Derfor bør du så frø innendørs nå

Kan du ikke vente med å komme i gang med hagesesongen? Du kan starte allerede nå med å så frø innendørs.

Så frø innendørs

Det å kunne følge med på prosessen fra å så frø til ferdig plante, og til slutt kunne høste spiselige vekster, er veldig spennende både for barn og voksne.

Hva slags frø skal du så?

Har du aldri prøvd å så frø før, så start med salat. Det er nesten umulig å mislykkes med. Plukksalat kan høstes fra fire uker etter såing, så hvis du sår jevnlig har du alltid fersk salat.

Spinat spirer også villig og er et greit nybegynnerprosjekt. Urter er også enkle å så, for eksempel oregano, timian, koriander, salvie og basilikum er lette å få til.

Tips: Har du en pakke tørre erter i kjøkkenskuffen? Legg dem i vann over natten og så dem i en potte med jord i vinduskarmen dagen etter. Etter 10 til 14 dager kan du høste knasende sprø erteskudd som passer supert i salaten.

Utstyr du trenger når du skal så frø

  • Såjord: Dette er jord som er svakt gjødslet og med lett konsistens, den er ofte iblandet enten sand eller perlite (en vulkansk bergart). Såjorden er laget spesielt med tanke på å gi god drenering og godt opptak av fuktighet for små, sarte spirer.
  • Potter/såbrett: Små plastpotter, jordbær­kurver eller melkekartonger fungerer bra. Ta det du har, det er ikke nødvendig å kjøpe masse nytt.
  • Minidrivhus: Nysådde frø bør dekkes til inntil de spirer. En tom drueboks funker for eksempel supert som minidrivhus. Du kan også legge litt plastfolie over brett/potter.
  • Merkelapper/-pinner: Sår du flere sorter, er det lett å gå i surr. Ta gjerne også vare på frøposene sånn at du kan registrere hvilke sorter du lyktes best med.

Husk vekstlys

Sår du frøene før april måned må du bruke ekstra vekstlys for at plantene skal utvikle seg optimalt til det er på tide å plante dem ut.

Vekstlys er nødvendig før april. Foto: Spirea.no

Fra april måned kan du så frøene og sette potter/brett i vinduskarmen, da er det lys nok til at de vil klare seg uten vekstlys.