Dyrk nyttevekster i hagen

Å bruke hagen til å dyrke nyttevekster kan gi deg mange smaksrike gleder. I tillegg er det miljøvennlig og ikke minst gir du  liv til begrepet kortreist mat med din egen nyttehage.

Mat fra egen avling smaker ofte veldig godt. Du nyter også fordelen av at du selv kan følge med på modningen av plantene og høste de inn når de er fullmodne, og da de smaker aller best.

De fleste hageeiere som har sin egen nyttehage dyrker grønnsaker, bær og frukt helt uten sprøytemidler, noe som gjør at det du dyrker i egen nyttehage ofte er langt sunnere enn grønnsaker og frukt som kjøpes i butikken.   

Ren og kortreist mat

Hvis du oppdager lus på persillen er det ofte et tegn på at persillen er giftfri. En flekk på eplet gjør heller ikke noe, det kan skjæres vekk, og tyder også på at maten du dyrker i din egen nyttehage er sunn og fri for tilsetningsstoffer.

En annen fordel med å dyrke egenprodusert mat i nyttehagen er at du slipper å spise for eksempel tomater som kan ha vært fraktet over store strekninger før du legger dem på tallerkenen.

Om du bare har en liten terrasse kan du dyrke urter i potter, enten fra frøposer eller ved å kjøpe ferdige utvokste planter på et gartneri.

Jamie Oliver krukker

Den kjente engelske restauranteier og kokk Jamie Oliver har sørget for å lansere sine egne alt i ett krukker med frø, jord og bruksanvisninger – som gjør det enkelt å starte å dyrke sin egen mat enten i hagen, i vindusposten eller på terrassen.

Det er lett å dyrke sine egne urter, og salatblader. Dersom du har en hageflekk er det en god vane å kunne ta turen ut til grønnsaksbedet og klippe inn litt persille, dill, og gressløk til å ha i for eksempel frokostens omelett, i en pai til lunsj eller som krydder i middagens kjøttkaker.

Slik lykkes du med dyrkingen

  • Plant vekstene på et lunt sted i hagen.
  • Sørg for god jord. Bland inn kompost eller naturgjødsel. Hvis du dyrker i potter, bland gjerne inn ku-kompost i jorda.
  • Gjødsle lite og ofte.
  • Ikke utsett nye planter for sterkt sollys. 
  • Du kan så reddiker og salat hver 4. uke om sommeren.
  • Del kjøpeurter fra butikken i to eller tre, og plant dem om i store potter da kan de klare seg bra utendørs.  

Les også: Slik lykkes du med kjøkkenhage!

Vekster som trives i norsk klima:

Kilde: Plantasjen