Disse blomstene tåler kulde

Våren er her og snart er det påske. Her får du tips til hvilke blomster som tåler noen kuldegrader.

Klør det i fingrene etter å komme i gang med hagearbeidet, etter en lang vinter? Du kan som smått begynne nå, men vær obs på at det fortsatt er kaldt om natta.

Plant vårblomster i krukker

Planter du vårblomstene i krukker, er de lette å flytte på. Det er en fordel å velge krukker eller underlag med hjul, så kan du trille krukkene i le om ruskeværet kommer.

Når du kjøper blomster til vårkrukken er det viktigste, uansett plantetype, at du spør om planten er herdet. Det vil si tilvent kaldt klima. Uansett er det lurt å gradvis sette planten ut, begynn gjerne på milde dager og netter.

Alle blomstene vi nevner her tåler noen nattlige kuldegrader, men jordklumpen i potten bør ikke utsettes for langvarige eller dype kuldeperioder, slik at også jordklumpen i potta også fryser. Et godt tips er å potte om i en større potte, som gir mer jordvolum.

Ved ekstra kalde netter eller kuldeperioder kan krukken bæres inn eller settes mot en lunere vegg. Du kan også dekke med et gammel håndlkle.

Husk å vanne

Det er lett å glemme at vårens blomster også forbruker vann. Det er viktig å ikke drukne plantene, men ikke sjelden glemmer vi fordi mennesker synes det er kjølig ute.

Tips til blomster som tåler litt kulde

Stemor

Temperaturen om våren er skiftende, men stemorsplantene tåler til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så du må vanne jevnlig.

Mester Grønn tipser om å legge litt langtidsgjødsel i krukkene, så blomstrer de kanskje helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

Foto: OBP

Påskeliljer

Narciss, eller påskeliljer som de fleste kaller dem, er veldig populære på våren. Disse er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og de tåler noen kuldegrader.

Det fine med påskeliljen er at de robuste løkene trives godt både i sol og skygge. Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken forsvinner kan de plantes ut.

Foto: OBP

Tusenfryd

Tusenfryd er en liten, yndig flerårig plante som kan passe fint i krukker. Det er enkel plante som ikke trenger mye stell, men hvis du omplanter og deler planten årlig, vil du få en mer frodig og herdig plante.

Tusenfryd er mye tøffere enn hva den kan gi uttrykk for. Foto: OBP

Juleroser

Hvis du kjøpte juleroser (helleborus) tidligere i vinter kan disse nå settes ut i krukker på trappen eller terrassen. Ifølge Mestergrønn tåler den å bli satt ut selv om det er 5-6 minusgrader.

Ranunkler

Ranunkel finnes i fantastiske farger og imponerer med sine ette lag med kronblader. Den tåler helt fint litt frost.

Kilder: Opplysningskontoret for blomster og planter og Mester Grønn.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!