • Mimulus
  • Kjempeverbena, Verbena bonariensis
  • Stemor, Viola

Sakte oppvarming er viktig

Det er en fordel hvis du kan “varme” de nedkjølte frøene gradvis opp som det skjer i naturen, i takt med vårens ankomst. Eventuelt kan du sette de sådde pottene på et kjølig sted om natten den første tiden.

Ta spirene ut av kjøleskapet hvis de spirer

Hvis frøene begynner å spire mens de er i kjøleskapet skal de straks tas ut og varsomt sås i brett eller potter. Legg dem over på løs jord og la røttene finne veien ned i jorden. Du skal ikke dekke dem med jord, fordi da du risikerer du å skade de sensitive røttene. 

Sett frøene i vinduskarmen i en uke

Du sår frøene i brett eller potter på tradisjonelt vis og setter dem i vinduskarmen i en uke, slik at de kan suge til seg tilstrekkelig med fukt. Deretter setter du pottene ut i drivhuset eller -benken og dekker dem med plast eller en glassplate. Hold øye med dem.

Frøene passer nesten seg selv

Jorden skal være konstant fuktig, men aldri våd. Bortsett fra det passer frøene i drivhuset i det store og hele på seg selv og spirer i takt med vårens ankomst. Prosessen er ikke så velkontrollert, men som regel går det allikevel.

Vil du være på den sikre siden, prøv begge metoder

Mens noen frø trenger kulde for å spire, er varme et must for andre. Står du med en håndfull frø, som du ikke kjenner kravene til, kan du så halvparten på normalt vis og kuldebehandle resten. Husk å notere hva som gikk bra og hva som gikk dårlig til neste gang!