Dette er det viktigste du kan gjøre i hagen i høst

Hagen trenger tilsyn og pleie på høsten. Få gartnerens beste tips til hva du skal gjøre nå!
høst i hagen

Om du selv har samlet overskudd på ferie, er det kanskje hagen din som nå trenger litt ekstra tilsyn og pleie. Plantasjens gartner Kaja Krokan har samlet noen gode råd i en pressemelding til hva du kan prioritere å gjøre etter at ferien er slutt.

Krokan sitt første råd til sensommeraktivitet i hagen, er å beskjære busker og trær.

Beskjær busker og trær

– Beskjæringen gir luftigere og friskere busker og trær. Det gir også mindre risiko for sykdommer. Den beste tiden for beskjæring er juli, august og september. På denne tiden er plantene i god vekst, og sårflatene leges raskere enn resten av sesongen. For sortene som kalles «blødere», eksempelvis Agnbøk, Lønn, Magnolia, Plomme og Kirsebær, er denne perioden den eneste tiden på året som er egnet for beskjæring. Hos bløderne stiger sevjen i stammen sent på vinteren og tidlig på våren, og da er det en risiko for at den renner ut av snittflatene og åpner for sykdommer og råte, sier hun.

Slik beskjærer du:

– Først fjerner du døde og skadde grener. Legg snittet på et sted hvor busken eller treet har gode forutsetninger for ny vekst. Det vil si over en ung knopp eller sidegren som retter seg ut fra stammen. Avslutningsvis skjærer du bort tynne, svake grener som vokser inn i kronen eller grener som ligger mot hverandre. Kutt av lange skudd som forstyrrer helhetsinntrykket, råder Krokan til.

Les også:

Samle frø i hagen – til deg selv eller til gave

Et annet tips til sensommeraktivitet i hagen er å samle frø fra egne planter og blomster.

– Veldig mange planter setter frø. Disse kan du samle inn og plante igjen til din egen hage, du kan bytte bort eller gi noen i gave. Husk å plukke frø når det er tørt, legg de til tørk og samle dem i en tørr pose som du oppbevarer dem i frem til du skal så frøene, sier Krokan.

Noen frø kan du så med en gang du har høstet dem, mens andre frø trenger å tørkes eller trenger en kuldeperiode før de spirer. Spesielt frø fra stauder kan sås med gang etter høsting. Dette fordi de trenger en kuldeperiode (hvileperiode) før de spirer.

Luking i august er enklere

For noen er luking avkobling, mens andre har helt andre gjøremål som oppleves hyggeligere. Uansett er luking av ugress viktig for at ikke bedene skal gro igjen.

– Luker du i august unngår du at ugresset får et forsprang. Det er også enklere å luke om høsten fordi jorda gjerne er fuktigere og derfor er det lettere å få opp røttene, sier gartneren.

Krokan har også et godt tips til å gjøre lukingen enda enklere.

 – Legg aviser som er dynket i vann på jorden mellom plantene. De vil holde ugresset i sjakk. Du fyller ny jord oppå avisene, og etter noen år vil avisene råtne og bli borte. Du kan naturligvis også bruke duk som barkduk eller jorddekke, sier hun. 

Gjør gode plantekupp

På denne tiden av året er det også mulig å gjøre noen gode kjøp av stauder og busker, og spare mye penger hos hagesentrene.

– Høsten er en ypperlig tid å plante på, fordi det ikke er så varmt i været, og vi får ofte hjelp til naturlig vanning. På denne tiden vokser plantene ofte litt mindre enn midt på sommeren, og plantene bruker da mer tid på å etablere røtter. Til våren skal du huske å gi dine nyplantede vekster godt med vann, sier hun.

Husk å sette blomsterløk før frosten kommer

Drømmer du om tulipaner, krokuser eller Keiserkroner i full prakt til våren? Da må du sette løkene i jorden snart.

– Fra september til det blir tele i bakken kan du plante høstløk. Krokus er noe av det første som blomstrer på våren, tett etterfulgt av snøklokker, tulipaner, Allium, Scilla og mange flere. Løkene settes på høsten og vil gi blomstring i mange år fremover. Til forskjell fra vårløker og knoller (Georginer, Begonia, Gladioler) trenger ikke disse løkene og tas opp av jorden etter blomstring, sier Krokan.

ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.